Διαφωνία κορυφής εκ νέου στα Σκόπια /kathimerini


Της Δωρας Αντωνιου

Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ, στο παρά πέντε της αναμενόμενης νέας και, πιθανότατα, τελευταίας στην παρούσα φάση, πρότασης του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας, κ. Μάθιου Νίμιτς. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για την αντίδρασή της στην αναμενόμενη πρόταση: Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τα αποτελέσματα των επαφών της στη Νέα Υόρκη σε σχέση με το Σκοπιανό, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ενώ σήμερα η κ. Μπακογιάννη πρόκειται να ενημερώσει την κυβερνητική επιτροπή.

Χθες το απόγευμα, στα Σκόπια, ο πρόεδρος της χώρας, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να συζητήσουν τα νέα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, μετά τον κύκλο επαφών του κ. Τσερβένκοφσκι στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι δεν επιθυμεί συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο διαπραγματευτών και ότι αναμένει από τον κ. Νίμιτς κατάθεση πρότασης απευθείας στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο κ. Τσερβένκοφσκι, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και υπευθυνότητα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της διαδικασίας, προκειμένου, όπως πρόσθεσε, να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης.

Ακόμα και πριν από τις χθεσινές εξελίξεις στα Σκόπια, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι η απόλυτη διάσταση θέσεων στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ διαμορφώνει εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, προκειμένου να προωθηθεί η λύση του θέματος. Πάντως, ο κ. Τσερβένκοφσκι, υποδεχόμενος χθες τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, επανέλαβε τη διάθεση για εποικοδομητική προσπάθεια στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

Οσον αφορά την αναμενόμενη νέα πρόταση του κ. Νίμιτς, οι πληροφορίες ως προς την πρόθεσή του να ξεχωρίσει τον προσδιορισμό της ιθαγένειας από την ονομασία που θα προτείνει προς τις δύο πλευρές, προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες για προσδιορισμό της ιθαγένειας ως «Makedonski», τα Σκόπια θα έχουν κερδίσει το ουσιαστικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Ανεξαρτήτως εάν η λέξη μεταφραστεί ή όχι, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα συνιστά εισαγωγή διά της πλαγίας οδού του θέματος της εθνότητας στη διαπραγμάτευση, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του κ. Νίμιτς ότι η προσπάθειά του δεν αφορά εθνότητα. Μένει να φανεί εάν ο κύκλος συναντήσεων στη Νέα Υόρκη θα επιφέρει εξ ολοκλήρου απάλειψη κάθε σχετικής αναφοράς στη νέα πρόταση ή εάν θα γίνει προσπάθεια με έμμεσο τρόπο το θέμα να παραμείνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»