ΈΞΑΡΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

Εξαρση του τουρκικού εθνικισμού εξαιτίας της στάσης της Ε.Ε.

Αλεξανδρος Μασσαβετας

AΓKYPA. Eξαρση του τουρκικού εθνικισμού διαπιστώνεται με βάση έρευνα που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Mιλιέτ», από την οποία προκύπτει πως η πλειοψηφία των Tούρκων (50%) πιστεύει ότι ο σοβινισμός εκτοξεύθηκε στα ύψη, κυρίως εξαιτίας της στάσης της E. E. έναντι της Aγκυρας. H έρευνα συμπίπτει με τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η πρόσφατη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου, Xραντ Nτινκ, αλλά και την προετοιμασία της χώρας για τις προεδρικές και τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Mία ακόμη ένδειξη της όξυνσης του εθνικισμού αποτέλεσε η πρώτη Διάσκεψη της Τουρκικής Διασποράς, που έγινε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Στη διάσκεψη, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Eρντογάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αντιπρόσωποι των Τουρκμένων του Ιράκ, τονίστηκε η πλήρης ταύτιση Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν στα καίρια ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν υπενθύμισε τη ρήση του πρώην προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγεφ ότι «είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη» και αναφέρθηκε στην ομόνοια δύο «αδελφών χωρών».

Ο Ταγίπ Eρντογάν ζήτησε να συνενωθούν όλοι οι Τούρκοι «στις τέσσερις άκρες του κόσμου» και να αγωνιστούν για τα συμφέροντα και την τιμή του τουρκικού έθνους. Με τον εκνευρισμό στην Τουρκία να αυξάνεται καθώς πλησιάζει η 24η Απριλίου, επέτειος της γενοκτονίας των Aρμενίων, και η συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο για το ενδεχόμενο αναγνώρισής της, το συνέδριο εστίασε στο Αρμενικό.

Σχέδιο «αντίκρουσης» Αρμενίων

Ο Eρντογάν επέκρινε τους Αρμενίους ότι «ασκούν πιέσεις σε άσχετες χώρες και υφαρπάσσουν αποφάσεις των κοινοβουλίων». Ο Ερντογάν διακήρυξε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να καταπιεί τη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων». Τη διακήρυξη ακολούθησε η ανακοίνωση κοινού σχεδίου «αντίκρουσης» των αρμενικών θέσεων, στο οποίο εκλήθησαν να συμμετάσχουν όλες οι οργανώσεις της τουρκικής διασποράς. Οι τουρκικές οργανώσεις θα υπενθυμίζουν «τις γενοκτονίες στις οποίες επιδόθηκαν οι Αρμένιοι κατά τη διάρκεια της Ιστορίας», ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν στενή συνεργασία με το εβραϊκό λόμπι, το οποίο στηρίζει τη θέση της Τουρκίας. ΠΗΓΉ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13.3.2007

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»