αποδοκιμασία βιβλίου Ιστορίας

Hμερομηνία δημοσίευσης: 15-03-07
Αποδοκιμάζουν το βιβλίο Ιστορίας
Παρέμβαση ομοσπονδιών Ποντίων και Μικρασιατών, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό

Της Μαριας Δεληθαναση

Τι θα δείχνει άραγε ένας δάσκαλος οδηγώντας τα παιδιά της έκτης Δημοτικού στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, όταν αυτά έχουν μάθει ότι στη Σμύρνη το 1922 οι Ελληνες απλώς «συνωστίζονταν» στο λιμάνι για να φύγουν; Αυτό αναρωτιέται η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό με αίτημα την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.

Χθες οι εκπρόσωποι ομοσπονδιών των προσφυγικών οργανώσεων (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Κωνσταντινουπολίτες), που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 700 οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλώντας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού έκαναν σαφές ότι η αντίθεσή τους στο βιβλίο αφορά την απουσία της Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Οζούνογλου «εμείς είμαστε εναντίον του εθνικισμού, διότι υπήρξαμε θύματά του. Ομως το βιβλίο αυτό είναι εθνικιστικό. Διότι αγνοεί την Οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και η ιστορική του ανάλυση βασίζεται στην αντίληψη του έθνους-κράτους όπως διαμορφώθηκε με τον ευρωπαϊκό εθνικισμό του 20ού αι.».

Ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Θεόδωρος Στολτίδης σημείωσε ότι σε αντίθεση με το βιβλίο στο αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου υπήρχε ενότητα «Θράκη-Πόντος-Ιωνία» και παρατήρησε: «Μια αρνητική παρενέργεια που προκάλεσε η μεροληπτική μεταχείριση της Ιστορίας είναι ότι δίχασε την κοινωνία και οδήγησε κάποιους που στηρίζουν το βιβλίο να “τσουβαλιάζουν” τους αντιδρώντες και να τους χαρακτηρίζουν συλλήβδην αντιδραστικούς».

Το βιβλίο εντάσσεται στην κατηγορία της αναθεωρητικής ιστοριογραφίας, σημείωσε ο ιστορικός κ. Βλάσης Αγτζίδης. «Ενώ όμως στη σύγχρονη ιστοριογραφία θεωρείται ύψιστη επιστημονική και δημοκρατική κατάκτηση η ανεμπόδιστη αναφορά σε Γενοκτονίες, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Η συγκάλυψη των Γενοκτονιών, που στην Ευρώπη μόνο οι φιλοναζί ιστορικοί επιχειρούν, θεωρείται αντι-εθνικιστικό εύσημο, βήμα προόδου και σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη».

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε στα δημοτικά CDs που συνιστούν οδηγούς διδασκαλίας των επίμαχων κεφαλαίων είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Θανάσης Λαγοδήμος, ο οποίος τόνισε; «Η ιστορική επιστήμη έχει χρέος να διαμορφώσει την ιστορική συνείδηση των νεότερων γενεών καταδεικνύοντας όλα τα γεγονότα, είτε μας αρέσουν, είτε όχι, χωρίς να αποκρύπτει ή να εξωραΐζει κανένα από αυτά, ώστε οι νέοι να επιλέγουν συνειδητά το δρόμο της ειρήνης και της προόδου».
Eκτύπωση | e-mail lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»