Η Ελλάδα και οι απόδημοι /καθημερινή


Tου Αθανασιου Ελλις

Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται τις ημέρες αυτές στη Νέα Υόρκη, για διαφορετικούς λόγους, αλλά οι δρόμοι τους θα συναντηθούν σήμερα και αύριο σε ομογενειακές συγκεντρώσεις στις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν τους απόδημους για τη στήριξη που προσφέρουν στην Ελλάδα. Θα πρόκειται για ειλικρινή έκφραση ευγνωμοσύνης καθώς και οι δυο έχουν ζήσει αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας, ενώ ως υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τη συμβολή των αποδήμων.

Ελπίζεται ότι όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα θα μεταφράσουν τις ευχαριστίες σε έμπρακτη αναγνώριση, πιέζοντας τα κόμματά τους να ανοίξουν τις πόρτες του ελληνικού Κοινοβουλίου στους Ελληνες του Εξωτερικού. Ο Γιώργος και η Ντόρα έχουν το ειδικό βάρος να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια συμφωνίας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε ένα νομοσχέδιο που θα έχει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία. Εδώ και δεκαετίες οι ομογενείς καλούνται να βοηθούν στα κέντρα αποφάσεων σημαντικών χωρών - πρωτίστως στην Αμερική, αλλά και στη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, και αλλού - χωρίς να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων. Από τη στιγμή που προτάσσουμε με υπερηφάνεια την ύπαρξη «μιας άλλης Ελλάδας εκτός των συνόρων», ο αποκλεισμός των αποδήμων δεν είναι μόνον άδικος, αλλά αντικατοπτρίζει και έλλειμμα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.

Ο νέος νόμος που θα τους επιτρέψει να ψηφίζουν πρέπει να είναι απόρροια συναίνεσης, όχι μόνο για συνταγματικούς λόγους αλλά και για λόγους αρχής. Οι περισσότεροι ομογενείς αγωνίζονται πρώτα για την Ελλάδα και μετά για τα κόμματά της, κάτι που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει με τους πολιτικούς του εσωτερικού.

Η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία δεν διασφαλίζει την παρουσία των ομογενών στη Βουλή καθώς δεν επιβάλλει την τοποθέτησή τους σε εκλόγιμες θέσεις, είναι εσφαλμένη. Αν τελικά θεσπισθούν μόλις τρεις θέσεις για ομογενείς, το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι να διασφαλίσουν ότι και οι τρεις θα εκλέγονται στη Βουλή, και όχι να αφεθεί αυτό στη διακριτική ευχέρεια των κομματικών ηγεσιών.

Οσοι αναρωτιούνται εάν θα πρέπει οι Ελληνες του εξωτερικού να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας έχουν γράψει απόδημοι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έζησε πολλά χρόνια στην Αμερική, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής του στη Γαλλία από την οποία «επέστρεψε άλλος άνθρωπος», ακόμη και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας γαλουχήθηκε στη Γερμανία.

Οι λεπτομέρειες για το ποιοι, πώς και πού θα ψηφίζουν, έχουν τη δική τους σημασία, και κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορούν να συμφωνήσουν σε λογικές λύσεις. Το σίγουρο είναι πως η εμπλοκή των ομογενών στη λειτουργία της ελληνικής δημοκρατίας και την ανάδειξη κυβερνήσεων θα εμπλουτίσει την πολιτική ζωή του τόπου, θα περιορίσει τον κυνισμό, ενώ θα προσδώσει μια υπερκομματική και οικουμενική διάσταση στη διακυβέρνηση, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc