Ολμερτ: Η Ιερουσαλήμ, «αντάλλαγμα» για την ειρήνη



AFP

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Αίσθηση προκάλεσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, δηλώνοντας για πρώτη φορά δημόσια ότι το τίμημα της ειρήνης με τους Παλαιστινίους συμπεριλαμβάνει την αποχώρηση, όχι μόνο από το σύνολο της Δυτικής Οχθης, αλλά και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Ολμερτ, ο οποίος έχει υποχρεωθεί σε παραίτηση με αφορμή τις σε βάρος του κατηγορίες για διαφθορά, υποστήριξε ότι τα διαπραγματευτικά επιτελεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος και όσον αφορά την έκβαση των επαφών με τη Συρία. «Διατήρηση του ελέγχου της ανατολικής Ιερουσαλήμ συνεπάγεται την ενσωμάτωση διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων Αράβων στο Ισραήλ και είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν εξυπηρετεί τον στόχο ενός εβραϊκού, δημοκρατικού κράτους», τόνισε ο κ. Ολμερτ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Γεντιόθ Αχρονόθ» με αφορμή το νέο εβραϊκό έτος, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ παραδέχτηκε ότι για τριάντα πέντε χρόνια εθελοτυφλούσε πιστεύοντας στο όνειρο μιας ενωμένης και αδιαίρετης Ιερουσαλήμ. «Πλέον αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν είναι εφικτό και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε επίπονες αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα όνειρα δύο χιλιάδων ετών», υπογράμμισε. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει τη συναρμολόγηση υπερσύγχρονου συστήματος ραντάρ στην έρημο του Νέγκεβ. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», τμήματα του συστήματος μεταφέρθηκαν με μυστικότητα από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμάται πως η εγκατάσταση ραντάρ, τον χειρισμό του οποίου θα αναλάβουν σε πρώτη φάση αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού, αποσκοπεί στην άμεση ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν. Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»