Θύμα «εσφαλμένων εκτιμήσεων» τα 350 εκατ. ευρώ της KfW

Το επίμαχο έμβασμα των 350 εκατομμυρίων ευρώ από την κρατική γερμανική τράπεζα KfW στην καταρρέουσα Lehmann Brothers δεν οφείλεται σε «ηλεκτρονικό ατύχημα», αλλά σε «εσφαλμένη εκτίμηση» της διοίκησης.

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το «πρόγραμμα σωτηρίας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος παίρνει σάρκα και οστά, στη Γερμανία η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα του Χάνρι Πόλσον για την ανάληψη παρόμοιας πρωτοβουλίας, καθώς σύμφωνα με το Βερολίνο κάτι τέτοιο δεν κρίνεται αναγκαίο.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αναζήτηση των υπαιτίων για το έμβασμα των 350 εκατομμυρίων ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW στην καταρρέουσα επενδυτική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, Lehmann Brothers. Αρχικά η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας είχε κάνει λόγο για «τεχνικό λάθος». Χθες ωστόσο οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι το έμβασμα συνιστά προϊόν «εσφαλμένων εκτιμήσεων» αναφορικά με τον κίνδυνο πτώχευσης της αμερικανικής τράπεζας, βάσει στοιχείων που είχαν καταγραφεί στους υπολογιστές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της KfW, Ούλριχ Σρέντερ, το δεύτερο σφάλμα της διοίκησης αφορούσε στην αξιολόγηση των εξελίξεων που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο, μερικές ώρες πριν την κατάρρευση της Lehmann Brothers.

«Οι μάνατζερ δεν ξέρουν τη δουλειά τους»

Ανικανότητα στους μάνατζερ επιρρίπτει ο οικονομολόγος Βόλφγκανγκ ΓκέρκεBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ανικανότητα στους μάνατζερ επιρρίπτει ο οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Γκέρκε Κλασική περίπτωση ανικανότητας, θα σχολιάσει ο επιφανής οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Γκέρκε από το Χρηματοοικονομικό Κέντρο της Βαυαρίας. «Οι αρμόδιοι μάνατζερ που υπέπεσαν σε τέτοιου είδους σφάλμα δεν ξέρουν τη δουλειά τους. Απαιτείται ευχέρεια κινήσεων όταν κανείς μετέχει σε μια κρίσιμη συνεδρίαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται αποφάσεις εκ προοιμίου», τόνισε ο γερμανός καθηγητής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και Ντιρκ Σίρεκ, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ: «Είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το σύστημα αξιολόγησης κινδύνων της KfW. Είναι ανεπίτρεπτο ότι οι υπεύθυνοι, ενώ γνώριζαν τον κίνδυνο τρεις ημέρες πριν από την πτώχευση, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα στην εκτέλεση της εντολής».

Και πολιτικές ευθύνες

Ο Μίχαελ Γκλος (αριστερά)αποδίδει πολιτικές ευθύνες για το φιάσκο στον Πεέρ Σταίνμπρουκ.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Μίχαελ Γκλος (αριστερά)αποδίδει πολιτικές ευθύνες για το φιάσκο στον Πεέρ Σταίνμπρουκ. Στην υπόθεση εντοπίζονται πολιτικές ευθύνες, τις οποίες ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Μίχαελ Γκλος αποδίδει στον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ. Ο έλεγχος της KfW συνιστά αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός σε ημερίδα που διοργάνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Ο κ. Γκλος ξεχνά ωστόσο ότι ο ίδιος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης τράπεζας.

«Δεν θέσαμε σε διαθεσιμότητα μόνο τρεις από τους υπευθύνους της τράπεζας, αλλά επιφορτίσαμε νομικά γραφεία και οικονομικούς ελεγκτές με τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτοί καλούνται να αποφανθούν εάν οφείλεται σε αμέλεια η όχι η γκάφα», σχολίασε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»