Η τελευταία παγκόσμια κρίση επί αμερικανικής ηγεμονίας

Οι εξελίξεις στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Ισλαμαμπάντ είναι στο επίκεντρο των σχολίων του διεθνούς τύπου.

Σχολιάζοντας την χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες η ιταλική εφημερίδα La Repubblica παρατηρεί: Είμαστε αντιμέτωποι με την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση που λαμβάνει χώρα υπό την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιβάλλουν σε άλλα έθνη τον ρυθμό της Wallstreet. Υπάρχουν ωστόσο λόγοι που μας επιτρέπουν να υποθέτουμε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά. Και αυτό γιατί μακροπρόθεσμα το κύρος της Δύσης θα μετράει όλο και λιγότερο έναντι των δυνάμεων του «νέου κόσμου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο όταν αρχίσουν να εξοφλούν τα χρέη που σήμερα συσσωρεύουν, εκτιμά η ιταλική εφημερίδα.

«Τέλος της Wallstreet, όχι τέλος του καπιταλισμού»

Το τέλος της Wallstreet δεν συνιστά το τέλος του καπιταλισμού, υποστηρίζει από την πλευρά της η γερμανική Schwäbische Zeitung και διευκρινίζει: Είμαστε αντιμέτωποι με το τέλος του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού. Εάν όλοι αντλήσουν τα σωστά διδάγματα από αυτή την κρίση, οι χρηματικές συναλλαγές θα είναι στο μέλλον ασφαλέστερες και διάφανες. Οι καλές επιχειρηματικές τράπεζες θα πάρουν ξανά το πάνω χέρι, υπό την έννοια αυτή το σοκ της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα εξυγιάνει τις αγορές, καταλήγει η εφημερίδα.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times σχολιάζει το «σχέδιο σωτηρίας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος που εκπόνησε η αμερικανική κυβέρνηση: Είναι ασαφές, αμφιβόλου κύρους, πανάκριβο και το κυριότερο δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Είναι όμως απαραίτητο. Όσον αφορά τα περιεχόμενά του, το σχέδιο δεν δίνει απαντήσεις στα αποφασιστικής σημασίας ερωτήματα. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αγοράσει σε τιμές αγοράς τα ριψοκίνδυνα ομόλογα των τραπεζών, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Γιατί υπάρχουν ήδη οι κυνηγοί ευκαιριών που καραδοκούν να αρπάξουν σε χαμηλές τιμές ακριβά προϊόντα, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα.

«Μπορούν να χτυπήσουν όπου θέλουν»

Την προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Ισλαμαμπάντ που στοίχισε τη ζωή σε 53 ανθρώπους σχολιάζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο Marriott που βρίσκεται στο κυβερνητικό τετράγωνο της πακιστανικής πρωτεύουσας συνιστά ένα σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι δράστες ήθελαν να διαμηνύσουν ότι είναι σε θέση να χτυπήσουν όποιον στόχο θέλουν. Ο νέος πρόεδρος Ζαρντάρι, σε χθεσινό του διάγγελμα, υποσχέθηκε να ξεριζώσει το καρκίνωμα της τρομοκρατίας. Όμως τα μεγάλα λόγια δεν έχουν κανένα νόημα. Είναι η ώρα των πράξεων. Η πακιστανική κυβέρνηση και ο στρατός θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους ισλαμιστές που έχουν τρυπώσει στους κόλπους της πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας ISI. Απαιτείται αποφασιστικότητα και υπομονή. Κυρίως όμως δεν θα πρέπει η διεθνή κοινότητα να σπεύσει να προσφέρει βοήθεια που δεν της ζήτησε κανείς, καταλήγει η εφημερίδα.

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Der Standard γράφει: Η τρομοκρατική επίθεση κατέδειξε ότι οι Ταλιμπάν έχουν μετατρέψει το Πακιστάν στο πιο προβληματικό παιδί του κόσμου. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην κατάρρευση, όπως είναι το Αφγανιστάν. Αλλά καμία από αυτές δεν έχει 85 ατομικές βόμβες, τονίζει η εφημερίδα.

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc