τολμήσατε την δημοκρατία.

Συνέντευξη Χάμπερμας για τα 50 χρόνια της Ενωσης

"Η ΕΕ να τολμήσει τη Δημοκρατία"
20/3/2007 8:08:00 μμ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Τη διενέργεια πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει απευθείας εκλεγμένο πρόεδρο, υπουργό εξωτερικών και ανεξάρτητη οικονομική βάση, πρότεινε ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της 50ης επετείου της ίδρυσης της Ένωσης. "Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να τολμήσουν τη δημοκρατία" δηλώνει ο Χάμπερμας, ο οποίος προσδιορίζει ως καταλληλότερο χρόνο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τις επόμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τονίζοντας ότι δεν ήταν η αντίθεση των λαών της Ευρώπης που οδήγησε σε αποτυχία τις προηγούμενες προσπάθειες να ενισχυθεί η Ένωση.


Ενοποίηση στόχων και ενίσχυση της ΕΕ

"Στις περισσότερες χώρες της ηπείρου υπάρχει μία κοιμώμενη πλειοψηφία υπέρ της ενίσχυσης της Ένωσης", δηλώνει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος που απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση με τη θεωρία του περί ορθολογισμού.

"O βαθύτερος λόγος της παράλυσης στη δυναμική της ενοποίησης είναι ότι οι κυβερνήσεις διέπονται από διαφορετικούς στόχους σε ότι αφορά στην ΕΕ", είπε ο 78χρονος σήμερα διανοητής, ο οποίος επέκρινε την ΕΕ επειδή δεν κατάφερε ακόμη να αποκτήσει το ρόλο του ενδεχόμενου μεσολαβητή στη διεθνή διπλωματική σκηνή δίνοντας ως παράδειγμα τον πόλεμο Ισραήλ - Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.

"Σε μία εποχή που οι ΗΠΑ γίνονται μέρος της μεσανατολικής σύγκρουσης εξαιτίας των μονομερών πολιτικών της κυβέρνησης Μπους, πολλές προσδοκίες είχε δημιουργήσει η Ευρώπη, η οποία θεωρείται πιο ουδέτερη, αλλά παρά τα ταξίδια του επικεφαλής της εξωτερικής της πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα σε Βηρυτό και Ιερουσαλήμ, η ΕΕ συνολικά έδωσε την εικόνα μιας χορωδίας παράφωνων, ενώ Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία προσπαθούσαν να υπερισχύσουν η μία της άλλης με ξεχωριστές πρωτοβουλίες", είπε ο Χάμπερμας.

"Αυτό που πρέπει να αλλάξει και έχει αλλάξει αρκετά, είναι η εικόνα που τα έθνη έχουν για τον εαυτό τους. Πρέπει να μάθουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ανεξάρτητους λειτουργούς και όχι σαν μέλη που είναι δεσμευμένα να ακολουθούν τους κανόνες της κοινότητας, να μάθουν να επιδιώκουν την ικανοποίηση των συμφερόντων τους μέσα από διεθνή δίκτυα και μέσω της συνετής διπλωματίας και όχι μέσω της απειλής χρήσης μονομερούς βίας", τόνισε ο Γερμανός διανοητής.

Πάντως ο Χάμπερμας, αν και έχει διατελέσει σφοδρός επικριτής του προέδρου Μπους, επέμεινε ότι η διεθνής κοινότητα, δεν μπορεί να κάνει χωρίς τις ΗΠΑ διευκρινίζοντας ότι η κριτική του στον Μπους, δεν διακατέχεται από ένα γενικό αντιαμερικανισμό.

"Ακόμη και αν η ΕΕ αποκτήσει μία φωνή, οι ΗΠΑ είναι απαραίτητες για να ηγηθούν του κινήματος μεταρρύθμισης του ΟΗΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Παρόμοια πρόταση σε ότι αφορά στο δημοψήφισμα έχει καταθέσει και ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχοφστάντ, ο οποίος έχει εισηγηθεί η εκλογή προέδρου και υπουργού εξωτερικών και η ανεξάρτητη οικονομική βάση να αποφασιστούν μέσω διπλής πλειοψηφίας τόσο των μελών της ΕΕ όσο και της ψήφου των πολιτών και να είναι το δημοψήφισμα δεσμευτικό μόνο για εκείνα τα μέλη στα οποία η πρόταση έχει γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών.




lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc