Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης οριστικοποιήθηκε στις Βρυξέλλες




26-09-2008


Children wait for their turn to receive bread in a refugee camp in Gori, Georgia, 14 Sep 2008

Η θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναβάθμιση της υπάρχουσας αρμόδιαs υπηρεσίας Frontex, η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης που σαν φαινόμενο και σαν πραγματικότητα θα συνεχίσει να απασχολεί και στο μέλλον την Ευρώπη, η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών και η ενθάρρυνση της νόμιμης μετανάστευσης, είναι μερικές από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης που οριστικοποίησαν οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της φύλαξης των συνόρων, τονίζοντας ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Mεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, δεδομένων των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων που δέχονται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή.

Η δημιουργία της «Ευρώπης του Ασύλου» με ενιαίες διαδικασίες απ' όλους τους εταίρους, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινωνική ευαισθησία ώστε να μην καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει «φρούριο», είναι αρχές που προβλέπονται στο Σύμφωνο που θα επικυρώσει στα μέσα Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες το Ευρωπαικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να ενισχύσει οικονομικά και να βελτιώσει την υλικοτεχνική δομή της Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων. Ο κ. Παυλόπουλος σε παρέμβασή του στο θέμα τόνισε ότι, η υπηρεσία πρέπει να μετεξελιχθεί σε κοινοτικό οργανισμό, σαν την Europol και να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών» και «Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής». Πρότεινε μάλιστα τον Πειραιά όπου υπάρχει η υποδομή στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων, να λειτουργήσει ακριβώς το Κέντρο για τα θαλάσσια σύνορα και να δημιουργηθούν και άλλα σχετικά με την διαχείριση των χερσαίων.

VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»