Συνέντευξη κ.Παπούλια .

14.03.2007

Συνέντευξη Παπούλια στη "NZZ"




«Όλα τα Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στο χώρο ειρήνης της ΕΕ». Με τον τίτλο αυτό η Νeue Zürcher Zeitung φιλοξενεί εκτενή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας «δεν πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο της διεύρυνσης της Ευρώπης», αλλά να ενταχθούν η Κροατία, το Μαυροβούνιο και αργότερα, η Βοσνία, η Σερβία και η Αλβανία. Μόνο η ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή.

Αναφορικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Παπούλιας ζητά να επιδειχτεί ιδιαίτερη προσοχή. «Βεβιασμένα βήματα τροφοδοτούν τον εθνικισμό στα Βαλκάνια» και πιστοποιούν κατά κανόνα, ότι υπάρχει «άγνοια» για την ιστορία των Βαλκανίων και την ψυχολογία των λαών. «Ο σερβικός εθνικισμός και ο αλβανικός εθνικισμός είναι εξίσου επικίνδυνοι».

Παρουσιάζοντας εκτενώς την πολιτική διαδρομή του κ. Παπούλια, η Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει την κριτική που του ασκείται ότι στα ελληνοτουρκικά εκφράζει τη σκληρή γραμμή του «παλιού ΠΑΣΟΚ». Ο πρόεδρος της δημοκρατίας χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «δύσκολες» και εκτιμά ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αυτή τη χρονιά στην Τουρκία, «δεν αφήνουν περιθώρια στην Άγκυρα για άλματα στην εξωτερική πολιτική».

Χαρακτηρίζει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο-μέλος της ΕΕ. «Δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί η Τουρκία επωμίζεται αυτό το μεγάλο οικονομικό βάρος να διατηρεί στο νησί 35.000 στρατιώτες και 400 τεθωρακισμένα, ακόμα και πυραύλους, καθώς δεν θα ανατρέπονταν η στρατιωτική ισορροπία, αν είχε αποσύρει από την Κύπρο 20.000 στρατιώτες». Για την ένταξη της στην ΕΕ λέει ότι, «η Τουρκία πρέπει να λύσει η ίδια τα προβλήματά της». Στα κριτήρια της ΕΕ «δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις» ούτε στο όνομα γεωστρατηγικών σχεδιασμών, ούτε στο όνομα οικονομικών συμφερόντων. Το γεγονός πάντως ότι η Τουρκία δεν είναι χριστιανική χώρα όπως τα άλλα μέλη της ΕΕ, αλλά μουσουλμανική, είναι άνευ σημασίας για τον κ.Παπούλια. «Δεν ανήκω σε εκείνους τους κύκλους που δέχονται τη σύγκρουση των πολιτισμών», λέει ο κ. Παπούλιας.

Τέλος, η Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι ο κ. Παπούλιας τολμάει και σπάει ταμπού.

Σε πολιτικό επίπεδο, το έκανε με την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, και τα εγκαίνια από κοινού με τον ισραηλινό ομόλογό του Κάτσαβ μνημείου για την εξολόθρευση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο κέντρο των Εβραίων στα Βαλκάνια μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κοινωνικό επίπεδο δε στιγματίζει την «ξενοφοβία» που εξαπλώνεται στην κοινωνία με την έλευση στην Ελλάδα εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. http://lornion.blogspot.com ΠΗΓΉ ΣΕΛΙΔΑ D.WELLE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»