από την εισβολή του 1974 στην κύπρο

Μαρτυρία για εκτέλεση Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974
03/11/07 11:52 AM


Τριάντα τρία χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, το 1974, ένας πρώην δεκανέας του τουρκικού στρατού, ο Μεχμέτ Μερτζάν, αποκαλύπτει ότι παρακολούθησε την εκτέλεση τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στο χωριό Συγχαρί, στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου.

Ο Μεχμέτ Μερτζάν, ο οποίος υπηρέτησε ως δεκανέας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, καταθέτει τη μαρτυρία του σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι εκτελέσεις έγιναν στις 22 Ιουλίου 1974. Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι είχαν καταλάβει το χωριό Συγχαρί, αφού ανέκριναν με τη βοήθεια Τουρκοκύπριου διερμηνέα τέσσερις Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, τους εκτέλεσαν διαδοχικά.

Ο Μερτζάν αναφέρει ότι οι Τούρκοι στρατιώτες, όταν τέλειωσαν την ανάκριση του πρώτου Ελληνοκύπριου, τον οδήγησαν μπροστά σε ένα μεγάλο χαντάκι και τον εκτέλεσαν. Το ίδιο συνέβη και με τον δεύτερο.

Ο τρίτος, την ώρα που τον οδηγούσαν για εκτέλεση, επιχείρησε να αποδράσει και κατάφερε να πηδήξει από την άλλη πλευρά του χαντακιού. Μόλις, όμως, έπεσε στην άλλη πλευρά, ένας από τους Τούρκους στρατιώτες τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, ενώ αμέσως εκτέλεσαν και τον τέταρτο Ελληνοκύπριο, ανέφερε ο Μεχμέτ Μερτζάν.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=786198&lngDtrID=244

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»