Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή


SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Tι έπαθαν οι Σοσιαλδημοκράτες;

Τι απέγινε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα; Εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τις αδυναμίες του κυβερνώντος και καταρρέοντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης. Αντίθετα το SPD χάνει σιγά σιγά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης προτίμησαν να ενισχύσουν τους Φιλελεύθερους, το καινούργιο κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, το Κόμμα της Αριστεράς και τους Πράσινους, παρά το καλό παιδί της SPD Φραντς Μάγκετ, που λειτουργεί στο βαυαρικό Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια σαν ένα είδος διαχειριστή της πτώχευσης!

SCOTSMAN.COM

Η Αυστρία σε δίνη

Ηχηρή επιστροφή της άκρας Δεξιάς στην Αυστρία. Μεγάλος νικητής, ο ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας Κρίστιαν Στράχε, ένας πολιτικός, οπαδός των ναζιστικών συμβόλων, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης εκδηλώσεων μνήμης για τους βετεράνους των SS.

FINANCIAL TIMES

Κλίμα αβεβαιότητας

Η αμερικανική χρηματοπιστωτική κρίση επισκίασε τις προεδρικές εκλογές, αν βεβαίως σκεφτούμε το πάθος που αρχικά είχε εγείρει η συγκεκριμένη προεκλογική εκστρατεία με τους Ομπάμα και Χίλαρι, κι αν συνυπολογίσουμε το σπουδαίο διακύβευμα της 4η Νοεμβρίου. Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι έχασαν αρκετές από τις μέρες της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί και να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. Ενδεχομένως η επιδεινούμενη οικονομική κρίση να αποβεί προς όφελος του Ομπάμα για δύο λόγους: πρώτον, εξαιτίας της ευθύνης που φέρουν οι Ρεπουμπλικανοί για την κρίση, αλλά και γιατί εσωτερική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική -ο δυνατός τομέας του Μακέιν- έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ομπάμα να κερδίζει πόντους. Προς το παρόν, η κυρία Πέιλιν έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο, η σοβαρότητα της κρίσης και η ταχύτητα με την οποία φθάσαμε σ’ αυτήν, καθιστά την κατάσταση δύσκολη και για τους δύο υποψηφίους.

YENI SAFAK

Δεν υπήρξαν νικητές

Τα ντιμπέιτ μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ έχουν ενδιαφέρον για τους ίδιους τους Αμερικανούς. Αυτοί στο κάτω κάτω θα κρίνουν ποιον από τους δύο υποψηφίους θα επιλέξουν. Το ντιμπέιτ της προηγούμενης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ελάχιστες μόλις εβδομάδες πριν από την τελική αναμέτρηση. Σύμφωνα δε με τις αρχικές εκτιμήσεις δεν υπήρξαν νικητές, καθώς η τηλεοπτική αντιπαράθεση δεν ενίσχυσε ούτε κατ’ ελάχιστον τις θέσεις των υποψηφίων. Ούτε ο Μακέιν ούτε ο Ομπάμα αναφέρθηκαν διεξοδικά και με επιχειρήματα στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση, περνώντας εμμέσως το μήνυμα ότι δεν έχουν να προτείνουν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα. Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, Ομπάμα και Μακέιν δεν διαφοροποιήθηκαν αισθητά. Το σύστημα το οποίο καθορίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι τόσο ισχυρό, ώστε είναι αδύνατον να αντέξει οποιαδήποτε παθιασμένη τοποθέτηση!

FRANKFURTER RUNDSCHAU

Βαίνει προς λύση;

Παρά τον προεκλογικό αγώνα, το αμερικανικό κογκρέσο και η κυβέρνηση παραμέρισαν τις ιδεολογικές τους αρχές και με ταχύτητα επείγοντος συμφώνησαν σ’ ένα πακέτο σωτηρίας της χρηματαγοράς, ύψους 700 δισ. δολαρίων, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Πρόκειται για εξαιρετικό πολιτικό επίτευγμα, εάν αναλογιστούμε την παραδοξότητα αυτής της κίνησης. Αυτό το πακέτο σωτηρίας του αμερικανικού κράτους δεν είναι καθόλου αμερικανικό, δεδομένου ότι αποδυναμώνει τις αγορές. Συν τοις άλλοις, είναι άδικο γιατί προσφέρει δισεκατομμύρια σε αυτούς που προκάλεσαν την αθλιότητα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά είναι αναπόφευκτο, διότι μόνον η αποφασιστική αντιμετώπισή του μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα εξαιτίας της μεγάλης απαισιοδοξίας και του πανικού.

TODAYS ZAMAN

Η οπλοκατοχή στην Τουρκία

Το θέμα της κατοχής όπλων στην Τουρκία λαμβάνει διαστάσεις, καθώς πάνω από 8 εκατ. πολίτες -περίπου το 9% του πληθυσμού της χώρας- δηλώνουν ότι έχουν κάποιο όπλο στο σπίτι τους. Επισήμως, ο αριθμός των Τούρκων που έχει δηλώσει ότι έχει στην κατοχή του όπλο ανέρχεται σε 2,5 εκατ., ενώ 5,5 εκατ. όπλα πιστεύεται ότι δεν έχουν δηλωθεί από τους κατόχους τους. Σαράντα εκατομμύρια Τούρκοι έχουν πρόσβαση σε όπλο που φυλάσσεται στο σπίτι τους, ενώ 3.000 πολίτες πεθαίνουν ετησίως από τη χρήση όπλων. Την Κυριακή, οικογένειες οι οποίες έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους από αυτή τη μορφή βίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας σιωπηλά την αντίθεσή τους στην κατοχή όπλων από ιδιώτες. Η «Πορεία των Σιωπηλών Παπουτσιών» ήταν ο τίτλος της συγκέντρωσης, καθώς οι οικογένειες των θυμάτων είχαν απλώσει παπούτσια των νεκρών πάνω σε κόκκινο χαλί στην πλατεία, θέλοντας να επισημάνουν το πρόβλημα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»