Η" ντριμ τιμ" προπονεί τον νέο πλανητάρχη/καθημερινή


Η «ντριμ τιμ» προπονεί το νέο πλανητάρχη
Πέντε πρώην Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών δίνουν συμβουλές εξωτερικής πολιτικής, και όχι μόνο, στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Στις 15 Σεπτεμβίου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολούθησουμε ζωντανά ως ειδικοί προσκεκλημένοι, τα γυρίσματα πολιτικής εκπομπής για το CNN, όπου πέντε Αμερικανοί πρώην υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) συζήτησαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

To ντιμπέιτ που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, συντόνισε η κορυφαία διεθνής ανταποκρίτρια για το CNN, Κριστιάν Αμανπούρ και ο Φρανκ Σέζνο, ειδικός ανταποκριτής για το CNκαι καθηγητής στο Τζορτζ Ουάσιγκτον. Το πάνελ στελεχώθηκε από βετεράνους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι έχουν παραμείνει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της Ουάσιγκτον από έδρανα πανεπιστημίων, think tanks, αλλά και ως σχολιαστές.

Η ντριμ τιμ κατέβηκε με εντυπωσιακή σύνθεση: τη Μαντλίν Ολμπράιτ, ΥΠΕΞ επί προεδρίας Κλίντον (1997-2001), τον Τζέιμς Μπέικερ, ΥΠΕΞ επί προεδρίας Μπους του πρεσβύτερου (1989-1992), τον Γουόρεν Κρίστοφερ, ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας Κλίντον (1993-1997), τον Χένρι Κίσινγκερ, ΥΠΕΞ επί προεδρίας Νίξον (1973-1977) και τον Κόλιν Πάουελ, ΥΠΕΞ επί Μπους του νεότερου (2001-2005).

Με την ατμόσφαιρα στην αίθουσα να πάλλεται, πλήρως εναρμονισμένη με τον πολιτικό πυρετό της προεκλογικής Ουάσιγκτον, όλη η ελίτ της αμερικανικής πολιτικής διανόησης έδωσε το «παρών». Οι βετεράνοι υπουργοί, αν και πρεσβεύουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για ένα κοινό σκοπό, να εξοπλίσουν σε επίπεδο ιδεών και πολιτικής, τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Με πολλή ικανοποίηση, το κοινό άκουσε και τους πέντε υπουργούς σε πλήρη σύμπνοια απόψεων να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ξαναμπούν στον «σωστό δρόμο» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της εξωτερικής τους πολιτικής. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις που απαιτούν αποφασιστικότητα και ηγετική πυγμή, καθώς η οκταετία Μπους αποξένωσε ή τουλάχιστον προκάλεσε ζημιά σε μεγάλο βαθμό στις στρατηγικές συμμαχίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα Pew Global Attitudes Project, «η εικόνα της Αμερικής σε διεθνές επίπεδο επιδεινώνεται διαρκώς [...] και παρ' όλη την ανησυχία για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ θεωρείται απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με το Ιράν». Θεωρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός, ότι τρεις στους πέντε ΥΠΕΞ του πάνελ υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνυπάρξουν με ένα «πυρηνικό» Ιράν.

Και οι πέντε πρώην ΥΠΕΞ προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποστασιοποιηθούν από τον πρόεδρο Μπους, σε μια εποχή όπου οι ΗΠΑ ταλανίζονται από την παράλληλη διεξαγωγή δύο πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, το Πακιστάν να εξελίσσεται σε καζάνι που βράζει, την Κίνα και την Ινδία να σφετερίζονται την αποκλειστικότητα των ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη και προσφάτως, τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια να γκρεμίζει κυριολεκτικά τη Γουόλ Στριτ.

Οσον αφορά τις ιδιαίτερες πολιτκές προτιμήσεις τους, ο ΥΠΕΞ Μπέικερ υποστήριξε ότι η εκλογή του Ομπάμα θα έχει τεράστια συμβολική αξία για την Αμερική αν και ο ίδιος προτίθεται να ψηφίσει τον γερουσιαστή Μακέιν. Η ΥΠΕΞ Ολμπράιτ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον γερουσιαστή Ομπάμα, ενώ ο ΥΠΕΞ Πάουελ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, αλλά ότι δεν θα βασίσει την απόφασή του στη φιλία του με τον Μακέιν, ούτε στο ότι ο Ομπάμα είναι Αφροαμερικανός. Οι ΥΠΕΞ Κρίστοφερ και Κίσινγκερ δεν έκαναν λόγο για τις προτιμήσεις τους.

Συνοψίσαμε τα πιο σημαντικά συμπεράσματα του ντιμπέιτ με βάση τη θεματική με την οποία προσεγγίσθηκαν στα εξής:



ΣXETIKA ΘEMATA
Μετά τα χρόνια Μπους, ζητούμενο η συνεργασία_(...KOΣMOΣ...)
Αναγκαία η επανέναρξη διαλόγου με το Ιράν_(...KOΣMOΣ...)
Απαραίτητη αλλαγή πορείας με επιστροφή στις αξίες_(...KOΣMOΣ...)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc