«Χαμένος» από το ντιμπέιτ ο Μακέιν
Ο Μακέιν υποτίθεται ότι «κατέχει» το κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής. Κατόπιν αυτού, θα έπρεπε το πρώτο ντιμπέιτ να είναι δικό του.

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ως ο μήνας του Μακέιν και τελείωσε ως ο μήνας του Ομπάμα. Το ντιμπέιτ της περασμένης Παρασκευής εξουδετέρωσε την καλύτερη ευκαιρία που είχε ο Μακέιν να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα σε έναν αντίπαλο, που το μεγαλύτερο προσόν του μοιάζει να είναι η ικανότητα να διορθώνει τον εαυτό του.

Ο Μακέιν υποτίθεται ότι «κατέχει» το κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής. Κατόπιν αυτού, θα έπρεπε το πρώτο ντιμπέιτ να είναι δικό του. Στη διάρκεια των εκστρατειών των προκριματικών εκλογών εναντίον των εσωκομματικών τους αντιπάλων, ο Μακέιν ήταν καλύτερος ρήτορας από τον Ομπάμα, ο οποίος συχνά δίσταζε και έχανε τον συνειρμό του. Ο Ομπάμα που εμφανίστηκε όμως στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή ήταν πιο συγκροτημένος από εκείνον που συζητούσε με τη Χίλαρι και τον Εντουαρντς. Ήταν επίσης εξαιρετικά ήρεμος απέναντι σ'έναν άνθρωπο που έδειχνε υπερβολική συγκατάβαση.

Επτά φορές είπε ότι «ο γερουσιαστής Ομπάμα δεν καταλαβαίνει», θυμίζοντας τους υποστηρικτές του πολέμου του Ιράκ που αντιμετώπιζαν με αλαζονεία όσους επέμεναν ότι ο πόλεμος θα ήταν πολύ πιο δύσκολος και δαπανηρός από ό,τι έλεγαν οι αρχιτέκτονές του.

Η χλευαστική προσέγγιση του Μακέιν ίσως να εξηγεί γιατί οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τη συζήτηση έδωσαν νικητή τον Ομπάμα με μεγάλη διαφορά, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές μιλούσαν για ισοπαλία. Για τον ίδιο λόγο ενδέχεται να τάχθηκαν υπέρ του Ομπάμα και οι γυναίκες: σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, το 59% των γυναικών έκρινε ότι ο Ομπάμα τα πήγε καλύτερα, έναντι 31% που προτίμησαν τον Μακέιν.

Ένας σύμβουλος του Ομπάμα που παρακολουθούσε μια ομάδα τηλεθεατών, οι οποίοι εξέφραζαν μέσω ενός μηχανήματος τα αισθήματά τους σε όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ είπε πως όποτε ο Μακέιν έδινε μαθήματα ή επετίθετο στον Ομπάμα, η «βαθμολογία» του έπεφτε. Και η πτώση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στις γυναίκες.

Αν όμως το ντιμπέιτ τελείωσε πράγματι ισόπαλο - και ο ΜακΚέιν έδειχνε ενημερωμένος και αποφασισμένος όταν η συζήτηση στράφηκε από την οικονομία στην εξωτερική πολιτική - αυτό αποτελεί κέρδος για τον Ομπάμα. Η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική έδωσε στον Μακέιν την καλύτερη ευκαιρία να παρουσιάσει τον αντίπαλό του ως άπειρο. Και την ευκαιρία αυτή την έχασε.

Όσο για τα πρώτα 40 λεπτά που ήταν αφιερωμένα στην οικονομική κρίση, ο Ομπάμα έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις ανησυχίες της κοινής γνώμης. Εκμεταλλεύτηκε επίσης την ευκαιρία για να παρουσιάσει την πρότασή του για μείωση της φορολογίας της μεσαίας τάξης, την οποία μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δεν γνώριζε καν. Μετά το ντιμπέιτ, το επιτελείο του έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που κατηγορούσε τον Μακέιν ότι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τις λέξεις «μεσαία τάξη».

Τελείωσε έτσι ένας μήνας που είχε αρχίσει με πολλές υποσχέσεις για τον Μακέιν. Η επιλογή της Σάρα Πέιλιν στα τέλη Αυγούστου προκάλεσε ενθουσιασμό μεταξύ στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα τον Μακέιν. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η Πέιλιν θα αποσπούσε και τις ψήφους πολλών γυναικών. Όπως φάνηκε όμως, η γυναίκα αυτή είναι απροετοίμαστη για τις απαιτήσεις αυτής της εκστρατείας. Το κόμμα την εμπιστεύεται όλο και λιγότερο. Ορισμένοι συντηρητικοί, μάλιστα, προτείνουν να αποσυρθεί.

Ύστερα ήρθε η πρόταση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για αναβολή του ντιμπέιτ, την οποία ο Ομπάμα ήρεμα απέρριψε, υποχρεώνοντάς τον να προσέλθει τελικά στη συζήτηση. Έτσι, ένας υποψήφιος με 26 χρόνια εμπειρία στο Κογκρέσο έχασε ένα τεστ προθέσεων από έναν αντίπαλο που η εμπειρία του δεν ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια.

Και όταν ο Μακέιν παρενέβη στη συζήτηση για το σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας, η θέση του ήταν θολή. Πρώτα τάχθηκε υπέρ μιας μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών που αντιδρούσαν στο σχέδιο για να σπεύσει στη συνέχεια να το υποστηρίξει. Ο Μακέιν που κάποτε είχε συμμαχήσει με τον Τεντ Κένεντι φάνηκε να φλερτάρει με μια προσέγγιση που πρότεινε ο Νιουτ Γκίνγκριτς.

Κι έτσι, γράφει η Ε.Τζ.Ντιον στην Ουάσιγκτον Ποστ, το σκηνικό ανατρέπεται. Ο άνθρωπος που διαφήμιζε την εμπειρία του πρέπει τώρα να καταπολεμήσει την εντύπωση ότι είναι ο υποψήφιος που αλλάζει απόψεις υπό πίεση. Και ο άνθρωπος που υποσχόταν αλλαγή αλλά προκαλούσε και επιφυλάξεις εμφανίζεται ως ο «κουλ» υποψήφιος που κινείται μπροστά με ηρεμία και σταθερότητα.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Washington Post






Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc