Το θέμα της ημέρας | 30.09.2008

Το 'όχι' της Βουλής των Αντιπρoσώπων στα 700 δις δολάρια

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ενέκρινε το πακέτο των 700 δις δολλαρίων. Η είδηση καταπόντισε τη Wall Street αλλά επηρεάζει αρνητικά και την πορεία του προεκλογικού αγώνα.

Σε μια συζήτηση που διήρκησε 3 ώρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα. Τελικά 228 βουλευτές απέρριψαν το πακέτο σωτηρίας των 700 δις δολαρίων και 205 το υπερψήφισαν. Κυρίως Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τάχθηκαν κατά. Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της βουλής των αντιπροσώπων Δημοκρατικός Μπάρνι Φρανκ, κατηγόρησε του Ρεπουμπλικάνους ‘ότι σκότωσαν το νομοσχέδιο’. Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να τροφοδοτήσουν την αγορά με χρήματα των φορολογουμένων. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί στήριξαν την πρόταση -το 40% αντιτάχθηκε - και κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι δεν την υπερψήφισαν ότι βάζουν τα κομματικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά του έθνους, όπως για παράδειγμα δήλωσε και ο Δημοκρατικός Τζιμ Κλίμπερν.

Μερίδα των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν κυρίως υπεύθυνη για την αποτυχία την Νάνσι Πελόζι από τους Δημοκρατικούς και πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ο Ερικ Κάντορ διότι στη διαμεσολαβητική της προσπάθεια δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν όλες τις γνώμες.

Βεβαιότητα μέχρι χθες

Bildunterschrift: Μέχρι και χθες θεωρούνταν βέβαιο πως το πακέτο θα εγκριθεί μια και το είχε επεξεργαστεί κοινή επιτροπή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Κανείς δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη αντίδραση κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους. Γερμανοί σχολιαστές επεσήμαναν σήμερα πως η στάση αυτή είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα πως η επιρροή του προέδρου Μπους είναι πλέον σχεδόν μηδενική. Επεσήμαναν επίσης πως οι Δημοκρατικοί που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το πακέτο, το έκαναν με το σκεπτικό ότι ο Μπους και η πολιτική του είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε εμείς τώρα να τον σώσουμε.

Βαρύ πλήγμα στη Wall Street

Bildunterschrift: Η άρνηση έγκρισης του πακέτου σωτηρίας των 700 δις δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάφερε πάντως ένα ισχυρό πλήγμα στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου και κυρίως στην Wall Street. «Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει», «Μείναμε όλοι άφωνοι» σχολίαζαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο Dow Jones άγγιξε ένα πραγματικά αρνητικό ρεκόρ με μείον 777,68 μονάδες, ξεπερνώντας ακόμα και την 17η Σεπτεμβρίου του 2001, την πρώτη ημέρα που άνοιξε το χρηματιστήριο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τον προεκλογικό Αγώνα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζων Μακ Κέιν, ο οποίος στα οικονομικά συνταυτίζεται με τον πρόεδρο Μπους, δήλωσε πως δεν είναι ώρα τώρα να αποδοθούν ευθύνες για την αποτυχία ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο Μπάρακ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε πως πρέπει τώρα όλοι να ριχτούν στη δουλειά, αλλά κατηγόρησε και τον Μακ Κέιν ότι πάντα ήξερε να εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνέλθει και πάλι τη Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα ενώ η πρόταση θα τεθεί για επαναδιαπραγμάτευση.

Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»