Ταχεία λύση ζητεί η Ράις
Συνάντηση για το όνομα της ΠΓΔΜ με Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε στήριξη Χριστόφια

Του απεσταλμένου μας στη Νεα Υορκη Αθανασιου Ελλις

Την υποστήριξή της στη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς και την επιθυμία των ΗΠΑ για ταχεία εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, εξέφρασε η Κοντολίζα Ράις κατά τη χθεσινή της συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη. «Θέλουμε να δούμε το ζήτημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη», τόνισε η κα Ράις η οποία, πάντως, εκ των πραγμάτων δεν επιδεικνύει το πιεστικό ενδιαφέρον του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς επίκειται η αποχώρησή της από την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είναι επικεντρωμένη στον χειρισμό των κορυφαίων διεθνών ζητημάτων, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Υπάρχει ενθάρρυνση, η γνωστή ενθάρρυνση προς όλες τις μεριές να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς», δήλωσε από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η Ουάσιγκτον ζητεί από όλους να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση, κάτι που προκύπτει και από συνέντευξη του αρμόδιου βοηθού υπ. Εξωτερικών, Νταν Φριντ, μετά τη συνάντησή του με τον υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Μιλόσοσκι.

Κατηγορίες Τσερβένκοφσκι

Την ώρα που οι κυρίες Μπακογιάννη και Ράις συνομιλούσαν στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια», ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκφωνούσε την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με το βέτο που έθεσε στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κατήγγειλε ανάλογες προθέσεις της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί έναν «λογικό και δίκαιο συμβιβασμό», ο οποίος όμως «δεν θα αρνείται την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα». Ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι το τίμημα της ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, την οποία επιθυμεί η «Μακεδονία», δεν πρέπει να είναι η ταπείνωση και εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας.

Εν τω μεταξύ, μετά το άρθρο που δημοσίευσαν στην «Ουάσιγκτον Τάιμς» οι γερουσιαστές Σνόου και Μενέντεζ, με το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση Μπους να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της αναγνώρισης της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και υιοθέτησης του όρου ΠΓΔΜ, ήρθε ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο δεν αφορούσε το θέμα, αλλά στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως ΠΓΔΜ, εξέλιξη που λειτουργεί πιεστικά στη γειτονική χώρα.

Εκτός του Σκοπιανού, στη συνάντηση με την κ. Ράις η ελληνική πλευρά έθεσε επίσης τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενέργειες, όπως οι χθεσινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω απο ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και το Κυπριακό. «Εξέθεσα τη μεγάλη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και στη στήριξη του Ελληνοκύπριου ηγέτη. Η αίσθησή μου είναι ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ, ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και πιστεύω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

Σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η κ. Ράις επρόκειτο να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού. Τέλος, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου η Ουάσιγκτον στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και πιέζει την Αγκυρα. από Καθημερινή .

Comments

lornion said…
"Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα". Ενθαρύνατε αποφασίσατε και ονομάσατε Μακεδονία τα Σκόπια.Ζητάτε πιεστικά να συμφωνήσουμε σε ενδιάμεση λύση εδώ και τώρα .Δεν πιστεύω να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα ενδώσει αν δεν άρουν τα Σκόπια τις ακραίες θέσεις τους και δεν λογικευθούν.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»