Τα Βαλκάνια επίκεντρο αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας
Αγκάθια το Κόσοβο, οι αγωγοί και η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ

Σ' ένα γεωπολιτικό πόκερ Ρωσίας - Δύσης έχουν εμπλακεί τα Βαλκάνια και η Ελλάδα εξ αιτίας της κλιμακούμενης κρίσης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας.

Η περιοδεία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κεντρική Ασία και η συμφωνία του περασμένου Σαββάτου για την κατασκευή ενός νέου αγωγού μεταφοράς του τουρκμενικού φυσικού αερίου μέσω ρωσικού εδάφους αποτέλεσαν πλήγμα για την Ουάσιγκτον, αλλά και για την Ε.Ε.

Παράλληλα, η τριμερής συμφωνία Ρωσίας, Καζαχστάν και Τουρκμενιστάν για το φυσικό αέριο αποδυναμώνει την Τουρκία -μειώνοντας τις πιθανότητες εφαρμογής του αντίπαλου αμερικανικού σχεδίου που την ωφελεί- ενώ η Ελλάδα αποκομίζει κέρδη από την περιοδεία Πούτιν, δεδομένης της συμφωνίας για την αυξηση της ροής του πετρελαίου στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, το ρήγμα των μεγάλων δυνάμεων επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία. Οι διαφωνίες για το σχέδιο Αχτισάαρι διχάζουν τους εθνικιστές και τους δυτικόφιλους, οι οποίοι θεωρούν το Κόσοβο χαμένη υπόθεση.

Σε μια προσπάθεια να διαλύσει τα όλο και πιο πυκνά σύννεφα πάνω από τις αμερικανορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί και λόγω των νατοϊκών σχεδίων για αντιπυραυλική ασπίδα κοντά στα ευρωπαϊκά ρωσικά σύνορα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έφθασε χθες στη Μόσχα.

πηγή καθημερινή επιλογές lornion.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»