Aπό την Καθημερινή KOΣMOΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 20-03-07
Τέσσερα χρόνια μετά στο σημείο μηδέν
Το αδιέξοδο παραμένει στο Ιράκ – Εύκολη λύση με ολέθριες επιπτώσεις η αποχώρηση των Αμερικανών, τόνισε ο πρόεδρος Μπους

Ασοσ. Πρες, Ρόιτερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν, χθες, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και το αίσιο τέλος που οραματίστηκαν οι εμπνευστές του παραμένει απρόσιτος στόχος, με το σκηνικό να είναι ιδιαίτερα γκρίζο, όχι μόνο στο μέτωπο, αλλά και στον ίδιο τον Λευκό Οίκο, δεδομένων των πιέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών εντός του 2008.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης, ο Τζορτζ Μπους, στο χθεσινό του διάγγελμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της τετραετίας, παρουσίασε το αίτημα της αποχώρησης ως την εύκολη λύση, ενώ η δύσκολη είναι αυτή που έχει ήδη επιλεγεί -άφησε να εννοηθεί- και που θα φέρει τη νίκη, εάν όλοι δείξουν υπομονή. «Θα ήταν δελεαστικό», είπε, «να εξετάσουμε τις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στο Ιράκ και να αποφασίσουμε ότι η καλύτερη λύση είναι να τα μαζέψουμε και να γυρίσουμε πίσω»... Αυτό, πρόσθεσε, «μπορεί βραχυπρόθεσμα να φανεί ικανοποιητικό, αλλά πιστεύω ότι οι επιπτώσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ θα είναι ολέθριες»... «Οι τρομοκράτες θα αναδυθούν από το χάος, έχοντας στη διάθεσή τους ένα ασφαλές πεδίο δράσης στο Ιράκ, στη θέση εκείνου του Αφγανιστάν, που χρησιμοποίησαν για να σχεδιάσουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε ο κ. Μπους.

Ολέθρια η παραμονή

Εάν όμως η αποχώρηση πρόκειται να φέρει την καταστροφή, εξίσου ολέθρια προβλέπεται και η παραμονή, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», που επικαλείται δηλώσεις στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων: «Τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή, οι μεγάλες και ολοένα κλιμακούμενες απαιτήσεις για ανθρώπινο δυναμικό στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έχουν αφήσει τις χερσαίες δυνάμεις χωρίς εκπαίδευση, προσωπικό και εξοπλισμό, που θα ήταν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση άλλης χερσαίας σύρραξης», έγραψε η εφημερίδα.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει ο στρατός από αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι ονομάζουν κατ' ιδίαν «έλικα του θανάτου», όπου οι ολοένα και πιο γρήγορες πολεμικές περιστροφές καταναλώνουν το 40% του συνολικού μηχανισμού, φθείρουν το στράτευμα και δεν επιτρέπουν την εκπαίδευση για καμία άλλη μάχη». Οι κίνδυνοι για το έθνος είναι μεγάλοι, σημειώνει η εφημερίδα, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει «στρατηγικό απόθεμα» για να αντιμετωπιστούν τυχόν κρίσεις στο Πακιστάν, το Ιράν ή την κορεατική χερσόνησο.

Στην ομιλία του, ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η τετραετής εκστρατεία των ΗΠΑ στο Ιράκ ήδη έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς «ο κόσμος απαλλάχθηκε από τον τύραννο Σαντάμ Χουσεΐν», ενώ «12 εκατομμύρια Ιρακινοί ψήφισαν σε ελεύθερες εκλογές, με βάση ένα δημοκρατικό Σύνταγμα που έγραψαν μόνοι τους». Οσο για το σχέδιο ασφαλείας της Βαγδάτης, «είναι σε αρχικό στάδιο και η επιτυχία θα χρειαστεί μήνες, όχι μέρες ή εβδομάδες».

Τα περί μετατροπής του Ιράκ σε «παράδεισο τρομοκρατών» ανέλυσε και ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Χάντλεϊ, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή την εβδομάδα, επί του νομοσχεδίου για το Ιράκ, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης για αποχώρηση έως το Σεπτέμβριο του 2008. Ενα τέτοιο τελεσίγραφο, δήλωσε ο κ. Χάντλεϊ, θα αφήσει το Ιράκ στο έλεος της Αλ Κάιντα. Ενώ «εάν επιτύχουμε εμείς, θα πάρουμε το Ιράκ σύμμαχό μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη του επιπλέον στρατεύματος αφορά συνολικά 30.000 άτομα και όχι 21.500, καθώς απαιτείται και προσωπικό υποστήριξης. Οπως το έθεσε ο Τζορτζ Μπους, οι Δημοκρατικοί «έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα παράσχει τα κεφάλαια και την ευελιξία που χρειάζονται οι στρατιώτες μας για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους».

Με την ευκαιρία της επετείου, σημειωτέον, τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία προέβαλαν συνολικό απολογισμό των θυμάτων του πολέμου: «Σκοτώθηκαν 3.200 μέλη του αμερικανικού στρατού και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί». lornion.blogspot.com

Comments

Anonymous said…
στερνή μου γνώση να σ¨είχα πρώτα.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»