Τι γράφει ο ξένος τύπος.

Hμερομηνία δημοσίευσης: 31-03-07
Tι γραφει ο ξενος Tυπος

THE NEW YORK TIMES

Μια έξοδος με αίσθηση ευθύνης

Η νίκη στο Ιράκ δεν είναι πλέον πιθανή και μάλλον δεν ήταν ποτέ. Η μόνη προοπτική στο εξής για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να οργανωθεί μια αναπόφευκτη έξοδος. Και δυστυχώς αυτό ακριβώς είναι που δεν πράττει ο πρόεδρος Μπους, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων με τη Γερουσία το πράττουν μέσω των νομοσχεδίων που προωθούν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θέτει όρους για την πολιτική πρόοδο της ιρακινής κυβέρνησης. Παράλληλα θέτει όρους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των αμερικανικών επιχειρήσεων. Αν οι όροι πραγματοποιηθούν, το Πεντάγωνο θα έχει στη διάθεσή του 18 μήνες για να ολοκληρώσει τη μετάβαση από τις πολεμικές επιχειρήσεις σε εκπαιδευτικές και αντιτρομοκρατικές αποστολές. Η Γερουσία από την πλευρά της αναφέρεται σε ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης 12 μηνών. Και τα δύο χρονοδιαγράμματα επιτρέπουν να υπάρξει μια έξοδος με αίσθηση ευθύνης.

HERALD TRIBUNE

Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείας και η Ρωσία βαδίζουν προς νέα αντιπαράθεση με αφορμή τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία παρότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον χρησιμεύει σε κάτι. Ο πρόεδρος Πούτιν κατήγγειλε τα αμερικανικά σχέδια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του Μονάχου. Οι Eυρωπαίοι έχουν εκφράσει πολλές φορές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τούς ενδοιασμούς τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ανάπτυξη ενός αμυντικού συστήματος μόνον επειδή δεν θέλουν ο Πούτιν και οι Ρώσοι στρατηγοί. Αλλά πριν η Αμερική προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της, θα πρέπει να εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες τα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της πρωτοβουλίας. Ενα από τα ερωτήματα που ενδιαφέρουν είναι το εξής: Μπορεί το σύστημα να λειτουργήσει; Τα οπλικά συστήματα που οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναπτύξουν στην Eυρώπη είναι σχετικά καινούργια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί. Ενα δεύτερο ερώτημα: Γιατί τέτοια βιασύνη; Με δεδομένο το γεγονός ότι η τεχνολογία δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί, γιατί τέτοια σπουδή για την ανάπτυξη αναχαιτιστικών συστημάτων και ραντάρ τώρα στην Ευρώπη; Στο κάτω κάτω, το σύστημα υποτίθεται ότι θα αφορά την προστασία της Ευρώπης από κράτη, όπως το Ιράν, όχι η Ρωσία. Ενα άλλο ερώτημα είναι ποιος θα δώσει την εντολή για την ενεργοποίηση του συστήματος. Η Πολωνία θα ζητήσει την άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή η Βαρσοβία θα εγκαταλείψει την κυριαρχία της παραδίδοντας τον έλεγχο στις ΗΠΑ; Tέλος ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα; Στη Μόσχα αιωρείται ένα βαθύτερο συναίσθημα. Πιστεύεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τη ρωσική ασφάλεια. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την κρίση με τη Ρωσία, θα πρέπει να ενδιαφερθούμε γι’ αυτές τις ανησυχίες.

TURKISH DAILY NEWS

Η αίσθηση της Τουρκίας

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει κάτι για να βελτιώσει την εικόνα της στην Ευρώπη επειδή η αίσθηση είναι συχνά πιο σημαντική από την ίδια την πραγματικότητα. Σήμερα ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη δεν εκτιμούν ιδιαίτερα την Τουρκία. Αλλά το κλίμα θα αλλάξει. Η Eυρωπαϊκή Ενωση είναι ένα κλαμπ 27 δημοκρατιών. Με το να διεξάγονται εκλογές κάθε χρόνο σε τέσσερις ή πέντε από αυτές τις δημοκρατίες αυτό είναι αναπόφευκτο. Αρα και το πολιτικό κλίμα μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που κυβερνήσεις πάνε κι έρχονται. Η αίσθηση που η Ευρώπη έχει για την Τουρκία δεν είναι αυτή του παρόντος, αλλά του παρελθόντος. Αυτή η «ανωμαλία» θα πρέπει να διορθωθεί με πρωτοβουλία της Τουρκίας, της ίδιας της κυβέρνησης και των τουρκικών οργανισμών και φυσικά η Ε.Ε. οφείλει να τη βοηθήσει σ’ αυτό το γεμάτο προκλήσεις έργο.

THE JORDAN TIMES

Το μήνυμα για τη Μέση Ανατολή

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλά βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις. Η ομιλία του στο αραβικό συνέδριο στο Ριάντ ήταν σαφής, κατηγορηματική, όπως επίσης το μήνυμά του προς τη διεθνή κοινότητα, στις άλλες χώρες της περιοχής και το Ισραήλ. Ο αραβικός κόσμος θέλει να επικρατήσει ειρήνη, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη όμως σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Επομένως πρέπει να υπάρξει ένας οδηγός δικαιοσύνης, ένας οδηγός που απορρέει από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να προχωρήσουν χωριστά. Χωρίς τη μια δεν μπορεί να λειτουργήσει η άλλη, όσα έγγραφα κι αν υπογράψουν τα κόμματα της περιοχής.πηγή Καθημερινη..............lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»