Επισκόπηση τύπου | 25.09.2008

«Ευκαιρία για την επιστροφή των Ελγινείων;»

"Όταν εγκαινιαστεί και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τον Απρίλιο του 2009, δεν θα συντρέχουν πλέον λόγοι για να μην επιστρέψουν οι Βρετανοί τα γλυπτά του Παρθενώνα..."

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Νόστος» στο Μουσείο Ακρόπολης αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Frankfurter Rundschau: «Με αφορμή τη νέα έκθεση, που εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, Αθήνα και Ρώμη ζητούν μετά την επιστροφή της κνήμης της θεάς Αρτέμιδας, την επιστροφή και άλλων πολιτιστικών θησαυρών, όπως τα ελγίνεια μάρμαρα. Όταν εγκαινιαστεί και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τον Απρίλιο του 2009, δεν θα συντρέχουν πλέον λόγοι για να μην επιστρέψουν οι Βρετανοί τα γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση».

Απάτη στη Wall Street;

Στην έρευνα που ξεκίνησε το FBI για απάτη σε 26 επιχειρήσεις της Wall Street με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου:

«Μπορεί να μην υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο οι υποψίες που έχουμε όλοι μας για τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στα κέντρα του καπιταλισμού, επιβεβαιώνονται. Γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι η απουσία ενός ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, γεγονός που οδήγησε άλλωστε και στην κρίση στην Wall Street».

Τις προτάσεις Πόλσον για διέξοδο από την χρηματοπιστωτική κρίση σχολιάζει σήμερα η Tageszeitung του Βερολίνου: «Το πακέτο μέτρων που θα κοστίσει περί τα 700 δις δολάρια δεν αγγίζει στο παραμικρό τα αίτια της κρίσης. Αυτό που προέχει σήμερα είναι ο επαναπροσδιορισμός των βασικών κανόνων της οικονομίας. Γιατί ο,τιδήποτε άλλο βοηθά απλώς τις ίδιες τις τράπεζες που μπορούν να συνεχίσουν το βιολί τους και να κοροϊδεύουν τους πολιτικούς».

Νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Στις νέες εντάσεις στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό πινγκ-πονγκ που ακολουθεί την εξής απλή λογική: όταν ακυρώνεις μία προγραμματισμένη συνάντηση που θα μπορούσε να με ωφελήσει, ακυρώνω από την πλευρά μου άλλη συνάντηση από την οποία θα μπορούσες να επωφεληθείς εσύ. Μπορεί να πρόκειται για συμβολικές κινήσεις. Κινδυνεύουν όμως να καταλήξουν σε έναν αυτοματισμό. Πάντως είναι κοινή διαπίστωση ότι τα δυο ζητήματα που προκαλούν τις έριδες, αυτό της Γεωργίας και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δεν μπορούν να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα παρά μόνον με το διάλογο που φυσικά προϋποθέτει τη μή ακύρωση τέτοιων συναντήσεων».

«Η Δύση θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι το διάλογο με το Ιράν», υπογραμμίζει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Το γεγονός ότι δεν προχωρά ο διάλογος με το Ιράν δεν οφείλεται μόνον στην ιρανική στάση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Ιράν συγκαταλέχθηκε στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που αποτελούν ‘τον άξονα του κακού’ πριν καν αναλάβει ο Αχμαντινετζάντ. 6 αμερικανοί, πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ζητούν τώρα την άμεση επανέναρξη του διαλόγου με το Ιράν. Και αυτό είναι άκρως λογικό ειδικά σε μία εποχή όπου ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ιρανικό αδυνατώντας να βρουν έναν κοινό παρονομαστή. Είναι όμως αλήθεια ότι ο διάλογος με το Ιράν θα ήταν πιο εύκολος εάν στην προεδρία της χώρας δεν βρίσκονταν ο Αχμαντινετζάντ».

Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»