οργή στην βίζιτα του Μπούς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

Συνάντησε χωρικούς στη Γουατεμάλα, χόρεψε με Βραζιλιάνους έφηβους στο Σάο Πάολο και επισκέφθηκε τους ναούς των Μάγια. Αυτά και πολλά άλλα επιστρατεύτηκαν στο πλαίσιο της επικοινωνιακής επιχείρησης του Αμερικανού προέδρου με ζητούμενο τη βελτίωση της άποψης που έχουν για τις ΗΠΑ, οι λατινοαμερικάνοι γείτονες της. Στόχο, από τον οποίο ο Τζορτζ Μπους φαίνεται να απέχει πολύ, καθώς κάθε βήμα του στη Νότια Αμερική συνοδεύτηκε από δυναμικές διαμαρτυρίες.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του, το Μεξικό, όπου σήμερα στην πόλη Μερίδα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Καλντερόν. Φτάνοντας χθες στην Πόλη του Μεξικό προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στην αυστηρή αμερικανική μεταναστευτική πολιτική, όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τα πνεύματα.

Και εκεί τον υποδέχθηκαν αμερικανικές σημαίες παραδομένες στις φλόγες υπό των ήχο συνθημάτων που τον ανέφεραν ως δολοφόνο. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, κατά τις οποίες αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι κινητοποιήσεις συνεχίσθηκαν, σε μικρότερη κλίμακα, δεδομένης της αναχώρησης Μπους για τη Μερίδα, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη μεξικανική πρωτεύουσα. Το πλήθος προσπάθησε να ρίξει τα προστατευτικά οδοφράγματα και να εισέλθει στον προάυλιο χώρο, όμως οι αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών. Τη σκυτάλη έλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές στη Μερίδα. Οι κινητοποιήσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας έγιναν πολλές συλλήψεις, ενώ ένας αστυνομικός και ένας δημοσιογράφος τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal.

Τουλάχιστον 2.000 Μεξικανοί αστυνομικοί και 400 Αμερικανοί πράκτορες φρουρούν τον πρόεδρο Μπους στην Μερίδα, που είναι πρωτεύουσα του διοικητικού διαμερίσματος Γιουκατάν.

Αργότερα οι δύο πρόεδροι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου. Στην ατζέντα των συνομιλιών εκτός από την πολιτική των ΗΠΑ έναντι των μεταναστών (περί τα 12 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Μεξικανοί μετανάστες σε αμερικανικό έδαφος), όπως και το ζήτημα της αντιμετώπισης του εμπορίου ναρκωτικών.lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»