Προβληματίζουν οι θέσεις εκκίνησης του Χριστόφια

Tου Αθανασιου Ελλις

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος επανέρχεται σταδιακά το Κυπριακό, 4,5 χρόνια μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους. Η προσωπική φιλία και η ιδεολογική συγγένεια του Δημήτρη Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γεννούν ελπίδες για πραγματική σύγκλιση θέσεων και επίτευξη συμφωνίας.

Το 2004 το 65% των Ελληνοκυπρίων απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, όχι επειδή υπέκυψε στο συναισθηματικά φορτισμένο διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά διότι, ορθώς, θεώρησε ότι το σχέδιο ήταν ετεροβαρές. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου είχαν τότε υποστηρίξει δημόσια το σχέδιο που με πομπώδες ύφος είχε παρουσιάσει στη Λουκέρνη ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα, Αλβάρο Ντε Σότο, ερχόμενοι σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα στη Μεγαλόνησο. Ο κ. Καραμανλής, επηρεαζόμενος από τον Πέτρο Μολυβιάτη, είχε τηρήσει αποστάσεις.

Σήμερα, μετά την αντικατάσταση του Τάσσου Παπαδόπουλου από τον Δημήτρη Χριστόφια, του οποίου η αρχική προσέγγιση έναντι του Σχεδίου Ανάν ήταν επίσης θετική, δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας. Ομως, το ζητούμενο δεν είναι η καλή συνεργασία εθνικού κέντρου και Κύπρου, αλλά το περιεχόμενο της λύσης. Ο κ. Χριστόφιας έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, όμως οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη διαπραγμάτευση προβληματίζουν και μάλλον δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Οι προτάσεις του για την εκπροσώπηση στη νομοθετική και στην εκτελεστική εξουσία καταστρατηγούν κάθε έννοια αντιπροσώπευσης της πληθυσμιακής αναλογίας. Ο κ. Χριστόφιας προτείνει να εκπροσωπούν οι Τουρκοκύπριοι το 25% των βουλευτών της ομόσπονδης Κύπρου παρότι αποτελούν το 18% του κυπριακού λαού. Ενθαρρυμένος ο κ. Ταλάτ αντιπροτείνει 33%, με αποτέλεσμα ο μεσολαβητής να κινηθεί ενδεχομένως κάπου κοντά στο 30%. Αλλά και στην περίπτωση των εποίκων το σημείο εκκίνησης του κ. Χριστόφια προβληματίζει, αφού καταθέτει εξ αρχής μια «προχωρημένη θέση» αποδεχόμενος την παραμονή 50 χιλιάδων, χωρίς να απαιτεί ανταλλάγματα.

Για το προεδρικό συμβούλιο προτείνει να αποτελείται από 9 μέλη (6 Ελληνοκυπρίους και 3 Τουρκοκυπρίους), ενώ η πιστή αποτύπωση της πληθυσμιακής πραγματικότητας επιβάλλει να εισέλθει στη διαπραγμάτευση με πρόταση για 10μελές συμβούλιο (με 8 και 2). Ο πρόεδρος της Κύπρου μάλλον δεν έχει ερμηνεύσει σωστά το μήνυμα της ηχηρής απόρριψης του Σχεδίου Ανάν και φθάνει στο σημείο να προτείνει «εκ περιτροπής προεδρία» και μάλιστα με θητεία 4 ετών για τον Ελληνοκύπριο και 2 για τον Τουρκοκύπριο, επιτρέποντας στον κ. Ταλάτ να αντιπροτείνει Προεδρικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 4 Ελληνοκυπρίους και 3 Τουρκοκυπρίους!

Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει καλές προθέσεις και θέλει ειλικρινά να επανενώσει τη διχασμένη πατρίδα του. Ομως, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων, κινδυνεύει να απολέσει αυτή των Ελληνοκυπρίων.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»