Αστρονομία - Ρόιτερ και BBC

Μειώνεται η «ασπίδα» που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα

24/9/2008 7:41:00 μμ




Πηγή: ΑΠΕ

Ο ηλιακός άνεμος - το σταθερό ρεύμα φορτισμένων υποατομικών σωματιδίων που εκπέμπεται από τον ήλιο - ο οποίος «φυσά» με ταχύτητα 1,5 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, εμφανίζει την μικρότερη ισχύ των τελευταίων πέντε δεκαετιών, μειώνοντας έτσι τη φυσική «ασπίδα» που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με την συνολική αξιολόγηση που έκαναν οι επιστήμονες στα δεδομένα 18 ετών που έστειλε το διαστημικό όχημα «Οδυσσέας», όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να έχει συνέπειες για όλο το ηλιακό σύστημα, σε μια απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο διάστημα, καθώς η αποδυνάμωση των ηλιακών ανέμων ισοδυναμεί με μείωση της ισχύος της «ασπίδας» έναντι της εν δυνάμει βλαβερής γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας. Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί μια μεγάλη προστατευτική σφαίρα, την ηλιόσφαιρα, γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, η οποία αποτελεί και το «σύνορο» με το διαστρικό χώρο.

Οι μετρήσεις του «Οδυσσέα» δείχνουν ότι η ισχύς του ανέμου έχει πέσει κατά 20-25% από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, ενώ η θερμοκρασία έχει μειωθεί κατά 13%. Καθώς ο ηλιακός άνεμος (που «μεταφέρει» το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου) γίνεται πιο αδύναμος, η ηλιόσφαιρα μικραίνει επίσης σε μέγεθος και ισχύ, επιτρέπονται μεγαλύτερο τμήμα της κοσμικής ακτινοβολίας (υπερυψηλής ενέργειας ηλεκτρόνια και πρωτόνια που διαπερνούν με τρομακτική ταχύτητα το διαστρικό χώρο και προέρχονται από μακρινές εκρήξεις αστεριών) να φθάσουν στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι να φοβούνται, καθώς συνεχίζουν να προστατεύονται από το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη. Αντίθετα, το γεγονός είναι ανησυχητικό για τους αστροναύτες που χρειάζονται πρόσθετη προστασία, καθώς και για τα ηλεκτρονικά των δορυφόρων.

Η εξασθένηση του ηλιακού ανέμου, που δημιουργείται στην καυτή εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, είναι διαφορετικό φαινόμενο από τον 11ετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων, που επίσης εμφανίζουν χαμηλή δραστηριότητα, αλλά σχετίζεται με αυτό.

Ο «Οδυσσέας» -που κατασκευάσθηκε από τη γερμανική Astrium- είναι κοινή αποστολή της NASA και της ευρωπαϊκής ESA, το οποίο εκτοξεύθηκε το 1990 και είναι το πρώτο που έχει μελετήσει τους πόλους του ήλιου. Μετά από σχεδόν 18 χρόνια, έχει ξεπεράσει κατά τέσσερις φορές την αρχικά προγραμματισμένη διάρκεια της αποστολής του και πρόκειται σε ένα-δύο μήνες να την ολοκληρώσει, καθώς ο εξοπλισμός του εμφανίζει σοβαρά προβλήματα και σύντομα θα χάσει επαφή με τη Γη.

Επιβεβαιώσεις των στοιχείων του «Οδυσσέα» αναμένονται από το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ», που εκτοξεύθηκε στη δεκαετία του ΄70 και πλέον έχει φθάσει στα σύνορα της ηλιόσφαιρας.



Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»