η ψήφος του ομογενούς

To σχέδιο Νόμου το σχετικό με την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Προ καιρου και πρίν ο πρωθυπουργός εξαγγείλει την πρόθεσή του για παροχή ψήφου στην ομογένεια έγραφα στο ιντερνέτ.
η ψήφος του ομογενή.
01/08/06 07:08 PM Edit


Quick Reply



Η Ελλάδα έχει ανάγκη της ψήφου των παιδιών της όπου γης. Τούτο θα επέφερε στο κοινοβούλιο και την ζωή της χώρας ανανεωτικές μεταβολές σε πολλά επίπεδα. Θεωρώ πως η πολιτεία θα πρέπει να υλοποιήσει από των προσεχών κοινοβουλευτικών εκλογών ,την υποχρέωση που έχει απέναντι στην ομογένεια .Δώσαμε την δημοκρατία σαν το πολίτευμα του κόσμου ,ας μη στερούμε τους Ελληνες του δικαιώματος της ψήφου ,επειδή δεν είναι παρόντες στην χώρα. ΛΟΡΝΙΌΝ.

--------------------
Lornion
http://lornion.blogspot.com Με βάση την πρόθεσή μου τότε ,θεωρούσα σωστό και την ανάδειξη υποψηφίων από τις μεγάλες παροικίες του εξωτερικού, που φυσικώ τω λόγω σταδιακά θα έφερναν και την άνοιξη στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το σημειώνω γιατί πιστευω πως θα είναι μια καινοτομία με αρκούντως ευεργετικά αποτελeσματα στο εσωτερικό μα και στον ελληνικό κόσμο του εξωτερικού.Ας το δείτε με αμεροληψία το θέμα εξετάζοντας το στο βάθος του.-λορνιόν .19.3.2007.

Comments

Anonymous said…
Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ψήφος των ομογενών είναι καλή ιδέα. Οι κυριότεροι λόγοι είναι τρεις.

Πρώτον, η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι πολλοί ομογενείς στην αγαθή προσπάθειά τους να παραμείνουν Έλληνες αγκιστρώνονται στην ελληνική πραγματικότητα του καιρο της αποδημίας τους. Έτσι π.χ. εξηγείται το φαινόμενο να έχουμε ομογενείς που μιλούν με κάθε σοβαρότητηα για συμμοριτοπόλεμο κλπ. σαν να μην είχε περάσει ποτέ η Δικτατορία, η Μεταπολίτευση, ή η συγκυβέρνηση, και περιμένουν να τους πάρουμε στα σοβαρά.

Δεύτερον, όσοι μένουν στις ΗΠΑ όπου επικρατεί γενική ειδησιογραφική παραπληροφόρηση από τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας, αναπόφευκτα εκτίθενται, και δυστυχώς πολυ συχνά υποκύπτουν, στο σοβαρό κίνδυνο να σχηματίσουν εντελώς εξωπραγματική αντίληψη για τις διεθνείς εξελίξεις, και χάνουν κάθε ικανότητα να κρίνουν τα πράγματα από τη σκοπιά των Ελλαδιτών ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης.

Τρίτον, όχι μόνον χάνουν επαφή με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αλλά και συχνά αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν τις απόψεις τους. Συγκεκριμμένο παράδειγμα: όταν στο τέλος του 1983 ήρθα στην Αμερική, ενας θείος μου που είχε αποδημήσει αμέσως μετα το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με ρώτησε γιατί οι Έλληνες είναι αντιαμερικανοί. Αν και απόρησα που δεν το είχε μάθει στα ταξίδια του στην Έλλαδα τα τελευταία χρόνια, του εξήγησα πως οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί ευθύνονταν για τη Δικτατορία, και πως έχουν καλούς λόγους να πιστεύουν πως έχουν δίκιο. Για να το βοηθήσω να ενημερωθεί καλύτερα, πήγα στην τοπική βιβλιοθήκη και βρήκα στο NYT Index τη περίληψη την αναφοράς στο γνωστό αποκαλύπτικό άρθρο του Observer του Ιούλη του 1973 για τους δικτάτορες. Το φωτοτύπισα και του το πήγα. Ούτε καν ήθελε να το κυτάξει! Θεός σχωρέστον τώρα, αλλά δεν θα εκπλαγώ να μάθω πως ρώτησε και άλλους μετά από μένα για το ίδιο θέμα, ενώ ολοφάνερα δεν ήθελε να μάθει.

Η περίπτωσή του, δυστυχώς, δεν είναι άτυπη. Έχω ακούσει και άλλα απίστευτα πράγματα από άλλους ομογενείς, που ποτέ δεν τα είχα ακούσει στην Ελλάδα. Γι' αυτό λέω πως άλλο οι εκλογές της AHEPA, και άλλο οι Ελληνικές.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα θετικά στοιχεία στην ιδέα παροχής ψήφου στους ομογενείς, αλλά πολύ φοβάμαι πως τα αρνητικά βαραίνουν περισσότερο στην πλάστιγγα. Όπωσδήποτε το θέμα δεν είναι καθόλου άσπρο-μαύρο.
lornion said…
διαβασα με προσοχή τους ενδοιασμούς σας .k. Στάθη και σας λέγω πως εμείς της παληάς γενηάς κουβαλήσαμε την εικόνα του παρελθόντος και με αυτή ακόμη ζούμε εδώ ,κι¨άς κάνουμε κάθε χρόνο τα ταξείδια μας.Η δική μου σκέψη πάνω στο θέμα είναι καθαρή και αποβλέπει σε δυό στόχους .στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος του εκλέγειν και 2.στην παρουσία εκλεγμένων αντιπροσώπων της ομογένειας μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο .Πιστευω πως τούτο θα επέφερε μεταβολές και αλλαγές τρόπου σκέπτεσθαι στην βουλή και στην όλη πρόοδο της χώρας. λορνιόν.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc