Πολύδωρας και Blogs

Μία ιδιότυπη συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα δημοσιεύει το περιοδικό Free στο τεύχος Απριλίου. Τις ερωτήσεις θέτουν bloggers και αναγνώστες του περιοδικού, οι υπεύθυνοι του οποίου τις προώθησαν στον υπουργό, που έδωσε απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας στα φοιτητικά συλλαλητήρια.

Το περιοδικό παρακολούθησε τις συζητήσεις που γίνονταν στα ελληνικά blogs, κατά τους τελευταίους δύο μήνες, αναφορικά με τα επεισόδια που γίνονταν κάθε εβδομάδα στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Εκεί υπήρχε μία έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του υπουργού όπου πολλοί bloggers εξέφραζαν την άποψη ότι ο κ. Πολύδωρας οφείλει να παραιτηθεί. Οι ερωτήσεις, τόσο των αναγνωστών και των συντακτών του, όσο και εκείνες των bloggers συγκεντρώθηκαν ιστολόγιο «demasamere.blogspot.com» και στάλθηκαν στον κ. Πολύδωρα.

Αναλυτικότερα, στο θέμα των εντολών που λαμβάνουν τα ΜΑΤ πριν από κάθε συλλαλητήριο ο υπουργός απαντά «ψυχραιμία, άμυνα, καρτερία, υπομονή, νηφαλιότητα. Ειδικότερα: Αποφεύγουμε τη μάχη σώμα με σώμα. Αν χρειασθεί, κάνουμε λελογισμένη χρήση «χημικών». Προβαίνουμε σε αβλαβείς συλλήψεις. Δηλαδή, χωρίς βλάβη για τον συλλαμβανόμενο, χωρίς βλάβη για τον συλλαμβάνοντα, χωρίς βλάβη για τον σκοπό της διμοιρίας».

Για τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο με αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν διαδηλωτές με τις λαβές των κλομπ ή όταν εκείνοι είναι πεσμένοι και ο κ. Πολύδωρας απαντά ότι «διέταξα έρευνα για πολλούς παραπτωματίες. Θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπουν οι κανονισμοί», ενώ υπενθυμίζει ότι έχει διαταχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Αναφορικά με τους λόγους που οι αναρχικοί αποκαλούνται «γνωστοί - άγνωστοι» ο κ. Πολύδωρας λέει πως «έχετε δίκιο. Δεν είναι θέμα ορολογίας. Θέμα είναι ότι εγώ δεν ασχολούμαι με τις ιδέες τους. {...} Οι ιδέες στις δημοκρατίες δεν διώκονται. Αυτό που έχουμε υποχρέωση (από το Σύνταγμα και τον Νόμο και τις αρχές της Δημοκρατίας) είναι να προστατεύσουμε την έννομη τάξη».

Όσο για τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ο υπουργός δηλώνει πως δεν πρόκειται να μεταφέρει «λέξη προς λέξη» τους διάλογους αλλά λέει ότι «ευτυχώς δεν είχαμε βαρύ τραυματισμό ή και θύμα. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Η επίθεση σφοδρότατη. Η άμυνα των αστυνομικών επιτυχημένη. Στενοχωρηθήκαμε για τον εμπρησμό στο φυλάκιο του Αγνώστου Στρατιώτη. Δυστυχώς, δεν το προλάβαμε. Εκείνοι εξετέθησαν στην κοινή γνώμη».

Ο κ. Πολύδωρας ερωτάται επίσης γιατί πρέπει οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώνουν αστυνομικούς για να φυλάνε τα γήπεδα και τις ομάδες, που είναι ανώνυμες εταιρίες. «Τώρα κάναμε νέες ρυθμίσεις. Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες φυλάσσουν κατά κύριο λόγο τα γήπεδα. Η Αστυνομία εντός των γηπέδων φυλάσσει δευτερευόντως ή επικουρικώς (για συλλήψεις παραβατών ή για βίαια επεισόδια)», είναι η απάντηση του υπουργού.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του, εάν βρισκόταν στη θέση των φοιτητών, σχετικά με το νόμο- πλαίσιο ο κ.Πολύδωρας επισημαίνει πως θα στήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση «για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο». Ενώ αναφέρει ότι οφείλουν να παραιτούνται οι υπουργοί που καλύπτουν τα ψέματα της Αστυνομίας, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, πως δεν ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία υπουργών λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν κρύβω τίποτα και κανέναν».

Για τον Συνασπισμό επαναλαμβάνει ότι δεν εννοούσε ως έκνομο. «Και ζήτησα συγγνώμη για το 'lapsus linguae', 'σφάλμα γλώσσας'. Αν δεν το δέχεται αυτό ο ΣΥΝ, ας κρίνεται εσείς τι σημαίνει αυτό» σχολιάζει.

Τέλος, προτρέπει τους αναγνώστες να διαβάζουν ελληνική ποίηση, ενώ ερωτηθείς εάν όταν ήταν μικρός τον αποκαλούσαν «αγύριστο κεφάλι» απαντά αρνητικά λέγοντας πως «με έλεγαν φιλόσοφο ή ποιητή, μερικές φορές και καπετάνιο».

Για την πραγματοποίηση της συνέντευξης εκτός από τους αναγνώστες και τους συντάκτες του περιοδικού Free συνεργάστηκαν οι bloggers: Δε μασάμε ρε, null, rodia-Ta parapona sas sto Mixer, Everything you know is Wrong, Ελεύθερος Σκοπευτής, Γιώργος Μαργαρίτης, Canis Lupus, Ζαρτινόμος, Παράλληλος, Marillina, AgitProp, Oneiros, Athena, Holden, Exiled, Itelli, nikolakisdiaselos και mantalena parianos.

news.in.gr .....................lornion.blogspot.com

Comments

lornion said…
ο Πολύδωρας έχει ισχυρή αυτοπεποίθηση και πίστη ,είναι τόσον διαλεκτικός που αφοπλίζει.Δεν μου φάνηκε καθόλου παράξενο που τολμά τέτοιες συνεντεύξεις.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc