Το πρώτο έδαφος
Πετρώματα που ανακαλύφθηκαν στον Καναδά είναι τα αρχαιότερα στη Γη

Reuters
Το καφέ-ροζ πέτρωμα ίσως είναι κατάλοιπο της πρώτης σταθερής επιφάνειας της Γης
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Όποιος ταξιδιώτης βρεθεί στην ανατολική όχθη του Χάντσον Μπέι στο βόρειο Καναδά μπορεί να σταθεί πάνω στα αρχαιότερα βράχια που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Γη. Τα πετρώματα σχηματίστηκαν πριν από 4,28 δισεκατομμύρια χρόνια και προσφέρουν νέα στοιχεία για τη γέννηση του πλανήτη.

«Ίσως αποτελούν τμήματα του πρώτου φλοιού, και πριν από αυτό δεν υπήρχε σταθερή επιφάνεια στη Γη» δήλωσε στο Reuters ο Τζόναθαν Ο'Νιλ του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.

Η Γη σχηματίστηκε μαζί με το υπόλοιπο Ηλιακό Σύστημα πριν από 4,57 δισεκατομμύρια χρόνια, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του αρχέγονου φλοιού διαλύθηκε και «ανακυκλώθηκε» λόγω της τεκτονικής δραστηριότητας.

Το βραχώδες υπόστρωμα που παρουσιάζεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, βρίσκεται στην περιοχή Νουβουαγκιτούκ του Χάντσον Μπέι. Έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελούνται από το ηφαιστειακό υλικό βασάλτη.

Η ηλικία του προσδιορίστηκε από την αναλογία ισοτόπων των σπάνιων στοιχείων σαμάριου και νεοδύμιου.

Σύμφωνα με τον δεύτερο ερευνητή που υπογράφει τη δημοσίευση, τον Ρίτσαρντ Κάρλσον του Ινστιτούτου Carnegie στην Ουάσινγκτον, τα χαρακτηριστικά των βράχων υποδεικνύουν ότι το νερό ήταν παρόν στην αρχέγονη Γη. Οι γεωλόγοι γενικά διαφωνούν για το πότε ακριβώς εμφανίστηκαν οι ωκεανοί και για το κατά πόσο το νερό σχηματίστηκε στον ίδιο τον πλανήτη ή μεταφέρθηκε εδώ από παγωμένους κομήτες.

Τα πετρώματα προσφέρουν επίσης ενδείξεις για τη θερμοκρασία της νεογέννητης Γης. «Όταν ο πλανήτης σχηματίστηκε ήταν πιθανότατα καζάνι, αλλά ακόμα και τόσο νωρίς στην ιστορία της Γης είχε κρυώσει σε θερμοκρασίες όχι δραματικά διαφορετικές απ' ό,τι σήμερα -μάλλον θερμότερη αλλά όχι δραματικά θερμότερη» σχολίασε ο Κάρλσον.

Μέχρι τη νέα ανακάλυψη, το ρεκόρ ηλικίας κατείχαν πετρώματα 4,03 δισ. ετών στις Βορειοδυτικές Περιοχές του Καναδά.

Ορισμένοι κόκκοι ζιρκόνιου που είχαν εντοπιστεί στη Δυτική Αυστραλία έχουν χρονολογηθεί στα 4,36 δισ. χρόνια, αποτελούν όμως μεμονωμένα υλικά και όχι ολόκληρα πετρώματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc