episkopisi t;ypoy 23.09.2008


«Εμπλέκονται μοναχοί σε σκάνδαλο ακινήτων;»

Στο ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου αναφέρεται σήμερα η Frankfurter Rundschau – χρηματοπιστωτική κρίση και το μολυσμένο με μελαμίνη κινεζικό γάλα στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου

Τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, να ζητήσει από τους ομολόγους του άλλων χωρών να υιοθετήσουν σχέδια για την εξαγορά του επισφαλούς ενεργητικού οικονομικών ιδρυμάτων, σχολιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου:

«Ευκαιρία για την ΕΕ»

«Ίσως να είναι μία μοναδική ευκαιρία να επιβάλει η ΕΕ προτάσεις για τις οποίες οι ΗΠΑ αδιαφορούν εδώ και χρόνια. Πριν ξεκινήσουν οι Ευρωπαίοι τις συζητήσεις για τυχόν οικονομική βοήθεια θα έπρεπε προηγουμένως να αποσπάσουν ορισμένες δεσμεύσεις από την αμερικανική κυβέρνηση. Για παράδειγμα να κλείσουν οι Αμερικανοί τους φορολογικούς παραδείσους των Μπαρμπάντος και των Νήσων Κάιμαν. Ή να πιέσουν ώστε οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν επιτέλους τις διεθνείς συμφωνίες για τις τράπεζες. Είναι μία μοναδική ευκαιρία», καταλήγει το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung.

Για το ίδιο θέμα γράφει η γαλλική La Croix: «Η κρίση θα πρέπει να σταθεί αφορμή για να γίνουν στην αγορά αυστηρότατοι έλεγχοι. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έδειξε ότι συχνά οι φήμες και η υπερβολική σιγουριά των υποτιθέμενων μάγων της οικονομίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ψευδαίσθηση. Γι΄ αυτό θα πρέπει να δει κανείς τώρα πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για διέξοδο από την κρίση και κυρίως εάν προβλέπουν βαριές ποινές για όσους σκοπεύουν να συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς που οδήγησαν και στην κρίση».

Μολυσμένο γάλα: «Σε αναζήτηση πιο αξιόπιστων προμηθευτών»

Στο σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα αναφέρεται σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι Κινέζοι καταναλωτές είναι φοβισμένοι, αλλά και εξαγριωμένοι. Γιατί απεδείχθη ότι το κρατικό σύστημα ελέγχου της παραγωγής τροφίμων απέτυχε παταγωδώς για άλλη μία φορά. Το σκάνδαλο δείχνει την αδυναμία του κινεζικού συστήματος που δεν μπορεί να βάλει πραγματικά εμπόδια σε εκείνους που έχουν κάνει σημαία τους το κέρδος και όχι την υγεία των καταναλωτών. Φυσικά και υπάρχουν κανόνες και νόμοι, ωστόσο οι ‘δράστες’ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, γιατί σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που είτε αδιαφορούν, είτε λαδώνονται».

Το σχόλιο της ιταλικής La Stampa: «Στο μέλλον θα υπάρξουν πιο αυστηροί έλεγχοι. Ωστόσο εάν η βιομηχανία τροφίμων δεν επενδύσει σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές, τότε το διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα θα συνεχιστεί. Κάθε μείωση των τιμών, το οποίο συμβαίνει συχνά στη συγκεκριμένη βιομηχανία, θα οδηγήσει αρκετούς αγρότες στην αναζήτηση πιο προσοδοφόρων λύσεων».

«Εμπλέκονται μοναχοί σε σκάνδαλο ακινήτων;»

Στο ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Frankfurter Rundschau υπό τον τίτλο: «Εμπλέκονται μοναχοί σε σκάνδαλο ακινήτων;».

«Μοναχοί», γράφει η εφημερίδα, «εκμεταλλεύθηκαν τις διασυνδέσεις τους με την συντηρητική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για να ανταλλάξουν μία λίμνη, που υποτίθεται ότι τους ανήκει, με εκτάσεις στην Αθήνα και άλλες τουριστικές περιοχές. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου που θέλουν τους μοναχούς να πούλησαν «αέρα» και να πήραν ως αντάλλαγμα γραφεία, οικόπεδα και κτίρια στην ελληνική πρωτεύουσα. Διάφοροι υπουργοί εκμεταλλεύθηκαν την πολιτική τους επιρροή. Ήδη ένας υπουργός απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του την ώρα που η ελληνική δικαιοσύνη προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση».

Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc