αναζήτηση Ιθάκης

Αναζητείται η Ιθάκη του Οδυσσέα
Η Ιθάκη που περιγράφει ο Όμηρος δεν είναι η σημερινή Ιθάκη, διατείνεται ερασιτέχνης Βρετανός αρχαιολόγος που εξασφάλισε την τεχνική υποστήριξη για να επαληθεύσει τη θεωρία του

ΜΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ εταιρεία αποφάσισε να βοηθήσει την αρχαιολογική επιχείρηση αναζήτησης της Ιθάκης, πατρίδας του Οδυσσέα. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι ο Όμηρος αναφέρεται στη σημερινή Ιθάκη όταν μιλάει για την πατρίδα του πολυμήχανου ήρωα, ωστόσο ένας ερασιτέχνης Βρετανός αρχαιολόγος πιστεύει ότι η Ιθάκη του Ομήρου στα αρχαία χρόνια ήταν ένα νησί που εξαιτίας σεισμών και μετατόπισης ενώθηκε με την Κεφαλλονιά. Αυτή η θεωρία, εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές στην Ιθάκη που περιγράφει ο Όμηρος και την Ιθάκη όπως την ξέρουμε σήμερα.

Η ολλανδική εταιρεία Fugro σε συνεργασία με τον Βρετανό Ρόμπερτ Μπιτλστόουν και την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία θα συνεργαστούν για την εξακρίβωση της θεωρίας. Η Fugro θα παρέχει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε εξορύξεις αερίου και πετρελαίου, ενώ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος το καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια.

Προκειμένου να εξακριβώσουν τη θεωρία, μηχανολόγοι και γεωλόγοι θα εξετάσουν το υπέδαφος μιας περιοχής του νησιού όπου ο Μπιτλστόουν θεωρεί ότι στο παρελθόν αποτελούσε υδάτινο κανάλι ανάμεσα στην Κεφαλοννιά και το Παλίκι, σημερινή χερσόνησο του νησιού. Η μέθοδος που θα εφαρμοστεί περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών αισθητήρων σε τρύπες στο υπέδαφος της περιοχής καθώς και ανάλυση του βυθού με σόναρ.

Ο Μπιτλστόουν, σύμβουλος επιχειρήσεων στο επάγγελμα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη θεωρία γεννήθηκε όταν διάβασε ένα σχετικό βιβλίο το 2003, ενώ απευθύνθηκε αμέσως σε δύο καθηγητές αγγλικών πανεπιστημίων που έχουν διατυπώσει παρόμοιες θεωρίες με τους οποίους έχει εκδώσει μάλιστα και βιβλίο περιγράφοντας τις λεπτομέρειες της θεωρίας του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

--------------------
Lornion
http://lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»