Διχοτόμηση του Κοσόβου αν δε βρεθεί λύση προτείνει ο Τάντιτς
Kάθε πρωτοβουλία είναι έγκυρη και σίγουρα καλύτερη από την περίπτωση, όπου η μία πλευρά χάνει τα πάντα, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτείνει διχοτόμηση του Κοσόβου, εάν δεν βρεθεί άλλη λύση. Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει ακόμη και τη διχοτόμηση του Κοσόβου στην περίπτωση που εξαντληθεί κάθε δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος στο πλαίσιο της «ουσιαστικής αυτονομίας» που προτείνει η Σερβία. Ο πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι «στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου κάθε πρωτοβουλία είναι έγκυρη και σίγουρα καλύτερη από την περίπτωση, όπου η μία πλευρά χάνει τα πάντα».

Ο κ. Τάντιτς ανέφερε ωστόσο ότι, για την ώρα, η σερβική ηγεσία δεν σκέφτεται τη διχοτόμηση, αλλά επικεντρώνει όλες τις προσπάθειες στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας με διπλωματικά μέσα, με απώτερο στόχο, την επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο αίτημα που κατέθεσε η Σερβία στον ΟΗΕ να δοθεί γνωμάτευση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Τάντιτς επεσήμανε ότι «η ενέργεια αυτή στοχεύει στο να αποτραπεί μελλοντικά το ενδεχόμενο εκβιασμού της Σερβίας».

«Εάν το δικαστήριο της Χάγης δικαιώσει τη Σερβία, τότε κανένας δεν θα μπορεί να μας ζητήσει να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο για να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης», συμπλήρωσε ο κ. Τάντιτς στη συνέντευξή του στην RTS.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ






Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc