Ο John McCain και η ομογένεια


22-09-2008

Δείτε το βίντεο “McCain on Greek issues” - Download (WM) video clip
Δείτε το βίντεο “McCain on Greek issues” - Watch (WM) video clip

[insert caption here]
John McCain
Τώρα που τα εκλογικά συνέδρια των δύο μεγάλων κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέδειξαν επίσημα τους υποψήφιούς τους για την προεδρία της χώρας μπαίνουμε στην τελική φάση της κούρσας για τον Λευκό Οίκο. Σε προηγούμενη εκπομπή σας μεταδώσαμε ρεπορτάζ με τις απόψεις του Δημοκρατικού Υποψηφίου
Barack Obama πάνω σε Ελληνικά θέματα. Στο σημερινό μας τηλεοπτικό Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον σας παρουσιάζουμε απόψεις που έχει ο Ρεπουμπλικανός Υποψήφιος, John McCain, γύρω από ορισμένα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε δημόσιες δηλώσεις του και σε μια επιστολή που έγραψε ο ίδιος πριν λίγες μέρες στον Πρόεδρο Bush.

Κείμενο Ρεπορτάζ:

[insert caption here]
John McCain με τη Saran Palin
Ο John McCain είναι τώρα επίσημα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σχετικό χρίσμα του απονεμήθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Εκλογικό Συνέδριο που έγινε στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ένα από τα ερωτήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Έλληνες της Αμερικής είναι το πώς ο Ρεπουμπλικανός Υποψήφιος βλέπει τα θέματα που τους απασχολούν.

Ο Γερουσιατής McCain συνδέθηκε με την Ελλάδα στα χρόνια που ήταν πιλότος αεροπλάνων του Αμερικανικού Ναυτικού και υπηρετούσε στο αεροπλανοφόρο Enterprise στην Μεσόγειο. Θυμάται ακόμα νοσταλγικά τις εξορμήσεις που έκανε στον Πειραιά και την Αθήνα, όποτε του δίνονταν άδεια να βγει από το πλοίο του στη στεριά.

[insert caption here]
John McCain στο ναυτικό
Έλληνες φίλοι του τον καλούσανε τακτικά σε γάμους και γιορτές, στις οποίες μάλιστα έμαθε να χορεύει Συρτάκι, αν και όχι πολύ κομψά, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Θεωρεί τις μέρες που πέρασε στην Ελλάδα σαν μερικές από τις πιο όμορφες της ζωής του.

Στις αρχές της εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο ο John McCain εκδήλωσε και πάλι θερμά αισθήματα για την Ελλάδα σε μήνυμα που απέστειλε στην 23η Σύνοδο για το Κυπριακό και τα Ελληνικά θέματα, τον Μάιο 2007, στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα έλεγε: «Θέλω να ξέρετε την συνεχιζόμενη υποστήριξή μου στην διατήρηση στενών δεσμών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Ακόμα πιο σημαντικός είναι ο μεγάλος μου θαυμασμός και η αγάπη που τρέφω για τα ιδεώδη που μας πρόσφερε πριν από χιλιάδες χρόνια η Ελλάδα και τα οποία εξακολουθούν να έχουνε τεράστια σημασία και σήμερα. Ίσως μάλιστα τα ιδεώδη αυτά να είναι ακόμα πιο σημαντικά στις μέρες μας που διεξάγεται ο φοβερός αγώνας ενάντια στον Μουσουλμανικό εξτρεμισμό».

[insert caption here]
Συνάντηση McCain με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο
Τον Ιούνιο 2008 ο Γερουσιαστής McCain επισκέφθηκε, με πρωτοβουλία του, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στην Νέα Υόρκη κι εξέτασε μαζί του την υπόθεση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Μετά την συνάντησε δήλωσε: «Έκδηλα ευνοούμε την θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε τόπους στους οποίους δεν γίνεται σεβαστή. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία και ο σεβασμός όλων των θρησκευμάτων τόσο στην Τουρκία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».

Στις 28 Αυγούστου 2008, ο Γερουσιαστής McCain απέστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο Bush με το οποίο εκφράζει υποστηρίξη στην υπόθεση του Πατριαρχείου.

[insert caption here]
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το μήνυμα αυτό του κυρίου McCain αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως Αμερικανοί, σεβόμαστε βαθιά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ελληνορθόδοξη κοινότητα στον κόσμο. Στις επαφές μας με την Τουρκική κυβέρνηση πρέπει να εκδηλώνουμε σθεναρή υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συνεχίζουμε να προασπίζουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την θρησκευτική ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η επίσκεψη McCain στην Αρχιεπισκοπή τονίζεται πως δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα. Έγινε στα πλαίσια των τακτικών επαφών του Σεβασμιότατου με ηγετικούς παράγοντες για την προώθηση θεμάτων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η υπερκομματική στάση του Αρχιεπισκόπου φαίνεται άλλωστε και από το ότι ο κ. Δημήτριος έκανε εναρκτήριες δεήσεις στα εκλογικά συνέδρια και των δύο πολιτικών κομμάτων, Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού. Ο John McCain εκδήλωσε στον Αρχιεπίσκοπο ενδιαφέρον και για άλλα θέματα πέραν εκείνων του Πατριαρχείου.

[insert caption here]
Gus Bilirakis
Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος: «Έκανε αναφορά και στο θέμα της Κύπρου και στο θέμα του ονόματος της FYROM. Ο Γερουσιαστής έδειξε πάρα πολύ καλά ότι παρακολουθεί και τα δύο θέματα και ότι έχει όλη την διάθεση να βοηθήσει στην επίλυσή των. Μάλιστα μίλησε για guarded optimism (συγκρατημένη αισιοδοξία) για το θέμα της Κύπρου».

Οι προγραμματικές δηλώσεις που ενέκρινε την εβδομάδα αυτή το Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο, και που θα αποτελέσουν τη βάση της πολιτικής McCain εάν εκλεγεί πρόεδρος, λέγεται ότι δεν περιέχουν καμιά αναφορά στην πρόταση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μετά από επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι βουλευτές Gus Bilirakis και Ileana Ros-Lehtinen, οι οποίοι έχουν μεγάλη εκτίμηση στο περιβάλλον McCain.

[insert caption here]
Ileana Ros-Lehtinen
Όσο για το Κυπριακό, αυτό παραμένει προτεραιότητα. Η λεγόμενη ρεπουμπλικανική πλατφόρμα αναφέρει: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για συμφιλίωση στην Κύπρο και στην Βόρεια Ιρλανδία».

Επικριτές του Γερουσιαστή McCain λένε ότι ο Ρεπουμπλικανός Υποψήφιος δεν έχει πει στην ομογένεια τι ακριβώς θα κάνει, αν θα κάνει, για τα θέματά της. Όμως ομογενείς υποστηρικτές του απαντούν ότι η εκστρατεία McCain στηρίζεται λιγότερο σε υποσχέσεις και περισσότερο στον χαρακτήρα του υποψηφίου. Κατ αυτούς ο κύριος McCain ήταν και θα παραμείνει φίλος της ομογένειας, είτε εκλεγεί τον Νοέμβρη είτε όχι.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»