Επιφυλακτικοί με Ομπάμα, οι μισοί οπαδοί της Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επιφυλακτικοί συνεχίζουν να εμφανίζονται οι οπαδοί της Χίλαρι Κλίντον απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Οι πληγές από την πολύμηνη εσωκομματική διαμάχη μεταξύ της πρώην Πρώτης Κυρίας και του Γερουσιαστή του Ιλινόι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών δεν έχουν ακόμη επουλωθεί, καθώς μόλις 6 στους 10 ψηφοφόρους της κ. Κλίντον δηλώνουν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν Ομπάμα στην αναμέτρηση της 4ης Νοεμβρίου. Επιπλέον, 28% από τους ερωτηθέντες έχουν θετική άποψη για τον Τζον Μακέιν, ενώ η συσπείρωση στους Δημοκρατικούς παραμένει αρκετά χαμηλή (74%). Αντιθέτως, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, η επιλογή της Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία έχει ανεβάσει το ποσοστό συσπείρωσης στο 87%. Η διαφορά αυτή εξηγεί εν μέρει και το ότι στις δημοσκοπήσεις ναι μεν ο κ. Ομπάμα προηγείται, αλλά με ποσοστό που υπολείπεται αρκετά της γενικής απήχησης των Δημοκρατικών. Σε άλλη έρευνα του Associated Press, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, εκτιμάται ότι το χρώμα του δέρματος του Ομπάμα μπορεί να του στοιχίσει έως και 6 ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές.

Στο μεταξύ, οι δύο αντίπαλοι για τον Λευκό Οίκο προετοιμάζονται πυρετωδώς για το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, την προσεχή Παρασκευή. Οι ερωτήσεις θα κινηθούν γύρω από ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη ντιμπέιτ με θέμα την οικονομία και την εσωτερική πολιτική. Ο κ. Ομπάμα ξεκινάει τον γύρο των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων με διαφορά 4 ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλό του, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της Gallup και του CNN. Η θεματολογία του πρώτου ντιμπέιτ δεν τον ευνοεί, αφού ο κ. Μακέιν είναι πολύ πιο έμπειρος στον τομέα της διπλωματίας. Επιπλέον, η δομή των ντιμπέιτ δεν φαίνεται να ταιριάζει στον Ομπάμα, που χρησιμοποιεί συνήθως μακροπερίοδο λόγο και κατά γενική ομολογία δεν εντυπωσίασε στις τηλεοπτικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας, απέναντι στην κ. Κλίντον.

Πάντως, η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη προς την οικονομία, κυρίως προς το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους να διαθέσει 700 δισ. δολ. για τη σωτηρία των υπό κατάρρευση επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη χρηματοπιστωτική κρίση. Αμφότεροι οι γερουσιαστές Ομπάμα και Μακέιν αναμένεται να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο. Εντούτοις, δεν χάνουν ευκαιρία να υπογραμμίσουν τις ενστάσεις τους και την ανάγκη θέσπισης ασφαλιστικής δικλίδας.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc