Χριστόφιας: Το «κλειδί» για το Κυπριακό βρίσκεται στην Άγκυρα
Άμεση εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ζήτησε ο Μπαν Κι Μουν.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την ημίωρη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, τονίζοντας ότι επεσήμανε στο Γ.Γ. ότι το «κλειδί για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα».

Από πλευράς της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε θερμά την έναρξη των πλήρων διαπραγματεύσεων με στόχο μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», σημειώνοντας επίσης ότι «ο ΓΓ. καλωσόρισε την επαναβεβαίωση του προέδρου Χριστόφια για τη δέσμευσή του με σκοπό την εξεύρεση λύσης και την προθυμία του να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα, κ. Ντάουνερ. Ο γενικός γραμματέας ζήτησε την άμεση εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με παγκόσμια θέματα, συμπεριλαμβανομένων των Στόχων της Χιλιετίας και την αλλαγή του κλίματος».

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε: «Είχα μια πολύ εγκάρδια συνάντηση με το γενικό γραμματέα. Φαίνεται ότι υπάρχει χημεία. Κι αυτό με χαροποιεί. Μου δόθηκε η δυνατότητα να πω τη δική μας εκτίμηση σε ότι αφορά την πορεία του απ' ευθείας διαλόγου που έχει αρχίσει και να ζητήσω από το Γ.Γ. να απευθυνθεί προς την Άγκυρα, γιατί πιστεύω ότι το κλειδί εκεί βρίσκεται, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του φίλου μου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ώστε, η τουρκική πλευρά, ή η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα ζητήματα τα οποία συζητούμε σε σχέση με τη διακυβέρνηση. Και όχι μόνο στην πορεία. Χθες, είχα διαβάσει ότι ο κ. Ταλάτ με έχει κατηγορήσει ότι κωλυσιεργώ. Τι να πω δηλαδή; Αντί να το πω εγώ αυτό, το ακούω από τον κ. Ταλάτ. Λυπάμαι γι' αυτές τις τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Δημήτρης ο Χριστόφιας να παρεκκλίνει από βασικές αρχές που αφορούν τη λύση στο Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα το έχω δώσει στον κ. Ταλάτ, το δίνω ακόμη μια φορά και μέσα από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Από δικής μου πλευράς θα υπάρχει κατανόηση, θα υπάρχει σίγουρα και ευελιξία, αλλά οι αρχές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενότητα του κράτους, με την ενότητα της οικονομίας, με την ενότητα του λαού δεν μπορούν να παραβιαστούν από εμένα. Είμαστε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει η ομοσπονδία να είναι λειτουργική. Να μπορεί δηλαδή να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ώστε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο και εντός της Ε.Ε. «

Σε ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του Γ.Γ. σ' αυτά που άκουσε για να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «ο Γ.Γ. απέναντί μου είναι πολύ θετικός. Κι αυτό, επαναλαμβάνω, με εγκαρδιώνει. Είμαι σίγουρος ότι ο Γ.Γ. θα λάβει σοβαρά υπόψη παρακλήσεις τις οποίες έχω κάνει. Από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα συμπεριφερθεί περαιτέρω η άλλη πλευρά».

Στην ερώτηση «αν είναι μέσα στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών;», ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι «πάντοτε μέσα στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών. Άλλωστε, η όλη διαδικασία, εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ., σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ποτέ να μην το ξεχνούμε ότι η διαδικασία είναι διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καλεί με βάση τα ψηφίσματα του Σ.Α τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και το υπογραμμίζουν με αυτό τον τρόπο ότι είναι δικοινοτικές οι συνομιλίες. Και βεβαίως, σε ότι αφορά την Τουρκία είναι οι διεθνείς πτυχές, που θα τεθούν οπωσδήποτε στο τραπέζι. Αλλά, είναι δικοινοτικές συνομιλίες, θα έχουμε συμφωνία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και όχι μεταξύ δυο κρατών».

Σε ερώτηση αν ο Γ.Γ. έκανε κάποια σχόλια για την μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών, υπογράμμισε ότι «κάναμε κοινά σχόλια, τα οποία νομίζω δεν είναι ώρα να δώσουμε στη δημοσιότητα γιατί θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί»

Τέλος, στην ερώτηση αν ο Γ.Γ. σκέφτεται να εμπλακεί πιο άμεσα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, πέραν του προσωπικού του απεσταλμένου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε:

«Νομίζω είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περαιτέρω εμπλοκές από πλευράς του Γ.Γ. Υπάρχει διαδικασία, είναι καθορισμένοι οι πρωταγωνιστές αυτής της διαδικασίας και από πλευράς του ΟΗΕ, επαναλαμβάνω όμως ότι ο Γ.Γ. επιδεικνύει θερμό προσωπικό ενδιαφέρον. Και αυτό νομίζω λέει πολλά «.

Στη συνάντηση εκτός από το Γ.Γ. συμμετείχε ο βοηθός Γ.Γ., αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και άλλοι αξιωματούχοι της Γραμματείας. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια, έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Μηνάς Χατζημιχαήλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc