πιέσεις της Αγκυρας για εισβολή στο Β.Ιράκ

Πιέσεις της Aγκυρας για εισβολή στο βόρειο Iράκ

Του Σταυρου Λυγερου
πηγή.καθημερινή.
Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχει συγκεντρώσει η Τουρκία στα σύνορά της με το Ιράκ, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην κουρδική διοίκηση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ανησυχία αυτή έχει εκφρασθεί με έντονο τρόπο και στους Αμερικανούς, οι οποίοι επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο σκοπιμότητες, οι οποίες καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολο συμβιβάσιμες.

Δεν είναι σαφές εάν η συγκέντρωση στρατευμάτων είναι προετοιμασία εισβολής ή πρόκειται για πολιτικοδιπλωματικό εκβιασμό με σκοπό να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Αγκυρας. Οπως κατέθεσε και ο ειδικός απεσταλμένος για το Κουρδικό στρατηγός Ράλστον σε υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής (20/3/07), ο ίδιος προσπαθεί να πείσει την κουρδική ηγεσία του βορείου Ιράκ ότι το ΡΚΚ είναι απειλή όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και τους ίδιους τους Κούρδους! Σύμφωνα με τον ίδιον, το αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε τόσο στον Μπαρζανί όσο και στον Ταλαμπανί ήταν η μονομερής εκεχειρία που κήρυξαν οι αντάρτες τον περασμένο Οκτώβριο, το κλείσιμο κάποιων γραφείων του ΡΚΚ και του στρατοπέδου Mahmur. Ο στρατηγός Ράλστον δήλωσε ότι στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί μια τουρκική εισβολή, γιατί θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Το θέμα της εισβολής έχει τεθεί επανειλημμένως και με πολλούς τρόπους όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο στρατηγός Μπασέρ, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος της Αγκυρας με τον Ράλστον έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος. Και απειλεί ότι εάν δεν υπάρξει αμερικανική ανταπόκριση, η Τουρκία θα δράσει μονομερώς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα επιχειρεί να αποσπάσει το αμερικανικό «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση μιας συνδυασμένης επιχείρησης του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, διάρκειας δύο περίπου εβδομάδων, η οποία θα περιορισθεί σε μια μεθοριακή ζώνη. Το ζήτημα έχει συζητηθεί, αλλά η Ουάσιγκτον είναι πολύ επιφυλακτική. Εχει συνείδηση ότι ο μόνος στρατηγικός σύμμαχός της στο Ιράκ είναι οι Κούρδοι. Ενα αναγνωρισμένο κουρδικό κράτος μπορεί να λειτουργήσει για πολλά χρόνια ως σταθερό έρεισμα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω, μάλιστα, της ύπαρξης σημαντικών κουρδικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες (Ιράν, Συρία και Τουρκία), θα έχουν και τη δυνατότητα να ασκούν πιέσεις και να παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια.

Η πολιτική της Ουάσιγκτον μέχρι τώρα είναι η τήρηση ισορροπιών και στο εσωτερικό του Ιράκ και στις σχέσεις της με την Αγκυρα. Είναι τα ίδια τα συμφέροντά της, όμως, που την ωθούν στη δημιουργία κουρδικού κράτους. Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, θα συμπεριληφθούν σ’ αυτό οι πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, που έχουν το 40% περίπου των αποθεμάτων του Ιράκ. Εάν αυτές παρέμεναν στη ζώνη των σουνιτών Αράβων, ο αμερικανικός έλεγχος θα ήταν ουσιαστικά ασταθής. Αντιθέτως, εάν συμπεριληφθούν στην κουρδική ζώνη, θα είναι ευσταθής, ακόμα κι αν χαθεί ο έλεγχος του υπόλοιπου Ιράκ.

lornion.blogspot.com

Comments

Anonymous said…
Είναι ερμαφρόδιτη η πολιτική της Αγκυρας στην τρέχουσα συγκυρία.Μιλούν οι πολιτικοί ανοίγοντας κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την ΕΕ,και παράλληλα μιλούν οι στρατηγοί για εισβολή στο Β.Ιράκ, συγκεντρώνοντας και στρατά ,με το αιτιολογικό την συντριβή των εντός του Ιράκ Κούρδων ανταρτών.Η χώρα δείχνει να παίζει σε δυό ταμπλώ η οι εσωτερικές πολιτικές της την ωθούν στο να μπλοφάρει. Οπως και νάχει η κατάσταση, το κουρδικό έχει καταντήσει εφιάλτης γιατί ο χώρος κεί κάτω εχει το 40 επί τοις εκατό του ιρακινού πετρελαίου ,που εποφθαλμιά η Τουρκία, και που χάνει τ¨ονειρο σαν δημιουργηθεί κουρδιστάν με αυτονομία .Βέβαια το παιχνίδι το παίζουν οι Αμερικανοί και η Τουρκία πρέπει να ενθυμείται ότι απέκλεισε στα 2003 την διέλευση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφός ,της γεγονός που επηρέασε και την τύχη του πολέμου στο Ιράκ. Ειναι πιστεύω κάτι πράγματα που δεν ξεχνιούνται.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc