τι γράφει ο ξένος τύπος/καθημερινή

FINANCIAL TIMES

Αγοράζει χρόνο

Ο Γκόρντον Μπράουν, παλεύοντας για το πολιτικό του μέλλον, έδωσε μια γεμάτη πάθος και καλά προετοιμασμένη ομιλία στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος. Ωστόσο, αν και η ομιλία του ήταν άρτια τεχνικά, οι σύνεδροι δεν πείστηκαν. Βεβαίως, αν δουλειά του Γκόρντον Μπράουν ήταν να πείσει το κόμμα να συμπαραταχθεί μαζί του, τότε το συνέδριο πήγε καλά, τουλάχιστον ώς τώρα. Αλλά καμιά ομιλία δεν μπορεί εύκολα να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης Μπράουν στους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους έχουν πάψει να ακούνε. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δεν έχει εξηγήσει στον βρετανικό λαό ποιο είναι το όραμά του. Η τιμιότητα και η απονομή δικαιοσύνης είναι στοιχεία αποδεκτά στη διακυβέρνηση μιας χώρας. Αλλά από ’κει και πέρα χρειάζεται ένα όραμα. Και ο Μπράουν το μόνο που πράττει, είναι να εμφανίζει εαυτόν ως τον καλύτερο μάνατζερ και τίποτα περισσότερο.

HAARETZ

Ενα συνεχές δράμα

Οι διπλωματικές συζητήσεις ανάμεσα στον Εχούντ Ολμερτ και τον Μαχμούντ Αμπάς, την Τζίπι Λίβνι και τον Αχμέτ Κρέα (Αμπού Αλά) δεν οδήγησαν σε καμιά διπλωματική λύση. Η υπόσχεση των Ισραηλινών να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στα παλαιστινιακά εδάφη μεταφράστηκε στο ξήλωμα μερικών φυλακίων και εμποδίων στους δρόμους, όπως και με την αποφυλάκιση 200 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κομμάτι της Δυτικής Οχθης παραμένει υπό καθεστώς περιορισμού, με αυξημένη ανεργία, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη. Η ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας είναι επίπλαστη και υπό διαρκή απειλή, καθώς το Ισραήλ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του. Στην ουσία βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα μεταβατικό, εύθραυστο στάδιο που δεν συνοδεύεται από στρατηγικό ή πολιτικό πλάνο, τη στιγμή βεβαίως που το Ισραήλ είναι απασχολημένο με τη δική του πολιτική αυλή και την προεδρική εκστρατεία της Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, η ζημιά που έχει προκληθεί όλα αυτά τα χρόνια αποτυπώνεται σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι, όπου το μέλος της οικογένειας που μπορεί να εργαστεί δεν βρίσκει δουλειά, μια έγκυος δεν μπορεί να μεταβεί στο νοσοκομείο ή ένας φοιτητής δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια σπουδών στο εξωτερικό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επεισόδια σαν αυτό της Δευτέρας στην Ιερουσαλήμ, όπου νεαρός Παλαιστίνιος ηθελημένα ή μη παρέσυρε και τραυμάτισε -πριν τον σκοτώσουν- Ισραηλινούς στρατιώτες, δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος.

FRAMKFURTER RUNDSCHAU

Ηττημένοι νεαροί

Εάν ανατρέξει κανείς στους δράστες ανάλογων μακελειών σε σχολεία και πανεπιστήμια θα καταλήξει στην εξής διαπίστωση: πρόκειται σχεδόν πάντα για νεαρούς που αισθάνονται ηττημένοι. Αρκετοί είναι μανιακοί χρήστες βίαιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ενώ κάποιοι ανακοινώνουν τις προθέσεις τους στο Ιντερνετ. Αυτό που προέχει, λοιπόν, τώρα είναι αυστηρότεροι έλεγχοι τέτοιων παιχνιδιών, αυστηρότεροι κανόνες για την οπλοκατοχή και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών στα σχολεία. Δυστυχώς, όμως, όποια μέτρα και να ληφθούν θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την αποτροπή μιας επίθεσης σε σχολείο.

CORRIERE DELLA SERA

Ζητούνται ικανότητες

Ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ περιορίζεται αυτή τη φορά στη σύγκριση δύο προσωπικοτήτων. Από τη μία ένας χαρισματικός Ομπάμα, ο οποίος όντας αισιόδοξος, υπόσχεται την αλλαγή, αλλά δεν απαντά άμεσα στα κρίσιμα ερωτήματα. Από την άλλη ένας βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Τζον Μακέιν, ένας συντηρητικός πολιτικός της παλιάς σχολής, ο οποίος επίσης αρνείται κατηγορηματικά να δεσμευτεί και να λάβει αποφάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, είναι εύλογο το ερώτημα: έχουν αυτοί οι δύο υποψήφιοι τις γνώσεις και τις ικανότητες που απαιτούνται τη σημερινή εποχή για να ηγηθούν της χώρας αυτής; Γεγονός είναι ότι και στα δύο στρατόπεδα πολλοί αμφιβάλλουν.

HERALD TRIBUNE

Εργο ζωής

Το σχέδιο διάσωσης, ύψους 700 δισ. δολαρίων, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον προωθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο είναι το ένα κεφάλαιο. Αλλά θα υπάρξουν κι άλλοι που θα θελήσουν να βοηθήσουν. Στα επόμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο χρέος. Πολλοί προβλέπουν μια μακρά και σκοτεινή περίοδο ύφεσης. Αλλά η χώρα δεν θα στραφεί προς τους προμηθευτές της ελεύθερης αγοράς. Ούτε θα στραφεί προς τους λαϊκιστές. Θα δείξει ενδιαφέρον για τις προτάσεις των επικεφαλής των επενδυτικών τραπεζών. Για τους Ρεπουμπλικανούς, ένα τέτοιο άτομο είναι ο Πόλσον. Για τους Δημοκρατικούς είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Ρ. Ρούμπιν ή ο Βόλκερ. Είναι αυτοί που θα κάνουν έργο ζωής την εξυγίανση και την επιβίωση των οικονομικών αγορών.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»