DIASTASEIS /D.WELLE/26.09.2008


Washington Mutual: Οι μόνοι που έχασαν μέχρι στιγμής τα χρήματά τους είναι οι μέτοχοι

Η Washington Mutual είναι το επόμενο θύμα της κρίσης στην αμερικανική χρηματοοικονομική αγορά. Πριν την πλήρη κατάρρευση η αμερικανική τράπεζα Jp Morgan εξαγόρασε μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου.

Μέχρι χθες το πρωί επικρατούσε αισιοδοξία στην Wall Street. Οι πληροφορίες ήθελαν το «σχέδιο σωτηρίας» που εκπόνησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον να εγκρίνεται από το Κογκρέσο και ανάλογη ήταν η συμπεριφορά του Dow Jones. Αργότερα ήλθαν τα κακά μαντάτα από τις διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο και σαν μην έφταναν αυτά κατέρρευσε η μεγάλη αποταμιευτική τράπεζα δανείων Washington Mutual. Ακολούθως, μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που εδρεύει στο Σιατλ εξαγόρασε η αμερικανική τράπεζα JP Morgan έναντι 1,9 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές, η εξαγορά δεν θα έχει επιπτώσεις στους επενδυτές και στους πελάτες της Washington Mutual. Πρόκειται ωστόσο για και ακόμη ένδειξη της τρομακτικής κρίσης που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο λόγος που οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν την λειτουργία της τράπεζας ήταν η ανεπαρκής ρευστότητα.

Επεκτείνεται στις δυτικές Πολιτείες η JP Morgan

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Washington Mutual είχε χάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα σημείωνε στα επόμενα τρία χρόνια απώλειες ύψους 20 έως 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξαγορά της τώρα από την JP Morgan εξυπηρετεί πλήρως τους στόχους της τελευταίας. Και όπως λέει οικονομικός αναλυτής Φρέντερικ Κάνον: «Η JP Morgan ήταν ένα από τα ονόματα που συζητήθηκαν τις περασμένες εβδομάδες για την εξαγορά της Washington Mutual. Και αυτό γιατί η JP Morgan έχει παντού καταστήματα εκτός από τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τώρα η JP Morgan αποκτά 2 χιλιάδες καταστήματα στις εν λόγω περιοχές και καθίσταται μια ισχυρή αποταμιευτική τράπεζα. Η διεύθυνση της JP Morgan διευκρινίζει ότι σχεδιάσει να κλείσει ένα μικρό μέρος των καταστημάτων, περίπου το ένα δέκατο. Και όπως ακούσαμε στο CNN: «Η καλή είδηση είναι ότι όποιος έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Washington Mutual δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τις αποταμιεύσεις του. όλα θα μείνουν ως είχαν, ούτε ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού δεν πρόκειται να αλλάξει».

Οι μόνοι που έχασαν μέχρι στιγμής τα χρήματά τους είναι οι μέτοχοι. Η μετοχή της Washington Mutual έχασε τους τελευταίους 12 μήνες το 90% της αξίας της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ Τζέιμς Ουίλκοξ, η κυβέρνηση επεδίωξε εξαρχής την εξαγορά της Washington Mutual από κάποιον άλλον όμιλο, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»