πετρελαιαγωγός

Η υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη





Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πολιτικό όπλο στα χέρια του προέδρου Πούτιν;

Στην Αθήνα στρέφεται το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινή γνώμης και στην ιστορικών διαστάσεων υπογραφή μεταξύ Ελλάδα, Ρωσίας και Βουλγαρίας της συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη. Η παρουσία του ίδιου του ρώσου προέδρου στη τελετή υπογραφή στο Προεδρικό Μέγαρο καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Ρωσία σε αυτό το εγχείρημα. Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βίωσαν αρχές του χρόνου τις επιπτώσεις, όταν η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου «Ντρούσμπα». Είναι εύλογες οι ανησυχίες για τυχόν εξάρτηση της Δύσης από τη ρωσική ενέργεια ; Προς τα πού οδεύει η Ρωσία;

Δε ν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Η Ρωσία είναι και πάλι παρούσα. Δυνατή και με αυτοπεποίθηση, Στην ομιλία που εκφώνησε πρόσφατα κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε με κάθε τρόπο την αξίωση της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη να καταλάβει και πάλι σημαντική θέση στη διεθνή πολιτική σκηνή. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η ενίσχυση της επιρροής της οφείλεται σε εύστοχους διπλωματικούς χειρισμούς ή αν αποτελεί νομοτελειακή, θα έλεγε κανείς, συνέπεια του ότι τα δημόσια ταμεία της χώρας έχουν γεμίσει από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία διαθέτει 300 δις δολάρια σε συνάλλαγμα και σε αποθέματα χρυσού, έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό και ένα λεγόμενο ταμείο σταθερότητας με 100 δις δολάρια που καλύπτονται από τα υπέρογκα κέρδη που φέρνει η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τσένευ το θέμα είναι απλό. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι οι ενέργειες τις ρωσικής κυβέρνησης είναι αντιπαραγωγικές και μπορούν να αποδειχθούν επιβαρυντικές για τις σχέσεις της με άλλες χώρες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι όταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γίνονται εργαλεία εκφοβισμού και πιέσεων, είτε μέσω του μονοπωλίου στους αγωγούς μεταφοράς τους, είτε μέσω χειραγώγησης στον τρόπο τροφοδότησης, τότε δεν εξυπηρετείται κανένα νόμιμο συμφέρον. Με τον επιθετικό κατά της Ρωσίας τόνο στην ομιλία του πέρυσι στη Λιθουανία ο αμερικανός αντιπρόεδρος προκάλεσε την οργή της ρωσικής πολιτικής ελίτ, μεταξύ αυτών και του ρώσου υπουργού εξωτερικών Λαβρώφ: «Όλα αυτά τα ακούγαμε και παλαιότερα, αλλά από όχι και τόσο σημαντικούς πολιτικούς. Ο αντιπρόεδρος των ΗΕ θα πρέπει να πληροφορηθεί ότι η χώρα μας, η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση και τώρα η Ρωσία, δεν έχει ποτέ καταστρατηγήσει τα τελευταία 40 χρόνια συμφωνία παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες.

Ίσως βέβαια να βλέπουν το θέμα διαφορετικά οι χώρες που γειτονεύουν άμεσα με τη Ρωσία. Ο δυτικός προσανατολισμός της Ουκρανίας και της Γεωργίας και οι ερωτοτροπίες τους με τη Ε.Ε. και το Νάτο, προκάλεσαν τη ρωσική μήνη και την δραστική αύξηση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Φέτος το παράδειγμά τους ακολούθησε και η Μολδαβία. Όμως ο πρόεδρος Πούτιν υπερασπίζεται όπως ήταν φυσικό την πολιτική του. «Η υστερία που επικράτησε στα ΜΜΕ, κυρίως της Ευρώπης και των ΗΠ», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, «συνοψίζεται στις προσπάθειες άσκησης πολιτικών πιέσεων μέσω της Ουκρανίας στη Ρωσία. Θέλουν να μας πιέσουν να δώσουμε ρωσική ενέργεια σε εξευτελιστικές τιμές όπως στο παρελθόν. Αυτό δεν γίνεται πια, τέλος. Όλοι πρέπει να πληρώσουν την ίδια τιμή».

Αυτό το με οικονομικούς όρους επιχείρημα ίσως να ακούγεται σαν να πιάστηκε το Κρεμλίνο επ΄ αυτοφώρω. Οι εξαγγελίες και οι απαιτήσεις της ρωσικής ηγεσίας αφήνουν να διαφανεί ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να εξαρτάται μόνο από τα κέρδη που της αποφέρει ο ενεργειακός τομέας. Με σχολαστικούς διπλωματικούς χειρισμούς σε θέματα όπως το Μεσανατολικό, ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Κι ο δρόμος περνά από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο αλλά και από τα όπλα. Η υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια επιβεβαίωση της ενίσχυσης του προφίλ του ρώσου προέδρου, αλλά και της επιρροής της χώρας του.



Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου


Αποστολή Εκτύπωση

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc