Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου
Γιώργος Μπίστης
Ουάσιγκτον
20-07-2007
VOA

Burns Kakouris State
Ανδρέας Κακουρής, Nicholas Burns
Με μια λαμπρή εκδήλωση που έγινε στην επιβλητική αίθουσα τελετών του Στέητ Ντηπάρτμαντ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία ανανέωσαν ένα σημαντικό μνημόνιο.

Από Αμερικανικής πλευράς το μνημόνιο υπέγραψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Nicholas Burns και από Κυπριακής πλευράς, ο Πρέσβης της Λευκωσίας στη Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής.

Μιλώντας κατά την σχετική τελετή ο κύριος Burns είπε μεταξύ άλλων: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε την υποχρέωση να βοηθήσουνε μια φίλη χώρα, την Κύπρο, να διατηρήσει την πολιτιστική, αρχαιολογική και θρησκευτική κληρονομιά της. Ο Πρέσβης κ. Κακουρής και εγώ υπογράψαμε σήμερα την ανανέωση ενός μνημονίου το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να συντρίψει εκείνους που ληστεύουνε δείγματα της κληρονομιάς της κι επιχειρούν να τα πωλήσουν παράνομα για προσωπικό τους κέρδος στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες του κόσμου».

nick burns
Nicholas Burns
Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με 11 συνολικά κράτη, και σε αυτά περιλαμβάνεται η Κύπρος. Πρόθεσή μας, πρόσθεσε, είναι να είμαστε καλοί φίλοι. Ο κύριος Burns υπενθύμισε κατόπιν ότι από τους 150 αρχαιολογικούς χώρους στην Κύπρο, ένα ποσοστό κάπου 25 τοις εκατό έχουνε αξιοποιηθεί με την βοήθεια Αμερικανικών ιδρυμάτων και ότι το ίδιο λίγο-πολύ ισχύει και στην Ελλάδα όπου επί ένα μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ελληνικές αρχαιολογικές εταιρίες συνεργάστηκαν και έφεραν σε πέρας κοινές αποστολές.

Η απόφαση το μνημόνιο να υπογραφεί σε επίσημη τελετή παρουσία τριών πρώην πρεσβευτών των ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και των ηγετών της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας στην Αμερική, λήφθηκε για να υπογραμμιστεί η ευγνωμοσύνη της Ουάσιγκτον για τα αισθήματα φιλίας που επέδειξε η Κύπρος απέναντί της.

Ανδρέας Κακουρής, Nicholas Burns
Όπως είπε ο κ. Burns: “Πριν ένα περίπου χρόνο ξέσπασε ένας φοβερός πόλεμος στον Λίβανο και κάπου 15 χιλιάδες Αμερικανοί βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτόν μαζί με πολλούς άλλους αμάχους από άλλες χώρες. Με την βοήθεια της Λιβανικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Κύπρου καταφέραμε να απομακρύνουμε από τα προάστια της Βηρυτού και από περιοχές του Νοτίου Λιβάνου τους 15 χιλιάδες αυτούς αμάχους. Δίχως την βοήθεια της Κύπρου κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει. Οι χιλιάδες Αμερικανοί που επαναπατρίστηκαν τότε από τον Λίβανο γύρισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Κύπρου, η οποία άνοιξε την πόρτα της και τους αγκάλιασε φιλόξενα. Οι Κύπριοι μας έδωσαν τα πάντα όσα ζητήσαμε σε εκείνη την τόσο δύσκολη περίοδο. Ακόμα θυμάμαι τα αισθήματα που ο Κυπριακός λαός μας έδειξε και την βοήθεια που μας προσφέρατε. Σας ευχαριστούμε».

Στην συνέχεια ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και επανέλαβε την υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα στους ηγέτες της Κυπριακής ομογένειας Αμερικής πως η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν-Κι-Μουν να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για την εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ότι θα συνεργαστεί στην προσπάθεια αυτή με τον Πρέσβη κ. Κακουρή, που εκπροσωπεί και την μόνη κυβέρνηση της Κύπρου που αναγνωρίζει η Αμερική.

A
Ανδρέας Κακουρής
Μιλώντας από το ίδιο βήμα ο Πρέσβης κ. Κακουρής τόνισε την σημασία που έχει η ανανέωση του μνημονίου για μια ακόμα πενταετία. Η σπουδαιότητά της, είπε, δεν έγκειται μόνον στο ότι θα βοηθήσει στην προφύλαξη μιας των αρχαιότερων, πλουσιότερων και πιο μοναδικών στον κόσμο πολιτιστικών κληρονομιών αλλά και στο ότι αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο σε διάφορους τομείς. Κατά τον Πρέσβη κ. Κακουρή το μνημόνιο αντικατοπτρίζει τις κοινές αρχές και αξίες που έχουνε η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κύπριος Πρέσβης εξέφρασε χαρά και υπερηφάνεια που υπό την ιδιότητά του σαν ο αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Λευκωσίας στην Αμερική πήρε μέρος σε μια τελετή που, κατά την έκφρασή του, «συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη στενών διμερών σχέσεων».

Καταλήγοντας ο κ. Κακουρής διάβασε τα λόγια που είχε πει η άλλοτε Πρέσβης και σήμερα Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, όταν υπέγραφε το αρχικό μνημόνιο το 2002. «Σήμερα είναι μια μέρα για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε με μετριοπάθεια να πούμε ότι παίξαμε ένα μικρό ρόλο στην προστασία μιας μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει διατηρηθεί επί 10 χιλιάδες χρόνια και την οποία έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε και να βεβαιωθούμε ότι θα επιβιώσει στους αιώνες που μέλλει να έρθουν προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Burns, Cypriot Ambs
Nicholas Burns κι Ανδρέας Κακουρής με πρώην πρέσβεις ΗΠΑ στη Κύπρο
Αμέσως μετά την τελετή ο Πρέσβης κ. Κακουρής έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, στην οποία και είπε: «Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την Κύπρο, όπως κι εσείς σωστά είπατε. Έγινε η τελετή για την ανανέωση του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Αμερικής και της Κύπρου που θα προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και φέτος πετύχαμε να ενσωματωθούν και τα νομίσματα σε αυτήν την συμφωνία, κάτι που είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο. Αυτό το μνημόνιο συναντίληψης το είχε υπογράψει τον Ιούλιο του 2002 η τότε Πρέσβης της Κύπρου στην Αμερική κυρία Μαρκουλή, που είναι σήμερα Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Έτσι είμαι κι εγώ περήφανος που είμαι εδώ Πρέσβης σήμερα γι αυτήν την ανανέωση».

Λίγο πριν την εκδήλωση στην κάμερα της Φωνής της Αμερικής μίλησε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ που ήρθε στην Ουάσιγκτον μαζί με όλους τους ηγέτες των μεγάλων Ελληνικών και Κυπριακών οργανώσεων της Αμερικής για να προωθήσει το Κυπριακό με αφορμή την θλιβερή επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Νωρίτερα οι ομογενείς ηγέτες είχανε παραστεί σε άλλη εκδήλωση που έγινε στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την οποία καλύπτουμε σε ξέχωρη ανταπόκριση, που έχει επίσης καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα αυτή.

Philip Christopher
Φίλιπ Κρίστοφερ
Ο κ. Κρίστοφερ είπε: «Πήραμε μέρος σε μια εκδήλωση η οποία είναι καθιερωμένη κάθε χρόνο και βεβαίως έπειτα από 33 χρόνια είναι δύσκολο να μην ερχόμαστε εδώ πέρα με βαριά καρδιά. Περάσανε 33 χρόνια από την τραγική εισβολή και ακόμη η Κύπρος μας είναι διαιρεμένη, υπάρχουν ακόμα 43 χιλιάδες Τουρκικά στρατεύματα, υπάρχουν οι έποικοι και η τραγωδία συνεχίζεται. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα βρισκόμαστε εδώ στο Στέητ Ντηπάρτμεντ όπου η Κύπρος, ως ανεξάρτητη δημοκρατία που είναι, θα υπογράψει μια πρωτοφανή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που υπογράφει αυτή τη συμφωνία. Είχαμε λοιπόν καλές στιγμές σήμερα με βουλευτές και γερουσιαστές. Το μήνυμα που δώσαμε είναι ότι η Αμερικανική πολιτική πρέπει να στηρίξει μία λύση (του Κυπριακού) που να στηρίζεται πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ελληνική Υπηρεσία θα καταχωρήσει στην ιστοσελίδα αυτό το τηλεοπτικό ρεπορτάζ της από την εκδήλωση στο Στέητ Ντηπάρτμαντ την ερχόμενη εβδομάδα.

Comments

lornion said…
Τούτο το μνημόνιο δείχνει σημαντικό γιατί φανερώνει την πρόθεση της πολιτικής του αμερικανικού Υπουργείου των εξωτρικών απέναντι στην Κύπρο. Διαφαίνεται πως ο Νίκολας Μπέρνς είναι φίλος της Κύπρου.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»