τα μαγικά και η dύσβατη οδός /καθημερινή

Τα μαγικά και η δύσβατη οδός

Του Σταυρου Λυγερου

Εχοντας βολευτεί μια χαρά στην εξουσία και με την πεποίθηση πως παίζουν χωρίς αντίπαλο, οι «γαλάζιοι» αξιωματούχοι βιώνουν τραυματικά την απώλεια της πρώτης θέσης. Μέχρι τώρα, θεωρούσαν αδιανόητο το ενδεχόμενο να χάσουν τις εκλογές. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις τούς προσγειώνουν ανωμάλως, με αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης και την όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων.

Οπως συμβαίνει στα αρχηγικά κόμματα, στα δύσκολα τα μάτια στρέφονται με αγωνία στον αρχηγό. Από τον Κώστα Καραμανλή περιμένουν να κάνει στην αυριανή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής τη μαγική κίνηση, που θα αντιστρέψει το κλίμα και θα επαναφέρει τη Ν.Δ. στη μακαριότητα του βέβαιου νικητή. Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει χάσει κάθε ελπίδα. Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ασταθές, επειδή είναι αποτέλεσμα του συνδρόμου της αρνητικής ψήφου. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν είχε αναταχθεί και είχε πείσει ως εναλλακτική λύση. Από την άλλη πλευρά, όμως, μαγικές κινήσεις δεν υπάρχουν.

Η πολιτική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη έδειξε καθαρά πόσο αποκομμένος ήταν από το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη. Γι’ αυτό και έχει αιφνιδιασθεί από την ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων, παρ’ ότι ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι αργά ή γρήγορα θα έχανε την πρωτιά. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν –έστω και καθυστερημένα– έλαβε το μήνυμα.

Εάν περιορισθεί μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο, ακόμα και οι πιο τολμηρές κινήσεις το μέγιστο που θα επιτύχουν είναι να δημιουργήσουν κάποιες πρόσκαιρες θετικές εντυπώσεις. Δεν πρόκειται, όμως, να αντιστρέψουν ουσιαστικά το κλίμα, παρ’ ότι τους διευκολύνει η παρατεινόμενη αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ισχύει και για την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στα μέτωπα που θεωρεί ότι έχουν πολιτικό κόστος. Υπό το κράτος του πανικού και σε μια επίδειξη καιροσκοπισμού, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια θεαματική «κωλοτούμπα», διαψεύδοντας με διασκεδαστικό τρόπο τον εαυτό της.

Η ανατροπή που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προϊόν πολιτικού σπασμού. Οι σκανδαλώδεις υποθέσεις της τελευταίας περιόδου είναι οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Λόγω της αφανούς, αλλά συσσωρευμένης πολιτικής φθοράς, η κυβέρνηση μοιάζει με εξασθενημένο οργανισμό. Αυτό που το 2006 θα της προκαλούσε ένα πολιτικό γρατζούνισμα, σήμερα μπορεί να της προκαλέσει ανήκεστο βλάβη. Η μόνη πραγματική διέξοδος για τον Κώστα Καραμανλή και το κόμμα του είναι η δύσβατη οδός που οδηγεί στην ανάκτηση της πολιτικής εμπιστοσύνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι μόνο άλλο ήθος και ύφος της εξουσίας, αλλά και άλλες πολιτικές. Μένει να αποδειχθεί, όμως, εάν ο καπετάνιος διαθέτει τις υποκειμενικές πολιτικές προϋποθέσεις για να αλλάξει ρότα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»