Το Κογκρέσο απέρριψε οικονομικό σχέδιο

30-09-2008


House Minority Leader John Boehner, speaks to reporters on Capitol Hill , after the House vote on the financial bailout package failed, 29 Sept. 2008
Ο επικεφαλής της Μειοψηφίας στη Βουλή Τζον Μπόνερ

Με σημαντικά ελλείμματα άρχισαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ασίας, σήμερα το πρωί, μετά την κατακόρυφη πτώση που σημείωσαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γουώλ Στρήτ λόγω της καταψήφισης από το Κογκρέσο του πακέτου μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Σίδνεϋ παρουσιάζουν έλλειμμα 5%, ενώ τη Δευτέρα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 7%, 778 μονάδες, για να κλείσει στις 10 χιλιάδες 365.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονοήμερο έλλειμμα στην ιστορία του Ντάου Τζόουνς.

Με 228 ψήφους, έναντι 205, η Βουλή των Αντιπρόσωπων απέρριψε το πακέτο μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Μπους και της ηγεσίας του Κογκρέσου ότι ένα «όχι» μπορεί να επιφέρει οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.

Το πακέτο υποστηρίχτηκε από τους περισσότερους Δημοκρατικούς, αλλά μόνο από το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών.

Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε απογοήτευση για την έκβαση της ψηφοφορίας και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ανώτερους οικονομικούς του συμβούλους και μέλη του Κογκρέσου για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε θα κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει τις χρηματαγορές.
Η ηγεσία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αποδίδει ευθύνες στην αντίπαλη παράταξη για την ήττα του νομοσχεδίου, αλλά προσθέτει παράλληλα ότι θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά για την δρομολόγηση ενός νέου σχεδίου.

VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»