Ζαλάδες φέρνουν οι δημοσκοπήσεις


«E» 27/9
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Από αύριο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα αρχίσουν την ανάγνωση των νέων γκάλοπ. Μετά τη ΔΕΘ και μετά την «αντεπίθεση» Καραμανλή από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Παρασκευής. Τώρα αρχίζει και πέφτει η σκόνη και βλέπουν καθαρότερα το νέο τοπίο. Οι πολιτικοί αναλυτές «τρίβουν τα μάτια τους» για τη ροή των εξελίξεων και επιφυλάσσονται να προδικάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, ούτε για ντέρμπι μπορούν ακόμη να μιλήσουν ούτε για «ρεύμα» υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Πάντως έχουν «ζαλιστεί» από τις ραγδαίες αλλαγές που συμπυκνώνονται στα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών τους. Και οι δημοσκόποι σε... απόγνωση;Φ.Γ.

Ζαλάδες φέρνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι μεν αναθάρρησαν...
Τελικώς οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν τη διάθεση των ψηφοφόρων-οπαδών. Αν κάποιος, φυσικά, λάβει σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι στη Χαρ. Τρικούπη δεν προλαβαίνουν να σηκώνουν τα τηλέφωνα! Ανθρωποι που είχαν «χαθεί» τα τελευταία χρόνια παίρνουν να πουν μια... καλημέρα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Αναθάρρησαν και το δηλώνουν οι «πράσινοι»... Φ.Γ.

...κι οι άλλοι κλαίνε
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει «γαλάζιος» παράγοντας που να ενθαρρύνεται από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Το σκηνικό σε γραφείο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τα λέει όλα. Αμήχανο, αλλά και με συγκρατημένη οργή, μπαίνει στέλεχος από την εκλογική περιφέρεια του βουλευτή, ο οποίος το γνωρίζει καλά. «Κυβέρνηση Καραμανλή υποστηρίζουμε, λέμε και κλαίμε;...». Αλαλα τα χείλη του κορυφαίου βουλευτή... Φ.Γ.

Ολοι οι... καλοί χωράνε
Στο σύστημα «ρολόι» (γνωστό από το βόλεϊ) φαίνεται πως έχει καταλήξει το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Οι πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν τους επιτελείς του Γ. Παπανδρέου να είναι απρόθυμοι να δεσμευτούν με μία μόνο εταιρεία. Φαίνεται πως δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κανέναν δημοσκόπο, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει λόγος να τους καταγγέλλουν. Ετσι μετά την ALCO που χρησιμοποίησαν στις εκλογές, την ΟΡΙΝΙΟΝ που τους έκανε την τελευταία έρευνα, τώρα είναι σειρά άλλης εταιρείας για να δεχθεί την επόμενη παραγγελία...Γ.Α.

Σιωπητήριο...
Ενα από τα ερωτήματα των ημερών στο ΠΑΣΟΚ είναι τι γίνεται στο «ρεύμα». Απολύτως τίποτα, είναι η απάντηση. Οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που στήριξαν τον Ευ. Βενιζέλο ασχολούνται με τα καθήκοντά τους στη Βουλή, συμμετέχουν σε κλιμάκια και φροντίζουν την επανεκλογή τους. Το βελτιωμένο κλίμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην τους έχει πείσει για την ορθότητα των επιλογών του Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν τους επιτρέπει και να τις αμφισβητήσουν. Ο ίδιος ο βουλευτής Θεσσαλονίκης περιμένει την Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να βάλει στο στόχαστρό του -από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου- τον Κ. Καραμανλή... Γ.Α.

Με το κλειδί στο... περίμενε
Ούτε το... γιοφύρι της Αρτας να ήταν! Ο λόγος για το νέο κτίριο στην Ιπποκράτους, στο οποίο θα εγκατασταθεί το ΠΑΣΟΚ, μάλλον εντός Οκτωβρίου. Τα αρχικά σχέδια που είχε μπροστά του ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος για τη «συμβολική» μετακόμιση την 3η του Σεπτέμβρη πήραν... παράταση. Ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες, θα πείτε, από τη στιγμή που το πολιτικό κλίμα αλλάζει... Και οι... πέτρες ομολογούν ότι η επιφορτισμένη με τη μετακόμιση ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δώσει μια ώρα αρχύτερα στον Γιώργο Παπανδρέου το κλειδί της νέας «στέγης» του ΠΑΣΟΚ. Και όπως μάθαμε, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το περιμένει πώς και πώς... Φ.Γ.

Ο Παρθενών και... τα βελανίδια
Τον κίνδυνο να καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισήμανε δικηγόρος κατά την αγόρευσή του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εκπληκτο το ακροατήριο άκουσε τον πρόεδρο ΑΠ Β. Νικόπουλο να παρεμβαίνει λέγοντας: «Τα δικαστήρια δεν δικάζουν υπό τον φόβο άλλων δικαστηρίων. Καιρός είναι να ευθυγραμμίζονται και εκείνοι με τις δικές μας αποφάσεις»! Τα σχόλια «έδιναν και έπαιρναν» μετά τη δίκη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης δείχνει την ενόχλησή της για τους ευρωδικαστές, που μας έχουν καταδικάσει πλειστάκις. «Ωραία όλα αυτά για τον φόβο, αλλά τότε γιατί πήγε ο πρόεδρος στο Πειθαρχικό εκείνο τον δικαστή που δικαίωσε συμβασιούχους», αναρωτήθηκε δικηγόρος και σχολίασε γελώντας: «Εχει γούστο να έχουμε τώρα πειθαρχικά και για ευρωδικαστές». Την ελληνική λογική, πάντως, του τύπου «όταν εκείνοι τρώγαν βελανίδια, εμείς χτίζαμε Παρθενώνες», την πληρώνουμε συνέχεια και ακριβά.ΑΛ.Α.

Αληθεύει ότι η διαρροή το πρωί της Πέμπτης πως ο Θ. Ρουσόπουλος παραιτείται, καλλιεργήθηκε μέσω ανθρώπων που τον στηρίζουν, με στόχο να το διαψεύσει μέσα σε λίγες ώρες πανηγυρικά ο ίδιος από το βήμα του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Σεβντάς για την Κρήτη
Μπορεί να αποτελεί σύμπτωση... Την Παρασκευή, παραμονή της συνάντησης Μπακογιάννη - Μπαμπατζάν, το τουρκικό ΑΓΕΕΘΑ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ειδικό αφιέρωμα για την επέτειο της «Αλωσης της Κρήτης» από τους Οθωμανούς την 27η Σεπτεμβρίου 1669. Χάρτες, πίνακες και αναλυτικά στοιχεία για το ιστορικό γεγονός, με την (πάντοτε επίκαιρη) επισήμανση ότι η Κρήτη είναι το «κλειδί» για την έξοδο στη Μεσόγειο. Εμείς πάντως, λόγω και της καταγωγής της κ. Μπακογιάννη, μάλλον σαν... προβοκάτσια του «κατεστημένου» εκλαμβάνουμε το συγκεκριμένο αφιέρωμα, για να μη βάλουμε στο μυαλό μας χειρότερες σκέψεις...Ν.Μ.

Λαλιώτης εν όψει...
Οσο προχωράει το Φθινόπωρο όλο και περισσότερα στελέχη εκφράζουν την απορία τους «γιατί σιωπά ο Κ. Λαλιώτης;». Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιμένει να ασχολείται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του στο Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Τις απόψεις του τις κρατάει για τον εαυτό του. Σύμφωνα πάντως με τα... μοντέλα των πολιτικών «σεισμολόγων» που κρατούν στατιστικά στοιχεία για τον περιοδικό χαρακτήρα παρεμβάσεων, «βρισκόμαστε σε ύποπτη περίοδο για νέα παρέμβαση». Οπως συνηθίζει, η «επίθεση» θα έχει τη μορφή άρθρου ή συνέντευξης στον ημερήσιο ή εβδομαδιαίο Τύπο...Γ.Α.

Εξηγήσεις Παυλίδη
Ο Αρ. Παυλίδης δεν περιλαμβάνεται στους βουλευτές του γ θερινού τμήματος της Βουλής. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, πού τον έχανες πού τον έβρισκες, στους διαδρόμους της Βουλής. Ο πρώην υπ. Αιγαίου συμμετείχε σε βουλευτικά «πηγαδάκια», κάποια μάλιστα τα δημιουργούσε ο ίδιος. Ηθελε να δώσει εξηγήσεις για την «καλοκαιρινή θαλασσοταραχή» -όπως έλεγε- που τον βρήκε, εννοώντας φυσικά τις καταγγελίες Μανούση. Ενώπιόν του, όλοι έδειχναν κατανόηση. Πίσω του όμως... Γ.ΠΙΚ.

Την κολοκυθιά
«Αν δεν βρεθεί ενδεδειγμένη λύση για τον διάδοχο του Γ. Αλογοσκούφη, ανασχηματισμός δεν γίνεται», έλεγαν σε συζητήσεις τους βουλευτές της ΝΔ. Μιλούσαν μάλιστα με ονόματα, λέγοντας ότι Ν. Μπακογιάννη και Γ. Σουφλιάς δεν επιθυμούν την «ηλεκτρική καρέκλα», η λύση Σαμαρά συγκεντρώνει πολέμιους, ενώ η προώθηση υφυπουργού στο «τιμόνι» του υπουργείου, αρχίζει να συγκεντρώνει πιθανότητες... Γ.ΠΙΚ.

Οι Κλίντον, οι Χιώτες και το μπρέκφαστ με Χριστόφια
Η ατζέντα του Γ. Παπανδρέου για την πενθήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε κάποια... «χιλιόμετρα επαφών».

Είδε πολλούς ξένους ηγέτες και όχι μόνο κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής - που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Μπιλ Κλίντον, άλλωστε, είχε φροντίσει να τον υποδεχθεί μεταξύ αρχηγών κρατών στην αίθουσα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, στη δεξίωση για την έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου του Ιδρύματός του.

Δίπλα στον Μπιλ Κλίντον η κόρη του Τσέλσι άκουγε τον πατέρα της να θυμίζει στον Γ. Παπανδρέου λεπτομέρειες από τη συζήτηση που είχαν πέρυσι τον Οκτώβριο στο... μπαλκόνι, με θέα την Ακρόπολη, της «Μεγάλης Βρετανίας».

Τότε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε έλθει για ένα 24ωρο στην Αθήνα για να μιλήσει σε Συνέδριο και το βράδυ «έκλεψε χρόνο» για μια πριβέ συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.

Ξεχωριστό, όμως, ήταν και τώρα στη Νέα Υόρκη το πριβέ «μπρέκφαστ εργασίας» που είχε με τον Δημήτρη Χριστόφια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν μιλήσει στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Εχοντας συνομιλήσει αρκετά με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το Κυπριακό στη συζήτηση με τους συμμετέχοντες στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς: Ηγέτες κρατών και ξεχωριστές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Στο ταξίδι, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Αστόρια, τον συνόδευαν η σύζυγός του Αντα και στενοί συνεργάτες. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πήγε τυχαία στην Αστόρια - και συγκεκριμένα στη λέσχη των Ελληνοαμερικανών με καταγωγή τη Χίο, όπου μίλησε στους ομογενείς.

Επεδίωξε να μιλήσει εκεί όπου «μεγάλωσαν» οι πρώτες γενιές των Ελλήνων μεταναστών. Και η πρόσκληση των Χιωτών «ζωντάνεψε» την οικογενειακή του ιστορία: Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο, όπου διετέλεσε νομάρχης ο Γεώργιος Παπανδρέου...Φ.Γ.

Στερνή μου γνώση...
Ολες οι γνώσεις στα... πόδια τους ή μάλλον στα γραφεία τους. Στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης της Βουλής, ο Δ. Σιούφας αποφάσισε να εφοδιάσει με ολόκληρους θεματικούς φακέλους τους βουλευτές και να τους απαλλάξει από την αναζήτηση στοιχείων για ένα σημαντικό θέμα. Για τον σκοπό αυτό οργανώνεται η Κοινοβουλευτική Βιβλιοθήκη, στην οποία οι υπάλληλοι θα είναι επιφορτισμένοι με την αναζήτηση και συγκέντρωση βιβλιογραφίας για τη φορολογία, το περιβάλλον, τα ναρκωτικά κ.α. Το υλικό που θα συγκεντρώνουν για κάθε θέμα θα διανέμεται στους βουλευτές. Παράλληλα θα λειτουργήσει Βιβλιοθήκη στο κτίριο της Λένορμαν, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Εδώ ταιριάζει το... στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα. Γ.ΜΠΑΛ.

Αστέρι ο Αστέριος...
Ολοι περίμεναν στη Βουλή τον Γ. Αλογοσκούφη με διαθέσεις, φυσικά, κάθε άλλο παρά χαλαρές. Ο υπουργός Οικονομίας βρέθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για τα αποτελέσματα του Εκοφίν. Σύσσωμη η αντιπολίτευση του επιτέθηκε, με αιχμή τη νέα φοροεπιδρομή. Αυτός όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης: «Αφού μας τα παρουσιάζετε όλα τόσο ρόδινα, γιατί τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση ανοικτά, πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ακόμα και πολλοί υπουργοί, ζητούν τόσο επίμονα την παραίτησή σας;...». Γ.ΠΙΚ.

Γοητευτικός βουλευτής, μόνος και πολύπλευρος, ψάχνει...

Μα τόσο πολύ έχουν γυρίσει οι πολίτες την πλάτη στους πολιτικούς, που ούτε σύζυγο δεν μπορούν να βρουν οι ανύπαντροι; Εκπληξη πρώτου μεγέθους και περιέργεια (την οποία ακόμη δεν έχουμε ικανοποιήσει), μας προκάλεσε η αγγελία στη στήλη «Συνοικέσια». Δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη και ανέφερε:

«Βουλευτής 55χρονος, εξαιρετικά εμφανίσιμος, γοητευτικός, 1,85, μελαχρινός, πολύπλευρος, με δυναμική προσωπικότητα, μηνιαίως 5.000 ευρώ, ακίνητα, καταθέσεις, Ι.Χ., επιθυμεί γνωριμία γάμου με κυρία έως 50 ετών, κοινωνική, φινετσάτη, καλής οικογενείας. Αδιάφορο το οικονομικό».

Και παραπέμπει στο γραφείο συνοικεσίων για τα περαιτέρω! Το εν λόγω γραφείο δεν αποκαλύπτει τον... πολύπλευρο υποψήφιο γαμπρό, ούτε μας εξηγεί σε τι συνίσταται η πολυπλευρικότητα της προσωπικότητάς του.

Ο ίδιος μας συγκινεί με την ανωτερότητα που δείχνει απέναντι στο χρήμα και μας εντυπωσιάζει θετικά που με τόσα προσόντα δεν θέτει τον ηλικιακό πήχη κάτω των 30(!).

Αν τα στοιχεία που έδωσε είναι αληθινά και αν τα έδωσε (κρατάμε μια επιφύλαξη και γι' αυτό), οι βουλευτές που... στοχοποιούνται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Κι αφού το γραφείο συνοικεσίων δεν αποκαλύπτει το όνομα, στο μόνο που μπορούμε να συμβάλλουμε (προσφορά στις τυχόν ενδιαφερόμενες αναγνώστριές μας) είναι να παραθέσουμε τους ανύπαντρους βουλευτές, με βάση τα βιογραφικά τους, όπως αυτά τα κατέθεσαν μετά τις εκλογές του 2007.

Εχουμε και λέμε:

Απ. Βαΐτσης 58 ετών, γιατρός, βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Ι. Δριβελέγκας, 53 ετών, αγρότης (ΠΑΣΟΚ)
Β. Εξαρχος, 52 ετών, χημικός μηχανικός (ΠΑΣΟΚ)
Ι. Γιανέλλης - Θεοδοσιάδης, 66 ετών, δικηγόρος (ΝΔ)
Ηλ. Φωτιάδης, 64 ετών, γεωδασολόγος (ΝΔ).
Θ. Δρίτσας, 61 ετών, έμπορος φαρμάκων (ΣΥΡΙΖΑ)

Υπάρχουν βεβαίως και οι διαζευγμένοι πολιτικοί μας που η ηλικία τους φλερτάρει με το 55 έτος της αγγελίας και οι οποίοι ενδεχομένως θα ήθελαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μετρήσαμε οκτώ στη ΝΔ, τρεις στο ΠΑΣΟΚ και δύο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρούσα Βουλή βεβαίως, διαθέτει κι έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό νέων βουλευτών (καμιά σχέση με τα 50... κάτι) που ακόμη δεν έχουν βρει το ταίρι τους. Σ' αυτούς θα αναφερθούμε την άλλη Κυριακή.

Υ.Γ: Στην περίπτωση που τα «Εμπιστευτικά» αποτελέσουν δίαυλο που θα οδηγήσει σε αίσιο τέλος, απαιτούμε... πρόσκληση!Γ.ΜΠΑΛ.

Αεροπορικές δουλειές της νύχτας
Εξαλλος ήταν την Πέμπτη το βράδυ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Τσιόκας, που παρακολουθεί και την παραμικρή λεπτομέρεια στην εξέλιξη της Ολυμπιακής, ως αρμόδιος του ΚΤΕ Μεταφορών.

Ξαφνικά το βράδυ της Πέμπτης ενημερώθηκαν ότι οι υπηρεσίες της Βουλής πήραν... παράταση στη λειτουργία τους, επειδή ο Κ. Χατζηδάκης βιαζόταν υπερβολικά να καταθέσει την τροπολογία, που ουσιαστικά οδηγεί στην εκκαθάριση της Ολυμπιακής.

Μάλιστα, μόλις είχαν πληροφορηθεί ότι στην Ιταλία προχωρούσαν στην εκτέλεση σχεδίου εξυγίανσης των δικών τους αερογραμμών και η Alitalia υιοθέτησε «στυλ» σωτηρίας όμοιο με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή...Φ.Γ.

Comments

lornion said…
οι ζαλισμένοι νεοέλληνες παίζουν παιχνίδια με τις δημοσκοπήσεις ,είναι να μην πιστεύεται η γνώμη τους .

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»