Ο πρόεδρος Χριστόφιας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


25-09-2008

Δείτε το ρεπορτάζ για την ομιλία Χριστόφια στα Η.Ε. - Download (WM) video clip
Δείτε το ρεπορτάζ για την ομιλία Χριστόφια στα Η.Ε. - Watch (WM) video clip

[insert caption here]
Δημήτρης Χριστόφιας
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε πως σαν ηγέτης που προέρχεται από οικογένεια εκριζωμένων είναι αποφασισμένος να εργαστεί για να «ξεπεραστούν» τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να βρεθεί μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέπτυξε το όραμά του για το μέλλον της Κύπρου με τούτα τα λόγια: «Πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους. Θα επιτρέπει στους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν μαζί και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους».

The United Nations headquarters building in New York
Η έδρα των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη
Μετά την ομιλία του Προέδρου Χριστόφια είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Στέφανο Στεφάνου.

Γ. Μπίστης: Κύριε Στεφάνου ποια είναι τα κύρια μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την ομιλία του εδώ στη Γενική Συνέλευση των Η.Ε.;

Σ. Στεφάνου: Το πρώτο μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι η Κύπρος παρότι ζει τις τραγωδίες ακόμα του Κυπριακού, παρότι είναι μία μικρή χώρα και ένας μικρός λαός ενδιαφέρεται, ασχολείται, και βάζει το δικό της μικρό οβολό στις προσπάθειες της ανθρωπότητας και ασφαλώς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση των πολλών δύσκολων και περίπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είτε τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με πολιτικά ζητήματα, με εστίες συγκρούσεων διεθνείς, τοπικές, περιφερειακές, είτε έχουν να κάνουν με τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα τα οποία απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Από την άλλη βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε μέσα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. τη διεθνή κοινότητα για το Κυπριακό πρόβλημα, για το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους από το 1974, ένεκα των πληγών από την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας, πηγές που είναι ανοικτές.

[insert caption here]
Στέφανος Στεφάνου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάθεσε ξανά την θέλησή του, τη βούλησή του να συνεχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά για να εξευρεθεί επιτέλους μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, μια λύση που να στηρίζεται σε αρχές και ταυτόχρονα να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την Κύπρο, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε η Κύπρος να μετεξελιχθεί από ενιαίο κράτος σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι δύο κοινότητες να είναι συνδιαχειριστές σε μία πατρίδα κοινή που να έχει μόνιμη ειρήνη, μόνιμη ασφάλεια κα ασφαλώς να δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει ο λαός μας να συνεχίσει να ευημερεί.

Γ. Μπίστης: Κύριε Στεφάνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα και με άλλους παράγοντες. Πως βλέπετε να διαγράφεται η πορεία του Κυπριακού μετά από τις διαβουλεύσεις αυτές στην Αμερικανική μεγαλούπολη;

Σ. Στεφάνου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πάντοτε, θέλει να αξιοποιεί κάθε επίσκεψη που κάνει στο εξωτερικό για να έχει επαφές, να ενημερώνει για το Κυπριακό πρόβλημα, για τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς και ταυτόχρονα να ζητά τη στήριξη και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να μπορέσουν οι Κύπριοι να φτάσουν σε μία λύση στο Κυπριακό και ασφαλώς σ' αυτή τη λύση να συναινέσει και η Τουρκία στα χέρια της οποίας βρίσκεται το κλειδί της λύσης.

[insert caption here]
Ο Γ. Μπίστης με τον Σ. Στεφάνου στα Η.Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο έκαναν μία ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει στις 3 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα ζήτησε από τον κ. Μπαν Κι Μουν όπως ο διεθνής οργανισμός να στραφεί προς τη Τουρκία και να της ζητήσει να συνεργαστεί για μία λύση που θα είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κυπριακού λαού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ. Είχε επίσης μια σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και παράθεσε επίσης γεύμα στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας. Για μας στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικό το να υπάρχουν σχέσεις με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας γιατί το Κυπριακό είναι στα πλαίσια του Ο.Η.Ε. που θα λυθεί, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του διεθνούς οργασμού. Ασφαλώς εμείς επιδιώκουμε το Συμβούλιο Ασφάλειας να ενεργεί συλλογικά στο Κυπριακό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται πως μέσα από τις ισορροπίες που δημιουργούνται θα υπάρχει και μία σωστή, ισορροπημένη παρέμβαση και βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό.

Γ. Μπίστης: Εκτός από τον κύριο Στέφανου τον Πρόεδρο Χριστόφια συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού και ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»