επισκόπηση τύπου |26.09.2008


«Ο Στάινμπρουκ ακολουθεί επικίνδυνο δρόμο»

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις και οι προτάσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Στάινμπρουκ για την αναδιάρθρωση των χρηματοοικονομικών αγορών είναι στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ εγκατέλειψε τη στρατηγική του κατευνασμού των αγορών και του καθησυχασμού των πολιτών, παρατηρεί η Rheinische Post του Ντίσελντορφ. Ο υπουργός προτίμησε αυτή τη φορά να αντλήσει επιχειρήματα από το οπλοστάσιο των σεναρίων περί απειλής. Η δήλωσή του ότι «ο κόσμος δεν πρόκειται να ξαναγίνει όπως ήταν πριν από την κρίση στην Wall Street», θυμίζει τις διαπιστώσεις που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός ακολουθεί έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Και αυτό γιατί, η οικονομία εξακολουθεί να είναι ψυχολογία και ο Στάινμπρουκ διαδραματίζει εξαιτίας ης θέσης του έναν σημαντικό ρόλο για την υπέρβαση της κρίσης. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να προσέχει τα λόγια του προκειμένου ο φόβος να μην μετατραπεί σε πανικό, που θα μπορούσε να εγκλωβίσει και τον ίδιο, επισημαίνει η Rheinische Post.

«Η ύφεση στη Γερμανία έχει αρχίσει εδώ και καιρό»

Η ματαιόδοξη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών συνιστά μια εσφαλμένη κίνηση, επισημαίνει η γερμανική έκδοση των Financial Times, προσθέτοντας ότι ο κ. Στάινμπρουκ δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα. Ας πάρουμε τις προοπτικές της οικονομίας, στις οποίες αναφέρθηκε. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι είναι η αμερικανική χρηματοοικονομική κρίση που θα πλήξει την συνετή γερμανική οικονομία. Πρόκειται για μια ανόητη διαπίστωση. Ακόμη και μια επιπόλαιη ματιά στα στοιχεία αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η ύφεση στη Γερμανία έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ο κ. Στάινμπρουκ παρέλειψε να μας πει πώς θα αντιμετωπίσει την διαφαινόμενη αρνητική οικονομική συγκυρία, καταλήγει η εφημερίδα.

«Κάποιοι επιστρέφουν στην παρωχημένη αντικαπιταλιστική κριτική»

Η κρίση διαθέτει το δυναμικό για να προκαλέσει μετατοπίσεις στις συντεταγμένες του πολιτικού συστήματος, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις δυσοίωνες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

Αυτή η κρίση, προσθέτει η εφημερίδα, είναι νερό στο μύλο όλων εκείνων που εδώ και χρόνια επιδιώκουν ένα κράτος που θα ελέγχει τα πάντα και θα τα έχει όλα στα χέρια του. Και οπαδούς αυτού του «ισχυρού κράτους» δεν συναντούμε μόνο στο Κόμμα της Αριστεράς. Επιστρέφουν στην παρωχημένη αντικαπιταλιστική κριτική, ωσάν να μην είχε καταρρεύσει ποτέ η σοσιαλιστική διευθυνόμενη οικονομία. Και σε αυτήν τη στροφή προς τα αριστερά θα παρασυρθούν και οι σοσιαλδημοκράτες. Αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες κινούνται σε τέτοια κατεύθυνση, οι οποίοι αρχίζουν να θεωρούν ακόμη και τις κρατικές συντάξεις ασφαλείς, υπογραμμίζει η συντηρητική εφημερίδα.

Οι διαφωνίες στο Κογκρέσου για το «σχέδιο σωτηρίας»

Η βρετανική Independent εκτιμά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προς το σχέδιο Πόλσον προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και να διασφαλισθεί η επιστροφή σε αυτό που αποκαλούμε υγιές χρήμα. Κι όμως το Κογκρέσο αποφάσισε να μην εγκρίνει ένα σχέδιο υπό την πίεση του επείγοντος. Εάν τελικά πετύχει το «ντιλ» το Κογκρέσο θα έχει ανταποκριθεί στο ρόλο του ως Αρχή που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία. Στην Αμερική κάθε «διάσωση» εξετάζεται λεπτομερώς στο πλαίσιο του αμερικανικού παραδοσιακού fair play και ενός παλιομοδίτικου πουριτανισμού, παρατηρεί σκωπτικά η εφημερίδα.

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc