Σε γαλλικά χέρια το πυρηνικό μέλλον της Βρετανίας


Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού

Σε συμφωνία εξαγοράς της British Energy, στην οποία ανήκουν οι οκτώ ενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Βρετανία, προέβη η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF. Το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το 25% της παραγόμενης ενέργειας μετά την εξαγορά θα το διαχειρίζεται η μητρική εταιρεία της British Energy, η Centrica, στην οποία θα ανήκει και το 25% των νέων πυρηνικών μονάδων ενέργειας που προβλέπεται να χτίσει η EDF.

Σύμφωνα με το BBC, η συμφωνία θα εγείρει αρκετές αντιδράσεις, καθώς θα εκληφθεί από ορισμένους ως παράδοση του πυρηνικού μέλλοντος της Βρετανίας σε μια εταιρεία που ελέγχεται από το γαλλικό δημόσιο.

Η βρετανική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το 36% της British Energy, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για κατασκευή νέας γενιάς πυρηνικών μονάδων ενέργειας. Τέσσερις από αυτές θα χτίσει η EDF, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε τη συμφωνία, που κλείστηκε στις 7,7 στερλίνες ανά μετοχή, συμφέρουσα για τους φορολογούμενους και τόνισε ότι ανοίγει το δρόμο για νέας γενιάς αντιδραστήρες.

www.kathimerini.gr






Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»