Tι γραφει ο ξενος Tυπος

HAARETZ

Η έφοδος του Ισλάμ

Στη σύνοδο της Μαδρίτης, τον περασμένο Ιανουάριο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον αραβικό κόσμο σηκώθηκαν ό ένας μετά τον άλλον και εξέφρασαν το παράπονό τους: Tι συμβαίνει με το Ισραήλ; Για πρώτη φορά στην ιστορία της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, όχι μόνον η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αλλά όλος ο αραβικός σύνδεσμος προτείνουν ειρήνη, αλλά το Ισραήλ γυρίζει την πλάτη. Εχει κάτι αλλάξει στον αραβικό κόσμο; Εχουν πράγματι αλλάξει οι Αραβες; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και όχι οι ίδιοι οι Αραβες. Νέος εχθρός απειλεί την αραβική ελίτ, πολύ πιο απειλητική και επικίνδυνη από το Ισραήλ. Το εξτρεμιστικό Ισλάμ απειλεί όχι μόνον την επιβίωση στα δημόσια αξιώματα της αραβικής ελίτ, αλλά ακόμη και τη φυσική επιβίωση. Το αραβικό κατεστημένο παραμένει βεβαίως ισχυρό (έχει τον έλεγχο των πραγμάτων) με τη βοήθεια της ελίτ των διανοουμένων, αλλά οι μάζες έχουν ήδη κατακτηθεί από το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Η Μέση Ανατολή συγκλονίζεται από μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. Ο σπόρος της καταστροφής του εξτρεμιστικού Ισλάμ έχει φυτευτεί στη μήτρα της περιοχής. Το έμβρυο αναπτύσσεται. Η ημερομηνία γέννησης δεν είναι γνωστή, αλλά όταν θα συμβεί θα προκαλέσει ριζοσπαστικές αλλαγές. Ολες οι κοινωνίες προκειμένου να επιβιώσουν χρειάζονται ένα πλαίσιο ήθους. Με τη βοήθεια αυτού του πλαισίου, η ελίτ διατηρεί προς το παρόν τον έλεγχο της κοινωνίας. Ο εθνικισμός πέρασε κάποια στιγμή από τον αραβικό κόσμο, αλλά ήταν απλώς ένα επεισόδιο της ιστορίας του. Το ήθος (κοινωνικός και πολιτιστικός χαρακτήρας) του Ισλάμ επιστρέφει κι όταν γίνονται αλλαγές αυτού του είδους αλλάζουν και οι ελίτ. Μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ και του Ασαντ, η νίκη του Ισλάμ θα είναι αναπόφευκτη.

THE TIMES

Δεν το είχα ποτέ φανταστεί

Εξομολόγηση του Ζακ Ντελόρ στο περιοδικό ΤΙΜΕ με αφορμή τα πενήντα χρόνια της Ευρώπης: «Δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι η Eυρωπαϊκή Ενωση θα αποτελείτο από 27 κράτη-μέλη. Στη δεκαετία του ’60 πίστευα ότι θα μεγαλώναμε λίγο. Αν και ορισμένες χώρες ζούσαν σε συνθήκες δικτατορίας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ήμουν βέβαιος ότι μια ημέρα θα εντάσσονταν στην Ενωση. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το Τείχος του Βερολίνου θα κατακρημνιζόταν».

L'EXPRESS

Αν θέλουμε την ειρήνη, ας προετοιμαστούμε για πόλεμο

Eάν θέλουμε την ειρήνη, τώρα και για πάντα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Ο φάκελος της άμυνας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη που γιορτάζει τα πενήντα της χρόνια. Για να προστατεύσει την εδαφική κυριαρχία της. Για να παρεμβαίνει όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα και οι αξίες της. Για να πάρει σε τελευταία ανάλυση η Ευρώπη τη ρεβάνς. Σημασία έχει να μοιραστούμε και να υπερασπιστούμε, σε καθορισμένα εδαφικά όρια, τις κοινές αξίες μας. Μόνον έτσι, η ωραία ιδέα του έθνους θα βρει τη σωστή συνέχειά της.

OBSERVATEUR

Κάποιος να τους καταλαβαίνει

Δώδεκα χρόνια προεδρίας Σιράκ δημιούργησαν ένα έλλειμμα δημοκρατικής ηγεσίας. Οι Γάλλοι έχουν ανάγκη από κάποιον που να τους καταλαβαίνει, αλλά και να ακούγεται η φωνή τους. Ανδρας ή γυναίκα (όποιος κι αν εκλεγεί) θα πρέπει να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει σαν σύγχρονος Μποντλέρ: Είμαι ο φύλακας-άγγελός σας, η μούσα και η μαντόνα σας.

THE TIMES

Ο ρόλος των ομήρων

Θα ήταν λάθος να χαλαρώσει τώρα η Bρετανία τις πιέσεις της προς το Ιράν και να αφήσει στο έλεός του τους συλληφθέντες Βρετανούς ναύτες. Το Ιράν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι παίζει με το κύρος του. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει στην Τεχεράνη η άποψη πως οι όμηροι προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από ό, τι η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας έναντι του Ιράν.

FRANKFURTER RUNDSCHAU

Τμήμα των απειλών

Ενώ η ομηρία των Βρετανών ναυτών συνεχίζεται, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν στον Περσικό Κόλπο μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια. Πρόκειται για ρουτίνα, διαμηνύουν επισήμως οι Αμερικανοί, το επιβεβαιώνει και η ιρανική τηλεόραση. Μόνο που η πορεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου δεν είναι ρουτίνα, αλλά τμήμα των απειλών κατά του Ιράν και κυρίως κατά της υλοποίησης του πυρηνικού του προγράμματος.FROM kathimerini.- lornion blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»