Η Ευρώπη Σήμερα |22.09.2008


Ιταλοί πολιτικοί ζητούν περιορισμούς στην κατασκευή τζαμιών

Η κατασκευή τζαμιών διχάζει την ιταλική κοινωνία. Την ώρα που οι μετανάστες ζητούν νέους τόπους λατρείας, αρκετοί ιταλοί πολιτικοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για την κατασκευή νέων τζαμιών.

Έντονες αντιπαραθέσεις έχουν ξεσπάσει στην Ιταλία μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Αφορμή η κατασκευή τζαμιών. Το κόμμα «Λίγκα του Βορά» που ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά συγκεκριμένους κανόνες για τα νέα τζαμιά. Κανόνες που περιλαμβάνουν απαγόρευση του μιναρέ, αλλά και του μουεζίνη. Παράλληλα πιστεύουν ότι ένα τζαμί θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον ενός χλμ από την πλησιέστερη εκκλησία. Οι ιταλοί πολιτικοί θέλουν επίσης οι προσευχές καθώς και η κατήχηση να γίνονται μόνο σε ιταλική γλώσσα. Τι λένε όμως οι μουσουλμάνοι για όλα αυτά;

«Δεν είναι καλό αυτό. Έχουμε να κάνουμε με άγνοια, η οποία προωθεί τη βία», λέει ένας πιστός λίγο πριν περάσει το κατώφλι του τζαμιού της Ρώμης για να προσευχηθεί.

Ενώ ένας άλλος προσθέτει: «Δεν είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων με ακρότητες και μίσος».

Οι μουσουλμάνοι απορρίπτουν τις προτάσεις της Λίγκας του Βορά

Τις ημέρες του Ραμαζανιού το τζαμί της Ρώμης είναι γεμάτο κόσμο. Οι μουσουλμάνοι πιστοί απορρίπτουν τα σχέδια της Λίγκας του Βορά χωρίς δεύτερη κουβέντα. Τα θεωρούν μάλιστα επικίνδυνα. Η βουλευτής του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Σουάντ Σμπάι μετανάστευσε από το Μαρόκο στην Ιταλία εδώ και δεκαετίες: «Μα είναι οι προτάσεις του κόμματός μας που υιοθετεί τώρα η Λίγκα του Βορά. Εδώ και δέκα χρόνια λέμε ότι πρέπει να σταματήσει η κατασκευή νέων τζαμιών μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ποίοι είναι η ιμάμηδες; Από πού έρχονται και τι λένε στους πιστούς; Δεν μπορώ να αποδεχθώ έναν ιμάμη που μέχρι χθες ήταν χασάπης να κάνει σήμερα κατήχηση στο γιό μου».

Δύο τζαμιά και 750 λατρευτικοί χώροι στην Ιταλία

Η βουλευτής Σουάντ Σμπάι είναι μαχητική. Αγωνίζεται κατά της ξενοφοβίας και των ακραίων θέσεων και των δύο πλευρών. Δηλώνει ότι δεν την ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική του τζαμιού, αλλά μόνο τι γίνεται μέσα σε αυτή. Ζητά λοιπόν για τους περίπου 1 εκ μουσουλμάνους που ζουν σήμερα στην Ιταλία καλά εκπαιδευμένους ιμάμηδες και στηρίζει το αίτημα της Λίγκας του Βορά για περισσότερο και καλύτερο δημόσιο έλεγχο στα τζαμιά της χώρας.

Επιμέλεια:Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

lornion said…
Διαφαίνεται το δίκαιο των μεταναστών οπως διαφαίνεται και το δίκαιο των γηγενών ,είπαμε ναί στην παγκοσμιοποίηση αγαθών ,προιόντων εμπορίου και άλλων τινών ,οχι όμως και αλλοτρίωση των πάντων ,γιατί τότε χανόμαστε.Η Ιταλία προς τιμήν της μας δείχνει τον δρόμο.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc