βιβλίο Ιστορίας

Το υπόμνημα της Ακαδημίας για το βιβλίο της Ιστορίας
από Καθημερινή
Μαρια Δεληθαναση

Aύριο το πρωί παραδίδεται, εκτός απροόπτου, στην υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου το πολυσέλιδο υπόμνημα της Ακαδημίας Αθηνών για το πολύκροτο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Το υπόμνημα, που δακτυλογραφείται σήμερα, αποτελείται από ένα προλογικό κείμενο, όπου συμπυκνώνονται οι παρατηρήσεις και το πνεύμα που επικράτησε στην ολομέλεια της Ακαδημίας, η οποία συνεκλήθη τρεις φορές για το θέμα. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά ανά κεφάλαιο και ειδικές παρατηρήσεις για επίμαχα θέματα. Επισημαίνονται παραλείψεις, αμέλειες και διάφορες κατηγορίες σφαλμάτων όπως αντιφάσεις από τη μια σελίδα στην άλλη.

Η αρμοδιότητα

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών δηλώνει στην «Κ» ότι εντός των κόλπων της Ακαδημίας διαφωνίες υπήρξαν μόνο σε ό,τι αφορά το εύρος των παρατηρήσεων και τον τρόπο διατύπωσής τους και όχι επί του περιεχομένου τους. Σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα της Ακαδημίας να αποφαίνεται επί βιβλίων σημειώνεται ότι στον ιδρυτικό νόμο της Ακαδημίας Αθηνών Ν. 4398/ 1929 και στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι η Ακαδημία γνωμοδοτεί, προτείνει, αποφασίζει, κρίνει και καθοδηγεί, όταν καλείται από την κυβέρνηση και άλλες αρχές.

Την αξιολόγηση του βιβλίου ανέλαβαν οι ακαδημαϊκοί Μιχαήλ Σακελλαρίου (που έχει συγγράψει πολλά βιβλία για την περίοδο της Τουρκοκρατίας) και Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (ιστορικός με ειδίκευση στον 19ο αι. και 20ό αι.) σε συνεργασία με άλλους τρεις ιστορικούς. Χθες το πρωί συνεδρίασαν εκτάκτως οι δύο ακαδημαϊκοί με τον πρόεδρο και τον γ.γ. της Ακαδημίας προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα φθάσει αύριο στα χέρια της υπουργού Παιδείας.

Το υπόμνημα λίγη σχέση έχει με ό,τι έχει μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας σημειώνει στην «Κ» μέλος της Ακαδημίας, προσθέτοντας: «Πολύ λίγα απ’ όσα ακούστηκαν είναι σοβαρά». Προϊόν συρραφής (στο οποίο περιλαμβάνονται τμήματα από το τελικό υπόμνημα και άλλα ξένα προς το προσχέδιο που ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια την περασμένη Τετάρτη) αποκαλείται ό,τι δημοσιεύθηκε σε μερίδα του κυριακάτικου Τύπου και παρουσιάσθηκε σαν κείμενο-καταπέλτης της Ακαδημίας για το επίμαχο βιβλίο. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ακαδημαϊκός στην «Κ»: «Πώς είναι δυνατόν να πρόκειται για το επίσημο κείμενο της Ακαδημίας Αθηνών, αφού δεν έχει υπάρξει ακόμη δακτυλογραφημένο κείμενο με το λογότυπο της Ακαδημίας Αθηνών; Δεν ξέρω τι μαγείρεμα έχει γίνει...».

Ο Αρχιεπίσκοπος

Το επίμαχο βιβλίο παραδόθηκε από την υπουργό Παιδείας στην Ακαδημία Αθηνών πριν από δύο περίπου μήνες.

Τέλος, απαντώντας χθες, σε ερώτηση για το βιβλίο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δήλωσε ότι «οι αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί προέρχονται από τη συλλογική συνείδηση του Εθνους. Ποιος είναι εκείνος που βοήθησε να διασωθεί η αυτοσυνειδησία των Ελλήνων αν όχι η Εκκλησία;». lornion.blogspot.com

Comments

lornion said…
τούτο το κείμενο είναι το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού. Η Ακαδημία επικρίνει το βιβλίο της Ιστορίας
Τι λέει το πόρισμά της

«Μείζονες αδυναμίες παρουσιάζει το βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού» διαπιστώνει το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με το πόρισμα το βιβλίο δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής μνήμης και της ελληνικής αυτογνωσίας, επιδεικνύει προχειρότητα κατά την προσέγγιση μείζονος σημασίας ζητημάτων και αδυναμία διακρίσεως του εκάστοτε ουσιώδους από το επουσιώδες.

Συνολικά, καταγράφονται 81 σημεία με ελλείψεις, απροσεξίες, ανακρίβειες και αντιφάσεις στο βιβλίο που έγινε αντικείμενο σφοδρής πολεμικής. «Η αναφορά στον πόλεμο των Ελλήνων κατά του Αξονα είναι απόλυτα και προκλητικά ανεπαρκής» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι ακαδημαϊκοί. Ενώ «στον αθλητισμό αφιερώνονται τρεις σελίδες αλλά μόνον επτά συνολικά στίχοι στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη γερμανική εισβολή».

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»