Το θέμα της ημέρας | 29.09.2008


Αυστρία: θρίαμβος των δυο ακροδεξιών κομμάτων

Ένα μικρό θρίαμβο έζησαν χθες τα δυο ακροδεξιά κόμματα στην Αυστρία συγκεντρώνοντας σχεδόν το 30% των ψήφων. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό χάνοντας όμως ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του.

Οι δημοσκοπήσεις στην Αυστρία βγήκαν αληθινές: Ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός είναι ο μεγάλος χαμένος, ενώ κερδισμένοι αναδεικνύονται τα δυο ακροδεξιά κόμματα. Μετά από αυτά τα αποτελέσματα ανάλογη εμφάνιση έκανε και ο ακροδεξιός Γιοργκ Χάιντερ, ο οποίος με το κόμμα του συνασπισμός για το μέλλον της Αυστρίας συγκέντρωσε 11% τριπλασιάζοντας τις δυνάμεις του: «Ο μεγάλος συνασπισμός είναι νεκρός» δήλωσε «θα πρέπει να υπάρξει μια άλλη λύση. Θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια καλή και σταθερή κυβέρνηση για την Αυστρία.»

Ακόμα καλύτερα τα πήγε το επίσης ακροδεξιό FPÖ, πρώην κόμμα του Χάιντερ, από το οποίο αποχώρησε το 2005. Κατάφερε να συγκεντρώσει 18% και ο σημερινός ηγέτης του Χάιντζ Κρίστιαν Στράχε έκανε μια επίσης αρχηγική εμφάνιση: «Είμαστε οι νικητές της βραδιάς, και χαιρόμαστε πολύ που η σημερινή πολιτική του SPÖ και του ÖVP όχι απλά τιμωρήθηκε αλλά καταποντίστηκε. Τα δυο κόμματα συγκέντρωσαν τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορίας τους. Τώρα θα πρέπει να στραφούν πρώτα στον εαυτό τους για να δουν το γιατί και στη συνέχεια να σταματήσουν τους αντιδημοκρατικούς περιορισμούς εναντίον των φιλελευθέρων.»

Πρώτοι αλλά καταϊδρωμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αυτό ακριβώς δεν θέλει όμως ο νικητής των χθεσινών εκλογών Σοσιαλδημοκράτης Βέρνερ Φάιμαν. Με το 29,7 που συγκέντρωσε το SPÖ παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και το κόμμα που προτιμάει - παρά τα άσχημα αποτελέσματα - είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα: «Επιμένω στο όχι στα δυο στα δυο ακροδεξιά κόμματα, αλλά επαναλαμβάνω πως θα ήθελα μια σταθερή κυβέρνηση για να δείξω στους πολίτες πως αν θέλεις πράγματι να καταφέρεις κάτι τότε θα πρέπει να διαθέτεις μια ευρεία βάση. Και επειδή το SPÖ και το ÖVP έχασαν μαζί μεγάλα ποσοστά, αποδεικνύεται πόσο λάθος ήταν οι διαμάχες και πόσο σωστό είναι να ριχτούμε στη δουλειά.»

Τα κόμματα το κυβερνητικού συνασπισμού έχασαν το ένα τέταρτο των ψήφων τους σε σχέση με το 2006. Ο Βίλχελμ Μόλτερερ, ο οποίος διέλυσε τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και καταπόντισε τα ποσοστά της παράταξης από το 34% στο 25% θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο κόμμα του. Χαμένοι και οι Πράσινοι οι οποίοι από τρίτη δύναμη αναδείχθηκαν πέμπτη. Πολύ πιθανόν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι και πάλι αποτέλεσμα συνεργασίας του SPÖ και του ÖVP, όμως εύκολη δεν θα είναι σίγουρα η λύση όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»