ο Σαρκοζί υπερ κοινότητας ΕΕ-Ρωσίας./kαθημερινή

Ο Σαρκοζί υπέρ κοινότητας Ε.Ε. - Ρωσίας
Η διεθνής οικονομική κρίση στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ασοσιέιτεντ Πρες, Γαλλικό

Με μια ομιλία γεμάτη εντυπωσιακές -αν και όχι πάντα σαφείς- προτάσεις, ο Νικολά Σαρκοζί έκλεψε την παράσταση στη χθεσινή πρεμιέρα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία κυριάρχησε η διεθνής, οικονομική κρίση, επισκιάζοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους από το βήμα του διεθνούς οργανισμού.

Μιλώντας υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γάλλος ηγέτης πρότεινε διεθνή διάσκεψη κορυφής περί τα τέλη του έτους με στόχο «να εξαχθούν μαθήματα από τη σοβαρότερη χρηματιστηριακή κρίση που γνώρισε ο κόσμος από τη δεκαετία του 1930». «Ας ξαναχτίσουμε όλοι μαζί έναν οργανωμένο καπιταλισμό… στον οποίο οι τράπεζες θα κάνουν τη δουλειά τους, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και όχι την κερδοσκοπία». Επιπλέον, ο κ. Σαρκοζί ζήτησε «να τιμωρηθούν» εκείνοι που «διασπάθισαν τις αποταμιεύσεις των πολιτών», χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ιδέα περί της ενδεδειγμένης «τιμωρίας».

Αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του Γάλλου ηγέτη για τη δημιουργία «ενιαίας οικονομικής κοινότητας» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, σε πείσμα της πρόσφατης κρίσης στον Καύκασο. «Επειδή επιθυμεί ειρήνη, η Ευρώπη λέει στη Ρωσία ότι επιδιώκει την αλληλεγγύη, την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος. Γιατί να μην οικοδομήσουμε ενιαία οικονομική κοινότητα, σε πανηπειρωτική κλίμακα, η οποία θα ένωνε Ευρώπη και Ρωσία»; Αναφορικά με τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Ενωση «δεν δύναται να δεχθεί την υπονόμευση της αρχής της εθνικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας». Επιπλέον, πρότεινε τη διεύρυνση της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών (G-8) με Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική.

Προηγουμένως, ο Τζορτζ Μπους, κατά την όγδοη και τελευταία ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη, διαβεβαίωσε τους 120 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που παρευρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση ότι η κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα προωθήσουν με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε εκφράσει τον φόβο ότι η κρίση θα εμποδίσει τα πλούσια έθνη να ανταποκριθούν στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη. Ο Κορεάτης διπλωμάτης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καλλιεργήσει η κρίση τάσεις εσωστρέφειας και εθνικιστικών αντιπαραθέσεων, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη περί επιχειρηματικής ηθικής και διοίκησης, με περισσότερη ευσπλαχνία και λιγότερη τυφλή πίστη στις μαγικές -υποτίθεται- δυνάμεις των αγορών». Στη 15λεπτη ομιλία του, ο πρόεδρος Μπους δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη Ρωσία για τον πρόσφατο πόλεμο με τη Γεωργία και να επανέλθει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο Αμερικανός ηγέτης κατηγόρησε εκ νέου Ιράν και Συρία ότι ενισχύουν την τρομοκρατία, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα κυρώσεις εναντίον Βόρειας Κορέας και Ιράν για το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο Μπους συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ επρόκειτο να απαντήσει από το βήμα της γενικής συνέλευσης αργά χθες το βράδυ. Προηγουμένως, σε σειρά συνεντεύξεών του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επέρριψε μέρος της ευθύνης για την αποσταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας στις πολεμικές περιπέτειες της κυβέρνησης Μπους, δήλωσε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει την υποστήριξη των περισσότερων εθνών και εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»