Νίμιτς: Αλλο υπηκοότητα, άλλο εθνότητα
Επαφές με Μπακογιάννη και Τσερβένκοφσκι

Του απεσταλμένου μας στη Νεα Υορκη Αθανασιου Ελλις

«Τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασχολούνται με εθνότητες, αλλά με έθνη», ξεκαθάρισε ο κ. Μάθιου Νίμιτς μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεσολάβησής του ο ίδιος επεξεργάζεται περιγραφές και επίθετα που αφορούν το όνομα, όχι την εθνότητα. Μένει να φανεί αυτό στην τελική του πρόταση, καθώς η ΠΓΔΜ επιμένει στην αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας». Αν και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους της ΠΓΔΜ να δηλώνουν όποια εθνική συνείδηση επιθυμούν, δεν νοείται η κατοχύρωση εθνικής συνείδησης από το μεσολαβητή του ΟΗΕ. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα αναγράφεται στα διαβατήρια ως υπηκοότητα.

Στη συνάντηση ο κ. Νίμιτς διαπίστωσε ειλικρινή πολιτική βούληση και προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις για την επίτευξη λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι έγινε ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας, επανέλαβε ότι η εντολή του Σ.Α. αφορά το όνομα και υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση «χωρίς νικητές και ηττημένους». Η διαδικασία θα συνεχισθεί με συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους δυο διαπραγματευτές στις αρχές Οκτωβρίου στην οποία θα εξετασθούν λεπτομερώς οι απαντήσεις Αθήνας και Σκοπίων στις εισηγήσεις που κατέθεσε στις 11 Σεπτεμβρίου. Αργά χθες το βράδυ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επρόκειτο να συναντήσει και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Ο τελευταίος αποφάσισε να μην είναι παρών στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Μιλοσόσκι. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης η Ουάσιγκτον επενδύει στη μετριοπάθεια του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο οποίος έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη παραχωρήσεων και την αποδοχή σύνθετης ονομασίας. Μιλώντας σε ομογενείς από τα Σκόπια που ζουν στις ΗΠΑ, ο κ. Τσερβενκόφσκι τόνισε ότι εάν δεν λυθεί το ζήτημα άμεσα, οι διαπραγματεύσεις ίσως αναβληθούν για ένα χρόνο λόγω εκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου έτους και στις δυο χώρες. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι «εμείς θέλουμε μια λύση που θα αποσαφηνίζει ότι το έθνος μας, η γλώσσα και ο λαός είναι μακεδονικά. Τότε θα έχουμε αποτρέψει τον κίνδυνο εξαφάνισης της εθνικής ταυτότητας των πολιτών μας στο εσωτερικό αλλά και των συμπατριωτών μας που διαμένουν στο εξωτερικό».

Απόσυρση αναγνώρισης

Σήμερα η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με την κ. Κοντολίζα Ράις με την οποία θα συζητήσουν το Σκοπιανό, το Κυπριακό, όπως και την κρίση στη Γεωργία και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ που αρχίζει τον Ιανουάριο. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένη από τη στήριξη μελών του Κογκρέσου, η οποία εκδηλώθηκε και με άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε χθες στην «Ουάσιγκτον Τάιμς». Το υπογράφουν η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου και ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση Μπους να αποσύρει την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εάν τα Σκόπια δεν επιδείξουν ειλικρινή διάθεση συνεργασίας για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι δυο γερουσιαστές επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης Μπους, το Νοέμβριο του 2004, να αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», και υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή της Ουάσιγκτον ενθάρρυνε τα Σκόπια να υιοθετήσουν μια προκλητικά αδιάλλακτη στάση στις συνομιλίες για το όνομα. Διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ και απόσυρση της αναγνώρισης θα έχει διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο.


Comments

lornion said…
Μας δουλεύουν με αλλαγές θέσεων και ιδιαιτέρως με ψευτιές.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»