Tι γραφει ο ξενος Tυπος

HERALD TRIBUNE

Εγκληματικές παραλείψεις

Το νέο σκάνδαλο στην Κίνα για το μολυσμένο γάλα μας υπενθυμίζει ότι το Πεκίνο δεν έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και παράλληλα δεν μπορεί να ελέγξει τους εισαγωγείς προϊόντων. Αρκετά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους καταναλώνοντας μολυσμένο γάλα σε σκόνη και πάνω από έξι χιλιάδες έχουν υποστεί πολλαπλές βλάβες, κυρίως στα νεφρά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προδοσία έναντι των οικογενειών που στηρίχθηκαν και εμπιστεύτηκαν την κυβέρνησή τους και τους ηγέτες τους. Το μολυσμένο γάλα περιέχει τη χημική ουσία μελαμίνη, την ίδια ουσία από την οποία προσεβλήθησαν τον περασμένο χρόνο στην Αμερική σκύλοι και γάτες. Προφανώς εκείνο που έκαναν οι παραγωγοί, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, ήταν να αναμείξουν το γάλα με νερό και στη συνέχεια να προσθέσουν μελαμίνη για να αυξηθεί τεχνητά η πρωτεΐνη. Τουλάχιστον μια από τις εταιρείες, η Sanlu Group, γνώριζε το πρόβλημα εδώ και μήνες και οι αξιωματούχοι της πόλης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο γνώριζαν την κατάσταση εβδομάδες πριν. Παρ’ όλα αυτά και δεν έκαναν τίποτα για να ενημερώσουν τον κόσμο ή να υποχρεώσουν τους παραγωγούς να ανακαλέσουν το μολυσμένο γάλα. Ισως οι τοπικοί παράγοντες φοβήθηκαν τη δημοσιότητα, την οποία θα έπαιρνε μια τέτοια υπόθεση εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η κεντρική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε. Εκτοτε, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα επισφαλή προϊόντα, συνέλαβαν κάποιους υπόπτους και απομάκρυναν από το πόστο τους τοπικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του δημάρχου. Το τρομερό αυτό επεισόδιο όμως αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση για όλους τους εισαγωγείς. Οι εταιρείες οι οποίες αγοράζουν προϊόντα από Κινέζους προμηθευτές θα πρέπει να είναι προσεκτικές.

THE WALL STREET JOURNAL

Η επιτυχία του Πετρέους

Ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αρχικά είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην τελευταία αμερικανική αντεπίθεση στο Ιράκ, υπό τον στρατηγό Πετρέους, παραδέχθηκε την επιτυχία της κίνησης. Ορισμένοι Δημοκράτες στο Κογκρέσο, ωστόσο, αποφάσισαν να μπλοκάρουν δικομματικό νομοσχέδιο που θα συνέβαλε στην αναβάθμιση της αμερικανικής αντεπίθεσης και παράλληλα θα έδιδε εύσημα στους Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ. Να θυμηθούμε όμως ότι το 2006 το Ιράκ είχε βυθιστεί στο φυλετικό χάος. Οι αντάρτες και τα αποσπάσματα θανάτου δολοφονούσαν 3.000 πολίτες τον μήνα και οι συμμαχικές δυνάμεις δέχονταν περισσότερες από 1.200 επιθέσεις την εβδομάδα. Μετά την αναδιοργάνωση του αμερικανικού στρατού υπό τον Πετρέους, οι καθημερινές επιθέσεις έπεσαν σε 25 από τις 180 που ήταν τον Ιούνιο του 2007 και η βία μειώθηκε κατά 70%. Τον Ιούλιο, ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών ήταν ο χαμηλότερος όλων των προηγούμενων μηνών, ενώ οι στρατιώτες που μετέβησαν στο Ιράκ συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τώρα έχουν επιστρέψει σπίτια τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιτυχία ενόχλησε την πολιτική Αριστερά, η οποία στοιχημάτιζε στην αποτυχία της κυβέρνησης Μπους. Ο γερουσιαστής Ρέιντ περήφανα διακήρυξε τον Απρίλιο του 2007 ότι ο πόλεμος χάθηκε, ενώ ο Τζο Μπάιντεν κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο, αντίθετο με τη στρατιωτική ανασυγκρότηση. Το νομοσχέδιο αποτελεί ίσως την καλύτερη ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς να δείξουν ότι στηρίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα και δεν μένουν στη ρητορεία.

HAARETZ

Κραυγαλέα λάθη

Ο αδύναμος κρίκος της πολιτικής του Εχούντ Ολμερτ ήταν η διπλωματία και τα θέματα ασφαλείας. Λίγο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, ο Ολμερτ αποφάσισε να πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση στον Λίβανο, στη συνέχεια της απαγωγής δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ. Η σχετική έκθεση που δόθηκε εκ των υστέρων στη δημοσιότητα κατέδειξε τη σοβαρή έλλειψη προετοιμασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της διοίκησής τους. Αλλά ο Ολμερτ αρνήθηκε να αποδεχθεί τις ευθύνες του και παρέμεινε στην πρωθυπουργία. Στο παλαιστινιακό μέτωπο, οι συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς ήταν διστακτικές και φρούδες. Και παρά τις διακηρύξεις του Ολμερτ ότι υπήρχε πρόοδος προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, στη διαδρομή οι διακηρύξεις αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Στη λωρίδα της Γάζας, ο Ολμερτ υποχρεώθηκε να δεχτεί την εκεχειρία με τη Χαμάς. Ακόμη και στις σχέσεις με τη Συρία, ο Ολμερτ βιάστηκε να προωθήσει ένα πλαίσιο συνομιλιών. Η μεγαλύτερη αποτυχία, όμως, συνίσταται σε σειρά εγκληματικών πράξεων -μέλλει να αποδειχθούν βεβαίως ενώπιον των δικαστικών αρχών- για τις οποίες τελικά ο Ολμερτ παραιτήθηκε. Εχει σημασία ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ να αντιληφθεί τη σημασία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και να δει τη δουλειά του ως ένα είδος αποστολής στο όνομα του λαού.

LA REPUBBLICA

Η νέα Γουόλ Στριτ

Είμαστε αντιμέτωποι με την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση που λαμβάνει χώρα υπό την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιβάλουν σε άλλα έθνη τον ρυθμό της Γουόλ Στριτ. Υπάρχουν ωστόσο λόγοι που μας επιτρέπουν να υποθέτουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά. Και αυτό γιατί μακροπρόθεσμα το κύρος της Δύσης θα μετράει όλο και λιγότερο έναντι των δυνάμεων του «νέου κόσμου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο όταν αρχίσουν να εξοφλούν τα χρέη που σήμερα συσσωρεύουν.

FINANCIAL TIMES

Το αμερικανικό σχέδιο

Είναι ασαφές, αμφιβόλου κύρους, πανάκριβο και το κυριότερο δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Είναι όμως απαραίτητο. Οσον αφορά τα περιεχόμενά του, το σχέδιο δεν δίνει απαντήσεις στα αποφασιστικής σημασίας ερωτήματα. Η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αγοράσει σε τιμές αγοράς τα ριψοκίνδυνα ομόλογα των τραπεζών, αλλά αυτό δεν αρκεί. Γιατί υπάρχουν ήδη οι κυνηγοί ευκαιριών που καραδοκούν να αρπάξουν σε χαμηλές τιμές ακριβά προϊόντα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»